Familia 'Lumina' - Toti pentru unul, unul pentru toti!

Praf, caldura, multa munca, dar si mult entuziasm, marti, pe santierul deschis in cartierul Izvoare de Habitat for Humanity. Toti angajatii Asociatiei “Lumina” se afla aici, pe baricade, pentru a o ajuta pe colega lor, Mara Matei, care a fost selectata ca beneficiar al acestui program unic in Europa. Alaturi de ei sunt sase voluntari, intre care Amalia si Cezar Ivanof, “prieteni pe viata ai asociatiei”.

Ionut Ciolos, manager de proiect, ne aduce casti si ne avertizeaza: “Fara casti nu e voie pe santier!” Habitat for Humanity construieste in Bacau 40 de locuinte, care vor fi gata in octombrie. Beneficiarii acestora trebuie sa efectueze o mie de ore de voluntariat. “Cei care se afla in imposibilitatea de a efectua aceste ore incearca sa se organizeze si sunt ajutati, in special in weekend, de rude si prieteni”, explica Ionut Ciolos. Ideea de a veni pe santier a fost a Mihaelei Dumitrache, director executiv al Asociatiei “Lumina”.

“Daca noi tot promovam voluntariatul, iar Mara are nevoie de ajutor, nu era firesc sa ne rupem o zi din treburile noastre si sa o ajutam? Suntem, azi, aici, dar vom mai fi si in alte zile”, ne asigura Mihaela Dumitrache. Descopar ca cei de la “Lumina” se considera o familie: “Fiecare membru conteaza. Asa cum ne pasa de beneficiarii nostri, la fel de mult ne pasa si de echipa.”

PUBLICITATE

Cu Habitat, “acel acasa” e un vis implinit

Castile nu-i apara de praful care se inalta in aer, dar nu le pasa. Inarmati cu lopeti si roabe, indeparteaza pamântul din jurul fundatiei pentru a se putea construi canalizarea. “E greu?” ii intreb eu. “Nu e greu, e frumos, iar Mara, care e foarte sufletista când e vorba de problemele celorlalti, merita sa fie ajutata”, spune Cezar Ivanof. Mara, fundraising@PR la Asociatia “Lumina”, mereu in cautare de idei pentru noi programe si noi finantari in domeniul ingrijirilor paliative, este beneficiar acum.

“Dupa divort, in urma cu trei ani, m-am mutat la parinti, impreuna cu fetita mea. De la inceput mi-am propus sa am un spatiu al meu, o locuinta proprie, acel «acasa» pe care si-l doreste oricine, insa pentru o mama singura, cu un copil, un credit ipotecar e o solutie imposibila”, explica Mara. Auzind anuntul celor de Habitat despre casele care vor fi construite in Bacau, si-a depus dosarul, apoi i s-a facut ancheta sociala.

“Am avut mari emotii. Fiica mea, Alexia, deja incepuse sa-si faca planuri. Ma intrebam ce-i voi spune daca nu vom fi acceptate?” Nu doar ca au fost primite in program, dar bucuria lor este impartasita de intreaga echipa a Asociatiei “Lumina”, care o va ajuta sa-si duca visul pâna la capat.

“Sunt coplesita de faptul ca au venit alaturi de noi toti colegii, impreuna cu Amalia si Cezar Ivanof. Nu te astepti ca oamenii sa se implice in viata ta in acest mod”, marturiseste Mara. Ramâne pe santier, rosie de efort, dar fericita. La despartire, aratând spre fundatiile din fata noastra, mai spune: “Va dati seama ca, nu peste multe luni, niste copii vor face bradul in aceste case?”

Habitat for Humanity România construieste 40 de case in Bacau, mai exact in cartierul Izvoare, proiect care se va incheia in octombrie cu evenimentul BIG BUILD 2016, la care vor fi prezenti 800 de voluntari din 15 tari. Au fost selectati ca beneficiari bacauanii care au nevoie de o locuinta, sunt dispusi sa faca o mie de ore de munca voluntara pe santier, pot plati un avans de 2.000 de lei, apoi rate lunare (fara dobânda) timp de 20 de ani. Cei care nu efectueaza orele de voluntariat sunt exclusi din program.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ