28 martie 2024
ActualitateColegiul Național de Artă «George Apostu» Bacău - 60 de ani de...

Colegiul Național de Artă «George Apostu» Bacău – 60 de ani de la înființare

Fondat în anul 1957, Colegiul Național de Artă «George Apostu» reprezintă un punct de atracţie în peisajul învăţământului băcăuan.

De-a lungul anilor, această şcoală a beneficiat de profesori foarte bine pregătiţi ceea ce a făcut ca elevii colegiului să confirme cele mai înalte performanțe.

Mulţi dintre tinerii care au studiat aici au devenit nume de referinţă în diferite domenii ale artei, având o carieră prestigioasă atât în ţară, cât şi în străinătate. Toţi elevii care au participat la olimpiadele şi concursurile de specialitate au obţinut premii şi distincţii care confirmă încă o dată valoarea şi prestigiul obţinut de această instituţie de învăţământ de-a lungul timpului.

În fiecare an absolvenţii Colegiului de Artă devin studenţi ai unor universităţi de prestigiu din ţară şi din străinătate subliniind calitatea cunoștințelor și priceperilor artistice primite în unitatea de învățământ.



În prezent, în colegiu sunt patru secţii: MUZICĂ (canto, muzică instrumentală–toate instrumentele orchestrei simfonice, folclor, studii de teorie muzicală), COREGRAFIE, ARTE PLASTICE (pictură monumentală, grafică, sculptură) şi ARHITECTURĂ.

Instituția promovează cele mai importante valori şi atitudini cum ar fi responsabilitatea pentru acţiunile proprii, preocuparea pentru dezvoltarea şi schimbările din societate, inovaţia, creativitatea, sentimentul demnităţii umane, al valorii personale, dorinţa de desfăşura o activitate susţinută în afirmarea ideii de libertate, egalitate și al respectului diversităţii.

“Science sans conscience n’est que ruine de l’âme” (Francois Rabelais)

Gândirea conduce lumea, însă trebuie să luăm permanent aminte la cuvintele lui Rabelais: «Science sans conscience n’est que ruine de l’âme». Emile Zola afirma că «Puterea poporului stă în muncă, curaj, credință». Asta înseamnă că educatorul trebuie să acorde neîncetat importanță educației civice pentru conviețuirea civilizată cu ceilalți oameni, pentru progresul continuu al fiecăruia și al celor din jur. Brutalitatea, timiditatea, duritatea, trebuiesc înlăturate din primii ani de școală și până la ultimii.

Educația cuprinde un stil de viață civilizat prin programe complementare de stimulare a comportamentului creativ în domeniul tehnico-științific, literar, artistic, turistic. Educația pentru viață de familie determina înțelegerea responsabilităților și necesităților armoniei în microgrup. De la viața de familie la cea în școală sau în cetate, educatorul trebuie să se ocupe de educație pentru înlăturarea delincvenței juvenile și a violenței.

Descoperirea frumosului, dorința de a fi păstrători ai valorilor culturii, de a deveni factorii civilizatori ai lumii, creează atitudini optimiste de viață și îi pregătește pe tineri pentru viitor. Cred că lumea ar fi infinit mai tristă, mai lipsită de sens, dacă acest balsam al sufletului, ARTA, nu ar exista… Ca atare, bucurați-vă că Dumnezeu v-a hărăzit cu minunate daruri, fiţi fericiţi că, prin harul vostru, aveţi posibilitatea să înfrumuseţaţi lumea, să înnobilaţi sufletele celor care vă ascultă, vă văd evoluând pe scenele lumii și vă admiră creațiile, că puteţi să ne dăruiţi toată forţa creatoare cu care sunteţi înzestraţi, să fiţi dovadă vie a faptului că poporul nostru are încă tineri frumoşi şi talentaţi, prin care valorile de aur ale umanităţii nu vor fi date uitării. Aş dori ca, pe parcursul devenirii şi împlinirii voastre ca adevăraţi artişti, să încercați să rămâneți, întotdeauna, voi înșivă!

Prof. Dr.Adriana-Cristina Busuioc
Directorul Colegiului Național de Artă «George Apostu»

«Aș scrie cu pensula mare pe pereții odăii tale o poruncă: iubește-ți meseria» ( Tudor Arghezi)

Aceste cuvinte ar trebui să fie pentru noi, modelatorii de suflete și conștiințe, călăuza care să ne poarte pe drumul sinuos al educării copiilor și tinerilor. Și pentru că acolo «unde dragoste nu e, nimic nu e», activitatea educatorului trebuie să treacă dincolo de memorie, dincolo de inteligență, în regiunea sufletului, în care se formează principiile care dau naștere voinței și acțiunii.

Educatorul adevărat urmărește clipă de clipă de clipă puterile copilului, ale tânărului ce se deșteaptă neîncetat, rânduindu-le, mărindu-le spre închegarea unui adevărat caracter.

Am avut sansă de a fi, între anii 2008-2016, directorul acestui minunat Colegiu în care se plămădesc, dincolo de minți luminate, suflete sensibile, dăruite lumii întru săvârșirea și transmiterea FRUMOSULUI! Cu multe eforturi, dăruire și mai ales dragoste, m-am străduit să le creez tinerilor învățăcei condiții optime studiului, colegilor motivația de a fi cât mai buni și de a-și depăși limitele, părinților să le cultiv încrederea în școală.

Am reușit, astfel, să renovez și să modernizez întregul local al școlii, să devenim, grație rezultatelor excepționale obținute de elevii noștri, îndrumați de dascăli de mare valoare, Colegiu Național de Artă în 2011, Școală Europeană în 2012, în tot acest timp menținându-ne pe locul al doilea în topul colegiilor performanțe din Bacău. Toate acestea, izvorând dintr-o imensă dragoste de copii, din dorința ca ei să cunoască și să înfrumusețeze lumea.

La temelia unei înalte educații morale trebuie să existe o credință, un ideal. Creând caractere inteligente, învățământul devine instituția de temelie a prezentului și viitorului. În cei 60 de ani de existență, Colegiul Național de Artă “George Apostu” a constituit un punct de referință în cultivarea adevăratelor valori morale, a frumosului, a devenirii prin puterea de creație. La ceas aniversar, le doresc tuturor slujitorilor acestui «lăcaș de muze» putere de muncă, sănătate și cât mai multe împliniri!

Profesor Daniela-Silvia Bîrzu,
coordonatorul proiectului “Colegiul Național de Artă «George Apostu», 60 de ani de excelență”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri