Barbati in toata firea, bine claditi, sanatosi, la prima vedere, stau asezati pe trotuar, la marginea Pietei Comanesti si asteapta. In fata lor, câteva borcanele cu fragi proaspeti si parfumati.

“Fotografiati-ne, doamna, si dati-ne la ziar, ca sa vada si Guvernul cum traim. Ce sa facem, sa furam? Ne ducem la padure si culegem fragi, afine, bureti, ca sa facem un ban. Eu am acasa cinci copii, din care patru sunt mici”, marturiseste Sorin Avadanei, cu o voce de om amarât, descurajat.

Vând fructe de padure si mai cumpara un caiet, un pix, o pereche de papuci… Imi intorc privirea spre tovarasul sau intr-ale negustoriei.

PUBLICITATE

“Eu am unul la scoala si trei marunti” spune Irinel Perdus, raspunzând intrebarii nerostite, apoi adauga: “Noi nu vrem bani, vrem locuri de munca. Uitati-va la bataturile mele, de azi dimineata am descarcat 20 de tone de furaje la Purina, in gara, dar o sansa ca asta apare o data pe luna!” A câstigat 50 de lei, cât ar face daca ar vinde zece borcanele cu fragi.

“Sistemul e de vina” intervine al treilea barbat, care se prezinta “Anonim”. Au locuit in Supan, in case construite pe albia veche, dar dupa inundatiile din 2005 au fost stramutati “sub Laloaia, pe Pârâul Sec. E bine si aici. Parca am avut incotro?”

Iarna o duc si mai rau. “Toti o duc mai greu iarna, in Comanesti, nu numai noi. Eu primesc ajutor social si alocatii, dar el nu are ajutor social!”, spune Avadanei, aratând spre amicul sau. Rar gasesc de lucru cu ziua. “Nu prea ne iau la munca in gospodarii. Zic ca tiganii vin ziua la munca, iar noaptea se intorc la furat”, se plânge Sorin Avadanei, dând din umeri a lehamite.

“Aste nu e discriminare? Este! E o lupta intre alb si negru, asta e!” intervine si Irinel Perdus, revoltat, apoi ne implora: “Scrieti, doamna, despre noi, poate isi mai amintesc autoritatile ca existam, ca avem copii, ca-i dam la scoala si ca vrem sa muncim dar nu gasim!”

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

  1. Stimati cititori cunoscand situatia cetatenilor din zona respectiva as vrea sa sa va informez camajoritatea aveau loc de munca si au muncit la mina.iar primi care au fost disponibilizati au fost romii,bine ca acum nu mai exista locuri de munca in zona ,iar la privat este foarte greu ,si cei care au o afacere se limiteaza la personal putin,si lucreaza in familie,In COMANESTI ASAU DARMANESTI TG OGNA E SARACIE MARE,asa ca cei carereusesc sa stranga cateva fructe de padure sa intretina familia si sa ajute copii la scoala lasatiiiii in saracia lor,nu trebuie condamnatri,iar evaziunea fiscala nu are culoare politica reigioasa sau ,,,,,,,,,,,,nu-i intereseaza,bani sa iasa!!!!
    dar de la cine…….? ???

  2. Cand au dărâmat si carat cărămizile si tigla de la mina RAL le era bine. Le-am propus sa lucreze la privat si au răspuns “dar noi suntem sclavii tai?”

  3. Nu am fost acasa de 4 ani… imi vine sa plang.mult mi.as dori sa stau acasa langa familia mea.dar unde sa muncesti? Si aici unde suntem…. isi bat joc de noii ,nenorocitii .?????.grele vremuri traim.

  4. Of Doamne,si fructele ale de padure cu greu se gasesc si greu se culeg, saracii de ei nu primesc aproape nimic de pe munca pe care o fac, nu mai punem la socoteala cat drum fac pana ajung sa culeaga aceste fructe sau bureti de padure.Rusine guvernului care tocmai si-a mai votat o pensie suplimentara.

  5. Ce sa întâmplat cu carbonifera,comanesti unde sunt clădirile fierul cărămidă tot ce a fost acolo unde au dispărut să vină televiziunea să facă reportaje

LĂSAȚI UN MESAJ