Omul de afaceri Ioan Niculae, care controleaza compania InterAgro si, prin aceasta, patru fabrici de ingrasaminte chimice, ar avea intentia de a redeschide fabricatia si in combinatul Amurco din Bacau. Redeschiderea instalatiilor ar putea fi evenimentul lunii decembrie, dupa ce in aceasta luna ar putea fi redeschisa fabrica din Piatra Neamt, Ga Pro Co Chemicals.

Deocamdata, nu exista nici un semn concret privind intentiile declarate de Niculae.

“Nu am primit nici o instiintare oficiala in acest sens. Reprezentantii sindicatului se vor afla mâine – astazi, n.r. – la sediul Amurco din Bucuresti, pentru a afla daca nu cumva este vorba doar despre zvonistica. Si procedurile de concediere colectiva, prin care aproape toti muncitorii din combinat merg in somaj din noiembrie, isi urmeaza cursul”, a declarat Gheorghe David, liderul sindical de la Amurco.

PUBLICITATE

Intr-adevar, la Inspectoratul Teritorial de Munca Bacau se afla depusa solicitarea de concediere colectiva, ce ii vizeaza pe 165 dintre cei 206 angajati ramasi la lucru.

“In cazul concedierilor colective, legea interzice angajarea altor persoane timp de 45 de zile. Daca se va pune problema reangajarii, probabil se va suspenda preavizul, insa acest lucru nu a fost solicitat pâna acum”, a declarat Dan Buftea, purtatorul de cuvânt al ITM Bacau.

Conform surselor din piata acestei industrii din România, reluarea fabricatiei este posibila prin majorarea preturilor la ingrasamintele chimice. Combinatele din InterAgro au fost inchise toate datorita scumpirii gazului metan, care in aceasta industrie inseamna 80% din costurile de productie, ceea ce aducea pierderi enorme combinatelor.

Amurco Bacau, detinuta de Ioan Niculae direct prin societatea Viromet Victoria, tot din Grupul InterAgro, a fost oprita la inceputul acestui an, iar din vara a intrat in insolventa. Salariatii combinatului au fost concediati in mai multe etape, multi dintre ei fiind acum angajati ai altor societati comerciale sau plecati in strainatate.

Petru Done, Ovidiu Pauliuc


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ