28 martie 2024
Cultură"Comorile pamântului" intr-o expozitie la Onesti

“Comorile pamântului” intr-o expozitie la Onesti

La Muzeul Municipal de Istorie din Onesti a fost deschisa recent o expozitie de minerale si decoratiuni din pietre semipretioase. Aceasta expozitie s-a inscris ca o premiera in municipiul de pe Trotus prin prezenta unui numar de opt expozanti din judetele Maramures, Timis, Arad, Cluj, Bihor precum si din Bucuresti.

Inginerul geolog Emil Spiac, din Arad, atras de peste 30 de ani de aceste “comori ale pamântului”, ne-a prezentat multe din exponate: “România are o serie de pietre cu o valoare foarte mare. Pe lânga florile de mina mai apar varietatile de chihlimbar (de Buzau si de Arges). Agatele, calcedoniile, varietati ale serpentitelor tin sa dea obiecte fascinante. Ele concureaza cu pietrele din intreaga lume, cum sunt cele din Zair (de la culoarea verdelui vibrant la albastrul aproape voronetian), Afganistan si Pakistan.”

In materie de culori impresioneaza verdele amazonitului, maroniul inconfundabil al ochiului de tigru, galbenul citrinului (care a fascinate antichitatea),violetul superb al ametistului, rozul diafan al rodocrozitului, culorile pastelate ale turmelinei si galbenul intens al chihlimbarului de Baltica. Se merge pâna la pietre tectite care s-au format prin impactul unor meteoriti cu pamântul. Asa a luat nastere moldavitul, descoperit pentru prima data pe râul Vltava (în Cehia).



Expozantii, cu o deosebita indemânare, au reusit ca sa creeze din regnul mineral o serie de podoabe, in care este pusa toata daruirea celor care le-au realizat, alaturi de fascinatia ascunsa pe care o au pentru o astfel de pasiune mistuitoare. Astfel, în bijuterii diafane coloristica ajunge pâna la safire, smalalde si rubine. Onesteanca Diana Ciobanu, ca organizatoare a expozitiei de minerale si decoratiuni din pietre semipretioase a declarat ca aceasta deschide “oportunitatea crearii unei traditii, ca ea sa aiba loc an de an in municipiul Onesti”.

Acest fapt a fost relevant si de directorul Muzeului Municipal de Istorie din Onesti, dr. Ioan Vasiliu, care a mentionat ca “expozitia s-a constituit intr-un lucru benefic pentru minicipiu si pentru onesteni”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri