12 septembrie 2024
ActualitateCodasii si fruntasii din Parlament

Codasii si fruntasii din Parlament

Dupa sase luni de truda, parlamentarii bacauani au intrat in vacanta. Convinsi ca cetatenii care i-au ales ar vrea sa stie cum anume au muncit in prima jumatate a anului 2015, am facut o sinteza a initiativelor si interventiilor pe care le-au avut in plen. In privinta propunerilor de legi, de departe cel mai harnic a fost Ioan Melinte, deputat PSD, cu 50 de initiative.

Amintim, dintre acestea, câteva: modificarea si completarea Legii fondului funciar nr.18/1991, propunerea legislativa privind stabilirea unor masuri pentru etichetarea laptelui proaspat pentru consum, propunere de completare a Legii nr. 321 privind comercializarea produselor alimentare, modificarea Legii vânatorii si a protectiei fondului cinegetic nr.407 si completarea Legii 52 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri. Pe locul II se afla trei parlamentari, fiecare cu câte 16 initiative legislative: Dragos Luchian, senator PNL, Cosmin Necula, deputat PSD, si Vasile Nistor, senator PC.



Dintre legile lui Dragos Luchian am ales doua care au legatura cu comisia din care face parte: propunerea privind abatoarele mobile având ca obiect activitatea de abatorizare a animalelor si comercializarea carnii si propunerea privind completarea Legii Apiculturii.

Intre altele, Cosmin Necula, PSD, a initiat un proiect privind sprijinirea copiilor si tinerilor din mediul rural pentru continuarea studiilor liceale si profesionale si altul privind siguranta circulatiei pe drumurile publice.

Dintre initiativele lui Vasile Nistor amintim propunerea de completare a Legii nr.17 privind reglementarea vânzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si modificarea Legii 284 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.

Deoarece sunt mai aplicate nevoilor cetatenilor din colegiu, mentionez si câteva dintre temele initiativelor deputatului liberal Viorica Marcu: “prima intabulare a terenurilor agricole si forestiere”, “amenajarile rutiere destinate autovehiculelor cu regim prioritar, precum si dotarea cu sisteme de semaforizare inteligenta” si “Lege privind infiintarea, organizarea si functionarea formelor istorice asociative de proprietate”.

Cele mai putine propuneri de legi le-au avut deputatul Constantin Avram (5), senatorul Marcel Bujor (6), iar apoi, la egalitate, deputatii Miron Smarandache (7) si Lucian Sova (7).

Unii cu scrisul, altii cu vorbitul

La partea care presupune actiuni individuale in Parlament, adica mai mult decât semnarea initiativelor unor colegi, altii sunt cei care s-au evidentiat.

Astfel, Miron Smarandache, PSD, se afla pe locul I, cu 36 de interpelari si intrebari adresate Guvernului si 24 de interventii si declaratii in plen. Constantin Avram, deputat PC, are la activ 19 declaratii politice si o intrebare privind politca externa a României in relatia cu FMI, BM si Comisia Europeana, iar Vasile Nistor, senator PC, are la activ 18 declaratii politice, 17 intrebari si 16 interpelari.

Codasii sunt Lucian Ciubotaru, deputat PNL, si Lucian Sova, deputat PSD, cu zero luari de cuvânt in plen, zero interpelari si declaratii politice adresate, in 2015, ministerelor, agentiilor, autoritatilor nationale, altor structuri sau, de ce nu, Opozitiei.

Urmatorul e Dan Tataru, care are o luare de cuvânt in plen, si anume cea in care si-a anuntat demisia din PSD. In rest, zero interpelari, zero intrebari, zero declaratii. Valerian Vreme a avut, de asemenea, o singura declaratie: “Cercetarea spatiala, o provocare si o oportunitate pentru România”. Tot o declaratie politica a avut si Ioan Melinte, dar pe alta tema: “Invatamântul agricol, incotro?” Asadar, fiecare cu grijile lui.

I-am intrebat pe câtiva parlamentari bacauani, de la partide diferite, cum isi apreciaza activitatea din sesiunea abia incheiata. Iata si raspunsurile lor:

Ioan Melinte, deputat PSD
“Cetatenii ar trebui sa faca evaluarea activitatii mele, nu eu, dar cred a fost binisor. Unii nu au avut in 26 de ani atâtea proiecte de legi. Sunt legi de care comunitatea are nevoie, cum e cea cu privire la zilieri. De ce sa ne ascundem dupa deget? Vin strainii, ne iau oamenii si ii duc la cules capsuni in Spania sau in alta parte. De ce nu ar munci acasa ca zilieri, ca sa câstige si statul, si cetatenii?”

Viorica Marcu, deputat PNL

“Din perspectiva actelor normative aprobate a fost o sesiune fructuoasa, insa, vedeti, nu toate proiectele au fost promulgate de Presedintie. Azi au fost promulgate Codul de Procedura Fiscala si Legea Electorala, dar zilele trecute a fost retrimis in Parlament Codul Fiscal, pentru clarificari, cum a fost si Codul Silvic, ceea ce e firesc. In ceea ce ma priveste, eu sunt interesata in continuare de administratie si sper sa reusesc sa capacitez autoritatile locale sa promoveze mai multe proiecte.”

Constantin Avram, deputat PC

“Am ferma convingere ca a fost o sesiune buna din moment ce am aprobat multe legi din programul de guvernare, legi necesare cum ar fi Legea CAS-ului, refacerea veniturilor personalului navigant, dublarea alocatiilor pentru copii sau Codul Fiscal, care este un cod bun, chiar daca e de sorginte liberala. Ma mira ca Presedintia l-a returnat si va trebui sa-l aprobam intr-o sesiune extraordinara sau la inceptul sesiunii urmatoare.”



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img