La cursurile de instruire participa atât voluntari cu vechime, cât si cei inscrisi mai recent / foto: Razvan Bibire

– timp de cinci zile, zeci de voluntari invata aici cum sa intervina in caz de dezastru, cum sa acorde primul ajutor, iar de la salvamontisti au aflat care sunt pasii de urmat atunci când trebuie sa salveze o victima de pe munte

Crucea Rosie- Filiala Bacau organizeaza si in acest an, la Galion, in orasul Comanesti, „Tabara de pregatire si interventii in caz de dezastre”. Este a II-a editie si sunt circa 50 de voluntari din judetele Bacau, Iasi si Covasna, care au venit aici sa invete cum sa intervina in cazul unui dezastru major. Sesiunea de pregatire dureaza cinci zile, in perioada 17 – 21 iulie, fiecare zi având un program bine stabilit.

Duminica, in prima zi, tinerii au avut de trecut testul „cortului”. Adica au avut de organizat tabara de sinistrati, fiind montate sapte corturi in care ei sunt cazati. Luni, in prezenta oficialitatilor locale si judetene, a reprezentantilor de la Crucea Rosie Româna si a unei delegatii din Olanda, care in fiecare an face donatii catre Crucea Rosie din Bacau de diverse materiale sanitare, a avut loc deschiderea oficiala.

Ieri, voluntarii s-au trezit devreme pentru ca specialisti de la Salvamont au venit sa le explice cum sa intervina pe munte, ce echipamente trebuie sa aiba asupra lor, dar si cum sa extraga o victima de pe un teren accidentat. Tinerii au ascultat cu mare atentie lectia salvamontistului, dar nu stiau ca partea interesanta urma sa vina abia seara, când era programata o interventie nocturna in padure.

RZV_6179

„La ora 23.00 va avea loc o aplicatie in padurea din apropiere. Este vorba despre zece persoane care se ratacesc, iar ei vor avea la dispozitie 10 minute sa paraseasca tabara, cu tot echipamentul adecvat, si sa aduca victimele.”
Liviu Leru, indrumator de tabara si coordonatorul centrului local din Comanesti

Voluntarii prezenti in tabara sunt pasionati de ceea ce fac si renunta la timpul liber pentru a imbraca haina Crucii Rosii si a fi de ajutor celor care au nevoie de ei. Cristina (20 de ani) este studenta in Brasov, dar marturiseste ca face tot posibilul ca sa ajunga acasa, la Comanesti, la fiecare actiune importanta.

„Am inceput sa fac voluntariat acum trei ani. Ca tineri, nu prea aveam ce sa facem in acest oras si am venit la Crucea Rosie in gasca si am inteles cât de importanta este pentru comunitate”, spunea studenta.

[wonderplugin_gallery id=”630″]

La 16 ani, Ioana, eleva la Colegiul National „Vasile Alecsandri” din Bacau, are si ea o experienta tot de trei ani ca voluntar al Crucii Rosii. „Am venit din dorinta de a invata sa acord primul ajutor. Ma gâdeam ca daca s-ar intâmpla ceva cu cineva din familie nu as sti ce sa fac si am ramas in continuare alaturi de aceasta echipa. Este foarte emotionant când faci pachete si mergi si le dai oamenilor. Aceste actiuni iti dau energie. Dar sunt tot felul de cazuri. Am intâlnit oameni care nu aveau decât hainele de pe ei si acelea murdare”, spunea Ioana.

La finalul acestor zile de pregatire, toti voluntarii vor fi evaluati, iar cei mai buni vor primi medalii si diplome. In ultima seara se va organiza focul de tabara, se va cânta la chitara si se va da liber la distractie. (Geta Panaite)


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ