28 martie 2024
EconomieCNSLR - Fratia sare in sprijinul românilor exploatati in strainatate

CNSLR – Fratia sare in sprijinul românilor exploatati in strainatate

Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din România (CNSLR) – Fratia a organizat, joi, in Sala Mare a Prefecturii, o conferinta cu tematica „Drepturile lucratorilor migranti in agricultura si eliminarea exploatarii acestora”. Evenimentul a beneficiat de prezenta autoritatilor publice judetene si locale, organizatilor sindicale, ONG-uri, precum si a fermierilor din judet.

„In urma cu doi ani, noi am atras un proiect european, parca am anticipat ce se va intâmpla problema imigrantilor, atât in România, cât si a celor care pleaca din tara, la munca, peste tot in Europa. Plecând de la numeroasele cazuri in care in care au fost asupriti, exploatati emigrantii români, dar si de alte nationalitati, am inceput sa facem o cercetare in domeniu, sa ne consultam cu autoritatile, cu fermierii, in vederea publicarii unei lucrari stiitifice care sa fie pusa la dispozitia celor care vor sa plece la munca afara, dar si a celor care vor sa aduca forta de munca la noi”, a declarat Ghiorghe Huluta, presedintele CNSLR – Fratia Bacau.

Practic, conferinta a facut parte dintr-o campanie de informare ce a avut ca scop cresterea gradului de constientizare cu privire la situatiile de exploatare in agricultura si dezvoltarea unei culturi pe tema respectarii drepturilor lucratorilor in acest domeniu. „Proiectul pe care-l implementam si care se va incheia in ianuarie, 2016, este finantat direct de CE, derulat in colaborare cu organizatii sindicale si ONG-uri din Italia, Spania si România.



La noi, nu sunt nici foarte multi migranti, nici nu putem vorbi despre un fenomen de exploatare a lucratorilor, in general. In schimb, ca organizatie sindicala, nu puteam sa ramânem indiferenti fata de problematica milioanelor de lucratori români care au plecat in afara si care intâlnesc adesea fenomene de exploatare. Cele mai severe fiind in agricultura, caracterizate prin conditii improprii de trai, lipsa de plata, li se confisca actele de identitate etc”, a punctat Florentina Enache, responsabil de implementare a proiectului.

Practic, conferinta a incercat valorificarea ideii de dezvoltare a unor retele puternice de militanti pentru drepturile lucratorilor, dând ca exemplu de buna practica, reteaua locala, constituita in cadrul proiectului, care reuneste reprezentanti ai intitutiilor publice, ai sindicatelor, ONG-urilor, dar si fermieri, juristi, in vederea stoparii fenomenului de exploatare a muncitorilor din agricultura.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri