19 aprilie 2024
ActualitateComanesti: peste 5.000 de spectatori la Festivalul de datini

Comanesti: peste 5.000 de spectatori la Festivalul de datini

Un alai, având în frunte cete de călăreți și format din aproximativ 1 200 de persoane a parcurs, miercuri, artera centrală a orașului Comănești, marcând astfel deschiderea celei de-a XX-a ediții a Festivalului de datini și obiceiuri strămoșești specifice sărbătorilor de iarnă pe Valea Trotușului.

Evenimentul, urmărit de peste 5 000 de localnici și de turiști sosiți să petreacă Revelionul în pensiunile și cabanele din zonă, va continua cu spectacole oferite de artiștii populari păstrători ai unor tradiții originale.

Între spectatori s-a aflat și Norio Inagaki, cercetător etnografic și cadru didactic universitar din Japonia, care a declarat, pentru AGERPRES, este este pasionat de folclorul românesc, studiind cu predilecție “Jocul urșilor”. De altfel, el a spus că, în teza sa de doctorat, acest obicei specific Văii Trotușului are rezervat un capitol special.



“Aici, am văzut că oamenii, ospitalieri și buni la suflet, își păstrează obiceiurile, spre deosebire de vestul Europei, unde, după ce de aproape un secol s-a renunțat la tradiții, se fac eforturi foarte mari pentru a le reînvia, dar se înaintează foarte greu deoarece au fost uitate multe dintre creațiile populare, mergându-se mai mult pe stilizări ori încropiri cu elemente de modernitate. În România este altceva, iar pe Valea Trotușului bucuria tradițiilor este mare deoarece oamenii și-au transmis obiceiurile, dar au și ocazia să le etaleze în cadrul unor manifestări cum este acest festival minunat de la Comănești” , a precizat profesorul Norio Inagaki.

Datini si obiceiuri in Comanesti 30 decembrie 2015!Minunat!!

Posted by Geta Docan on Wednesday, December 30, 2015

Potrivit acestuia, evenimentul “ar trebuie să fie mai bine cunoscut în lume, pentru că oamenii din zonă au ce arăta valoros semenilor lor”.

Florin Zăncescu, directorul Centrului Județean Bacău pentru Valorificarea Creației Populare și Patrimoniului Național, a subliniat pentru AGERPRES că festivalul folcloric de la Comănești reprezintă un “unicat în peisajul etno-folcloric românesc, atât prin dimensiuni, specific, cât și prin varietatea programelor prezentate”.

Cele mai bune evoluții ale artiștilor, care vor evolua pe scena în aer liber instalată în Piața centrală a orașului, vor fi premiate de un juriu din componența căruia fac parte etnografi, etnologi, istorici, actori și al cărui președinte este, ca la toate edițiile precedente, un preot din Comănești.

Ursul din Lăloaia!!!!!!!

Posted by Mocanu Ionel on Wednesday, December 30, 2015

“Păstrătorii tradițiilor populare de iarnă se prezintă, parcă, mai autentici și mai pregătiți ca oricând, fapt reflectat și în entuziamul spectatorilor. Noi comăneștenii încheiem cu această manifestare un an greu, dar cu speranțe pentru mai bine în cel viitor”, a declarat pentru AGERPRES Viorel Miron, primarul Comăneștiului, inițiatorul manifestării.

Parada cailor!!Datini si obiceiuri in Comanesti!!!Superb!!

Posted by Geta Docan on Wednesday, December 30, 2015

Și ediția din acest an, la fel ca și cele din ultimii trei ani, este urmărită și de specialiști în antropologie, folclor și etnografie care urmează să decidă, după vizionări ce vor mai avea loc în zilele următoare în câteva localități din zona băcăuană a Văii Trotușului, dacă vor susține ca “Jocul urșilor”, tradiție specifică zonei de munte din județul Bacău, să fie inclus în patrimoniul UNESCO.

AGERPRES

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri