Flavia Cotoranu – clasa a XI-a B:
“Este o onoare pentru mine ca am fost selectata. Am si muncit foarte mult. Va fi pentru mine o experienta, nu numai profesionala, ci si pentru viata. Ma va ajuta foarte mult sa-mi imbunatatesc vocabularul, sa vad cum traiesc altii, care este stilul de viata de acolo si sa-l compar cu al nostru.”

Andrei Neacsu – clasa a XI-a B
“Imi doresc mult sa lucrez in strainatate, iar acest proiect ma va ajuta foarte mult. Imi pregatesc astfel viitorul, e o deschidere spre nou si spre ceea ce imi propun sa fac.”

Amalia Alecu – clasa X-a B
“Am fost toti egali la selectie, am fost alesi dupa criterii identice. Fiecare dintre noi este privilegiat ca se afla in acest proiect si sunt sigura ca fiecare apreciaza sansa, poate nu acum, dar cu siguranta dupa. Este un proiect care ne va ajuta pe viitor, la facultate sau cand vom fi mai mari.”

20 de elevi ai Colegiului National “Vasile Alecsandri” din Bacau vor pleca la sfarsitul acestei saptamani, pentru 15 zile, tocmai in Plymouth – Anglia. Ei au fost selectati intr-un amplu program finantat prin fonduri europene in proiectul Leonardo da Vinci, cu tema “Abilitati si oportunitati de lucru in Europa.” Grantul obtinut de liceu este de 52.000 de euro, bani care acopera integral transportul, cazarea si tot ce inseamna aceasta practica pentru elevii beneficiari.

Renumele Colegiului National “Vasile Alecsandri” va ajunge si in Anglia. Liceul a reusit perfomanta de a obtine finantarea programului Leonardo da Vinci, care se adreseaza claselor vocationale bilingve, pentru un schimb de experienta, in perioada 18 – 31 octombrie, intre elevii din Bacau si cei din Marea Britanie. Valoarea totala a grantului este de 52.000 de euro, bani care acopera integral cheltuielile de transport, cazare si studiu a celor 20 de elevi selectati. Proiectul este intitulat sugestiv “Abilitati si oportunitati de lucru in Europa”, iar criteriile care au stat la baza recrutarii elevilor au tinut, in primul rand, cont de acest lucru, respectiv abilitatile in vorbire si traducere a limbii engleze. La acestea s-au adaugat conduita scolara, participarea la activitati extracurriculare, rezultatele scolare obtinute. “Cei 20 de elevi vor face practica in 9 organizatii de primire, ei le spun in plasament, in orasul Plymouth din Anglia. Ce inseamna aceasta practica? Ca elevi, in fiecare zi, timp de opt ore, ei vor face practica pe traducere si interpretare. In finalul proiectului cu totii vor obtine, in urma unui examen, un certificat care probeaza abilitatile lor pe traducere si interpretare. Cu alte cuvinte, daca vor dori, in viitor, sa lucreze in strainatate ei se pot angaja pe orice post in domeniu”, a explicat prof. Olga Florenta Popa, de la Colegiul National “V. Alecsandri” Bacau.

Echipa de lucru

Echipa care a lucrat pentru obtinerea finantarii, inca din vara anului 2008, a fost constituita din Vasile Cautis, directorul colegiului, Liliana Aflorei, director adjunct, Oana Jugariu, profesor de limba engleza, Luminita Patrascan, profesor de informatica si Olga Florenta Popa, coordonator proiect. “Fara sprijinul conducerii nu am fi reusit. Ne-au fost alaturi si inspectorul scolar Angela Sterpu, de la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, dar si Marius Bercea, de la Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, agentie de la care am obtinut si grantul”, a mai spus prof. Popa. 80 la suta din banii europeni au intrat deja in contul liceului, iar restul vor veni dupa incheierea programului.
[ad#stire] Elevii vor fi cazati in locuinte particulare ale localnicilor pentru a le da posibilitatea sa isi dezvolte cunostintele de limba engleza, de cultura si mod de viata. Ei vor fi insotiti de doi dintre profesorii coordonatori din proiect. Acesta este al doilea proiect cu finantare europeana de care beneficiaza Colegiul National “Vasile Alecsandri” in aceea ce priveste pregatirea profesionala a elevilor.

Roxana NeaguPUBLICITATE