La inceputul acestei luni, in hala de lactate din Piata Centrala ar fi trebuit sa inceapa lucrarile de modernizare. In urma cu doua luni, Administratia Pietelor a fost impiedicata sa inceapa renovrea in sectorul de legume si fructe. Ar fi fost singurele investitii ale administratiei Stavarache in pietele bacauane. Nici macar pe ultima suta de metri a mandatului nu s-a facut nimic pentru un comert civilizat. La mijloc au stat interese si calcule meschine, puse de primar si ai lui mai presus de interesul bacauanilor.

Hala de lactate este raionul cel mai vizitat din Piata Centrala, mai ales pe perioada verii, cand casul se insoteste perfect cu rosiile. De la usa te izbeste insa un miros de mucegai amestecat cu iz de dezinfectant prost. Peretii si tavanul sunt patati de igrasie, pavajul este crapat, tamplaria ar trebui schimbata, fiindca nicio vopsea nu-i poate da un aspect decent. Administratia locala a tot promis modernizarea halei de lactate, dar nu a reusit sa depaseasca nivelul declaratiilor. Mizeria din hala ii deranjeaza pe cumparatori, iar comerciantii, majoritatea femei, sunt nevoiti sa petreaca ore lungi intr-o atmosfera aproape insuportabila. Izul gretos le-a intrat in haine, in piele, in suflet.

Modernizata de cateva ori… verbal

De cel putin doua ori pe an in mandatul lui Stavarache hala de lactate a fost scoasa la inaintare. S-au etalat planuri, s-au fluturat sume care se vor investi pentru un comert european. Nu s-a facut nimic. Daca normele UE ar fi aplicate in Piata Centrala, hala ar fi inchisa pe loc. La fel si cea din Piata Sud, unde branzeturile se vand intr-o hala ca un hangar, intunecoasa si insalubra. Raionul de lactate imparte spatiul cu cel de flori. Casul este expus alaturi de flori la ghiveci, jerbe si coroane de inmormantare. Pe deasupra tarabelor zboara vrabiile si porumbeii, amarcand” din cand in cand marfurile si oamenii. Pavajul este spart si acoperit de baltoace. Nici in aceasta piata nu s-a investit nimic in patru ani. Primaria incaseaza taxele, dar nu lasa sa-i scape nimic printre degete pentru ca bacauanii sa aiba acces la un comert care sa respecte normele igienico-sanitare. Banii sunt dirijati spre proiectele megalomanice si fara finalitate ale primarului Stavarache.

Calcule electorale

La 1 iunie, hala de lactate ar fi trebuit sa intre in modernizare. Termenul nu s-a respectat. A cata oara? Tot in acest an, Administratia Pietelor a avut in plan sa repare acoperisul zonei pentru legume si fructe din Piata Centrala si sa vopseasca structura metalica. Investitii mici, dar tot ar fi fost mai bine decat nimic. De la primarie, insa, s-a primit ordinul aLa loc comanda!” Primarul si ai lui si-au facut un calcul meschin, car nu tine cont de interesul bacauanilor. Inainte de alegerile locale, Stavarache nu a avut curajul sa strice aordinea” din Piata Centrala. Cativa speculanti s-au aratat nemultumiti ca trebuie sa-si schimbe locul, pentru o scurta perioada, cat ar fi durat lucrarile. Prin urmare, Stavarache a luat decizia care era de asteptat: a pus interesele sale mai presus de binele comunitatii. Daca in timpul mandatului ar fi aruncat o privire si pe la vecini, ar fi vazut cum arata o piata la standarde europene. Intre doua deplasari in scop de sluj pe la partid si preocupat sa-si imbogateasca rudele si amicii, a uitat sa puna semnul egal intre aprimar” si agospodar”.

Scris de Doina MincuPUBLICITATE