12 octombrie 2024
HomeCulturăColecționarii de trofee din Solonț

Colecționarii de trofee din Solonț

Să cucerești lumea și să o aduci acasă

Între dealurile și pădurile Solonțului începe să prindă viață un proiect pe care mulți l-au considerat un vis de nerealizat: tabăra internațională pentru copii. La anul, pe vremea aceasta, aici se va vorbi în italiană, cehă, turcă și, cine știe, în ce altă limbă. Primii invitați vor fi prieteni ai Ansamblului folcloric „Florile din Cucuieți”, ambasadorul Solonțului și, de ce nu, al României peste hotare.



„Ne-au confirmat deja venirea în tabără parteneri din Italia, Cehia și Turcia”, ne-a declarat preotul Irinel Cernat, pentru care proiectul înseamnă multă trudă și satisfacție pe măsură. „Pentru noi și pentru copiii noștri, această tabără va fi o deschidere către lume.” Anul acesta, s-a concesionat la Pădureni un teren pe care se lucrează deja. Construcția clădirii principale a taberei a ajuns la centură. Se vor construi și căsuțe în care vor fi câte 10 paturi. Deși banii nu sunt din belșug, fiind vorba despre o investiție din fondurile proprii ale comunității locale, se va construi și o piscină, despre care copiii din sat vorbesc deja cu încântare.

Aduc străinătatea la ei acasă

Tabăra are și un scop ascuns, dar cu cel mai nobil sens cu putință: reînvierea tradițiilor locului și împărtășirea lor cu tinerii și copiii veniți de departe să cunoască acest colț de Românie. Confecționarea lingurilor de lemn, a vaselor de ceramică și alte lucrări de artizanat sunt deja îndeletniciri pe care preotul comunei le-a readus în atenția copiilor din Solonț. Ideea taberei internaționale este însă în strânsă legătură cu activitatea ansamblului folcloric „Florile din Cucuieți”. Membrii acestuia merg în fiecare an, începând din 2006, în diferite localități din Italia. Cum nu pot face parte toți copiii comunei din ansamblu, cei mari s-au gândit să aducă străinătatea la ei.

Mândria comunei

Ansamblul folcloric „Florile din Cucuieți” este mândria Solonțului. O mândrie justificată, după cum o dovedesc toate cupele câștigate la diverse concursuri locale, naționale și internaționale. „Am început în 2003, sub forma unor cercuri de dans și muzică la Școala Cucuieți”, își amintește preotul Irinel Cernat. „După o vreme, a fost un miracol și pentru mine, am descoperit că foarte mulți copii sunt talentați. Așa sunt copiii de la țară, numai că nu au mereu șansa să se afirme. Am început cu 12 fete. Ele sunt mai ambițioase decât băieții. Cu timpul, ansamblul s-a mărit, iar numărul doritorilor tot crește. Nu-i putem coopta pe toți. Cei care nu intră în ansamblu participă la cercul de dans.” Preotul Cernat, pentru care activitatea artistică este un hobby, nu o afacere (de multe ori deschide buzunarul pentru a cumpăra instrumente sau a acoperi alte cheltuieli), este uimit de interesul copiilor față de ansamblu.

Trofeele se adună

În 2006, „Florile din Cucuieți” au ajuns prima dată în Italia. Relațiile de prietenie s-au înfiripat ușor și s-au consolidat firesc, așa cum numai cei mici reușesc să o facă. Dansurile populare tradiționale din zona văilor Trotușului și Tazlăului, dar și cântecele populare și de petrecere i-au fascinat pe italieni. Nici juriile festivalurilor și concursurilor nu au rămas indiferente. În casa parohială, trofeele se tot adună. Sunt roadele muncii și ale pasiunii. Greutățile nu au lipsit. Unii copii erau atât de săraci încât nici nu îndrăzneau să le ceară părinților bani pentru costume sau deplasări. Preotul a cumpărat cămăși, poale, catrințe, bârnete, veste și opincuțe. În 2004, darul de Crăciun pentru cei mici, dar și pentru spectatorii lor, a fost lansarea primului DVD. În 2007, a fost scos pe piață al doilea DVD, urmat de un CD audio. În 2007, preotul Irinel Cernat i-a dus cu mașina sa pe copii într-o tabără internațională din Italia. Printre italieni, polonezi, turci, ruși, malaezieni și chinezi a încolțit ideea unei tabere de același tip la Solonț. În una din zile, a venit rândul copiilor români să pregătească bucate tradiționale. Când au văzut pofta cu care au fost devorate sarmăluțele în foi de viță, cu mămăliguță și smântână, dar și clătitele cu dulceață, solonțenii și-au dat seama că au cu ce-și încânta prietenii de peste hotare dacă îi vor vizita la ei acasă. Peste câteva luni, tabăra își va deschide porțile. Până atunci, cei care vor să-i cunoască pe artiștii locali și să uite pentru o zi de griji și de stresul vieții la oraș sunt așteptați pe 21 august la prima ediție a Zilelor Solonțului.

Doina Mincu



Alte titluri
Alte titluri

ORF TV, Descoperă Centrul de Transplant Istanbul Vita!

ORF TV, unul dintre cele mai respectate canale de...

Pe Pasarela Letea (Podul de la Narcisa)

Fotografia surprinde pasarela Letea din Bacău, într-un moment din...

Riscurile cumpărării apartamentelor în stadiul de proiect

Achiziționarea unui apartament în faza de proiect poate părea...

Ultimele știri

spot_img