26 aprilie 2024
ActualitateColegiul Alecsandri încheie o experiență europeană

Colegiul Alecsandri încheie o experiență europeană

În perioada 12-16 martie a avut loc a patra activitate de învățare/predare/formare din cadrul proiectului Erasmus+ KA2 „Moving Minds through Movies”, la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”. Elevii străini sosiți din Polonia, Turcia, Lituania și Italia au petrecut o săptămână alături de familiile-gazdă, timp în care au avut ocazia să cunoască tradițiile și obiceiurile românești.

Cei 23 de elevi și 10 profesori însoțitori din școlile partenere au fost întâmpinați luni, 12 martie, după obiceiul românesc, cu pâine și sare, de către elevii colegiului și echipa de proiect. Tot în prima zi, participanților li s-au prezentat școala, sălile de clasă, laboratoarele, turul încheindu-se cu un moment pregătit de echipa de majorete a colegiului. Elevii au participat la activități de spargere a gheții, menite să destindă atmosfera și să pună bazele colaborării pentru îndeplinirea sarcinilor de proiect cuprinse în programul săptămânii. Către finalul zilei de lucru, elevii au urmărit un film documentar realizat de unul dintre elevii participanți din colegiu, George Lupu, de la clasa a XI-a C, în urma căruia s-a organizat un „quiz show”. Câștigătorii acestuia, echipa poloneză, a primit drept premiu o ședință foto și un album realizat de partenerii noștri locali, FNB Studio.



A doua zi de activități a debutat cu vizionarea și evaluarea filmelor de scurtmetraj realizate de fiecare echipă în perioada premergătoare vizitei. Evaluarea a fost realizată de către Cristi Florea (FNB Studio) și Alina Simionescu (actriță la Teatrul Municipal „Bacovia”). Scurtmetrajele au fost realizate pe o temă comună, discriminarea de gen, temă stabilită cu prilejul precedentei întâlniri de proiect, ce a avut loc în Lituania în luna octombrie 2017. În cadrul aceleiași zile au fost formate grupe multiculturale, care aveau să lucreze împreună pentru realizarea unui film cu titlul „Europe unites us.”

Următoarele două zile au fost alocate realizării filmului propriu-zis. Sub îndrumarea specialistului Cristi Florea și a actriței Alina Simionescu, elevii au învățat diverse tehnici de filmare, respectiv trucuri de actorie pe care le-au pus în practică pentru realizarea scurtmetrajului. Tot în aceste două zile, echipele au participat la workshopuri menite să accentueze latura practică a realizării filmelor de scurtmetraj și importanța jocului actoricesc.

Joi a fost ziua în care cei 23 de elevi străini, alături de 10 profesori însoțitori, au fost în vizită, alături de elevii și profesorii români, la Sinaia. Aceștia au trecut pragul faimoaselor castele Bran și Peleș, care au marcat aspectul cultural al vizitei.
La finalul ultimei zile a proiectului, participanții au vizionat filmul realizat și au schimbat impresii asupra săptămânii petrecute în România. Înainte de plecare, le-au fost înmânate certificatele care atestă participarea lor în cadrul acestei ultime mobilități și implicarea în activitățile organizate cu acest prilej. De asemenea, au fost înmânate certificatele Europass, în care sunt incluse competențele, abilitățile dobândite sau îmbunătățite, precum și activitățile concrete la care au participat elevii.

„Participarea în cadrul acestui proiect m-a ajutat să îmi leg prietenii care, cu siguranță, vor fi de lungă durată. Intrarea în contact cu mai multe tradiții m-a făcut să apreciez diversitatea, dar în același timp să înțeleg faptul că, deși atât de diferiți, suntem atât de asemănători. «Europe unites us» este deviza sub care ne-am împrietenit și am lucrat împreună.” (Grigore Ana-Maria, gazdă și coordonator activități, clasa a XII-a B)

„Consider că acest proiect m-a ajutat să îmi dezvolt cunoștințele dobândite de-a lungul anilor despre fotografie și film, iar faptul că am avut ocazia să fiu gazdă a unui participant străin a fost o experiență interesantă. Comunicând mai mult cu o persoană din altă țară reușești să îi cunoști puțin din viață, dar și din patrie.” (Maria Theofilopoulos, gazdă și coordonator activități, clasa a XII-a B)
„Participarea în acest proiect este o experiență pe care niciun elev nu ar trebui să o rateze. Am ales să găzduiesc două participante străine, din Italia și Polonia, tocmai pentru a intra și mai mult în contact cu aceste naționalități. De asemenea, am reușit să le arăt cât de empatici și primitori sunt românii.” (Lupușoru Alina Adriana, gazdă, clasa a X-a E)

„Ceea ce am învățat din această experiență este că proiectele Erasmus+ au menirea de a aduce laolaltă oameni diferiți între care se leagă relații foarte puternice. Legăturile de prietenie dintre elevi sunt adevăratul câștig al acestor evenimente, iar implicarea și entuziasmul elevilor reprezintă motorul care pune în mișcare întregul mecanism al proiectului. Erasmus+ schimbă vieți și deschide orizonturi în drumul către (auto)cunoaștere.” (prof. Mariana Andone, coordonatorul proiectului)

Pentru echipa managerială a colegiului, reprezentată de director prof. Călin Boambă și director adjunct prof. dr. Teona Codreanu, întregul proiect a fost un succes. „Ne-am bucurat de oaspeții pe care i-am găzduit și sperăm în colaborări viitoare, pentru că avem foarte multe de învățat unii de la alții. Extinderea actului de învățare dincolo de rigiditatea și formalismul orelor de curs este o adevărată reușită, pentru elevi și profesori, deopotrivă, căci așa cunoaștem Europa profundă. Acesta este marele merit al proiectului”, ne-a declarat prof. Călin Boambă, directorul Colegiului Național „Vasile Alecsandri”, Bacău.

Ana-Maria Grigore, XII B

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri