1 noiembrie 2024

Cobaltoterapia va fi modernizata de Ministerul Dezvoltarii

Alesii judetului s-au intâlnit, joi, in sedinta extraordinara, pentru a vota un proiect foarte important pentru comunitate: predarea catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a imobilului aferent investitiei „Modernizarea Compartimentului de Radioterapie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU)”, aceasta urmând sa fie realizata de Compania Nationala de Investitii (CNI).

Este urmarea demersului facut de SJU, care explica in memoriul inaintat ministerului ca detine un buncar pentru cobaltoterapie, nu si echipamentele necesare, si ca numarul bolnavilor aflati in evidenta oncologica depaseste 6.900. Modernizarea Radioterapiei va costa peste cinci milioane de euro. „Având in vedere ca am identificat o modalitate de finantare prin CNI, incercam sa ne miscam cât mai repede, a declarat Dragos Benea, presedintele CJ Bacau.



Studiul de fezabilitate e gata, mai trebuie doar certificatul de urbanism. Exista o foarte mare probabilitate ca pâna la sfârsitul anului sa inceapa lucrarile pentru ca investitiile realizate prin CNI au posibilitati de finantare mai importante, iar licitatiile se deruleaza mai repede.”

Singurul care a intervenit a fost Mihai Ichim, PNL, care a afirmat ca se bucura, totusi, desi nu-l mai surprind deciziile „pompieristice” ale CJ, luate de pe o zi pe alta, in sedinte extraordinare, ceva tot il mira: „Constat ca predam patrimoniul SJU, care apartine CJ Bacau, unui minister vremelnic.

Nu era mai simplu sa se dea bani direct CJ Bacau?” Si deoarece exista o asociere CJ Bacau – Primaria Bacau pe sanatate, pentru ca o institutie sau alta sa nu se impauneze cu aceasta investitie, „propun sa facem un parteneriat intre structurile politice din CJ pentru a lupta cu acest flagel care e cancerul.” Dragos Benea l-a informat ca nu e pompier, ca aceasta e prima sedinta extraordinara din 2014 si ca patrimoniul (cladirea si terenul necesar organizarii santierului) e transferat numai pe perioada lucrarilor.

Cât priveste asocierea, documentul nu a fost semnat nici pâna azi de Primaria Bacau. „Important este ca Ministerul Dezvoltarii si CNI vor face aceasta investitie”, a mai spus Dragos Benea. Despre parteneriatul dintre grupurile politice din CJ, niciun cuvânt.

Sectia de Cobaltoterapie (Radioterapie) din Spitalul Judetean de Urgenta Bacau s-a inchis in 2010. Chiar si inainte de inchidere, se lucra la cota de avarie, din cauza sursei, respectiv a aparatului de cobaltoterapie, care era depasit moral si fizic, care nu mai corespundea normelor si avea o putere de iradiere peste limita maxima admisa.

„Pe 22 septembrie, am depus la Bucuresti, la Ministerul Dezvoltarii, documentatia tehnica. Este un pas important pentru promovarea acestui mare si necesar proiect, o investitie multasteptata care va fi in ajutorul bolnavilor din Bacau.”
Adrian Popa, manager Spitalul Judetean de Urgenta Bacau

Inca din 2005 Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare a autorizat acest aparat, dar cu plan de conformare, numai ca acesta nu a mai fost respectat. Intr-un an de la autorizare, sectia era obligata sa-si schimbe colbatotronul, sa asigure un plan de tratament si sa achizitioneze un simulator. Nu s-a mai realizat nimic, iar in urma cu patru ani sectia si-a pus lacatul pe usa. De atunci, conducerea spitalului facut tot felul de demersuri pentru redeschiderea ei. S-a dorit o sectie noua de oncologie si cobaltoterapie, a existat si un proiect in parlament in acest sens, dar s-a blocat. Ulterior s-a vorbit de un parteneriat public – privat, dar si acesta nu a mai functionat din cauza legislatiei. In tot acest timp, bolnavii de cancer care au nevoie de tratamente in aceasta sectie s-au plimbat in intreaga tara, in Iasi, Cluj, Bucuresti, Tg. Mures.

Silvia Patrascanu
Roxana Neagu




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri

spot_img
Comandat de AUR Bacău, CMF 11240014
spot_img