CSSM Bacau a demarat mai multe procese aflate pe rol la Judecatoria Bacau. In toate il regasim ca pârât pe Gabriel Stanica Lupu, fostul director al gruparii infiintate sub denumirea de CSM 2010. Acelasi Lupu, in calitate de fost conducator al clubului, face si subiectul unei plângeri penale pentru fals si uz de fals inaintata de antrenoarea de handbal Gabriela Manea.

“Pentru cetateni”

La finalul lui 2010, primarul Romeo Stavarache isi freca mâinile. Avea si de ce: un nou mecanism prin care putea pune in miscare bani si voturi incepea sa functioneze. Pe data de 28 decembrie, prin Hotarârea nr. 441, Consiliul Local Bacau aprobase infiintarea Clubului Sportiv Municipal 2010.

PUBLICITATE

“Am pus bazele unui club public al cetatenilor municipiului Bacau”, anunta Stavarache. Cuvintele edilului stau si azi la loc de cinste pe site-ul clubului care, din ianuarie 2014, si-a schimbat denumirea in CS Stiinta Municipal. Introducerea particulei “Stiinta” a stârnit la vremea respectiva reactii dintre cele mai diverse.

Unii au spus ca s-a urmarit cu multa…”stiinta” crearea unei confuzii cu CS Stiinta Bacau, grupare infiintata in mai 1966, sub tutela Universitatii. Altii sustin si acum ca s-a dorit “stergerea urmelor”, CSM 2010 devenind intre timp un club cu multe bube. Greu de spus care dintre variante este cea corecta. Cert este, insa, ca in toti acesti ani, “cetatenii municipiului Bacau” s-au regasit in “clubul public” trâmbitat de Stavarache doar in calitate de cotizanti. Iar banii alocati din bugetul public, fie in baza raportarilor, fie in Baza Legii 350/ 2005 de care au beneficiat asociatii ce au incheiat parteneriate de colaborare cu CSSM Bacau, n-au fost deloc putini. Si nici cheltuiti cu transparenta. O parte dintre ei fac obiectul unor nereguli descoperite de Curtea de Conturi. Iar altii au fost pierduti de CSSM (fostul CSM 2010) in instantele de judecata. Le vom lua pe rând, cu migala. Si pentru ca in multe puncte povestea se incurca, vom recurge la paranteze. Dar si la tablete de antinevralgic.

 

Tablouri cu domnitori

Mai intâi, nitica istorie. Si câteva portrete de domnitori. Primul sef al CSM 2010 a fost Gabriel Stanica Lupu. Inutil de precizat ca vorbim despre un om aflat in relatii foarte bune cu primarul Romeo Stavarache. Lupu a condus destinele clubului pâna pe 19 februarie 2014, când si-a depus demisia din functia de director coordonator. Locul sau a fost luat de un alt apropiat al lui Stavarache, Vasile Jâmbu. Mandatul lui Jâmbu a fost mai scurt. S-a incheiat in vara lui 2015, atunci când conducerea clubului sportiv al Primariei a fost preluata de antrenorul de badminton, Bogdan Milon. Si acum, prima paranteza. Daca la CSM 2010 si-au predat stafeta, in schimb, la un alt club sportiv, unul privat- ACS Arena 2011- Lupu si Jâmbu si-au unit fortele ca membri fondatori. Alaturi de o alta persoana-cheie, Marioara Ramona Radu, contabila in acea vreme la CSM 2010 si presedinte, atunci ca si acum, la Arena 2011. Daca v-au apucat durerile de cap, luati un antinevralgic. Noi tocmai inchidem paranteza. O inchidem si continuam cu Bogdan Milon, cel care a fost investit in iunie 2015 ca director al CSSM si care acum este, la rândul sau, pe picior de plecare. “Milon a fost bagat la inaintare fara sa stie. I-au pasat un cartof fierbinte”, spunea, toamna trecuta, o persoana cu experienta din sportul bacauan. Sarada avea sa fie dezlegata curând. Mai intâi, cu ajutorul raportului incheiat de Curtea de Conturi Bacau in urma controlului efectuat intre 29 octombrie si 12 decembrie 2014 la Clubul Sportiv Stiinta Municipal si care a vizat perioada 2011-2014. Apoi, parcurgând cele sapte dosare aflate pe rol la Judecatoria Bacau si care vizeaza recuperarea, de catre CSSM, a prejudiciilor constatate de Curtea de Conturi.

ancheta csm 2010 poza mare

“Cartoful” n-a picat bine

Asadar, sunt sapte dosare, dar nu este exclus sa apara si altele. In toate cele sapte dosare, reclamant este CSSM. Si in toate cele sapte, pe lista pârâtilor figureaza, in mod invariabil, Gabriel Stanica Lupu, atât ca Persoana Fizica Autorizata, cât si ca persoana fizica. Alaturi de el, se regasesc: PFA Radu Ramona Costina, Cabinet avocatura Rosu Cecilia, PFA Sentaru Ionela Roxana, Radu Marioara Ramona, PFA Mihai Victor Eugen, PFA Vita Mariana, Arena 2011 si Provolei. Concret, CSSM isi reclama fostii angajati sau colaboratori. Si acum, o noua paranteza. Ca sa intelegem ce e cu “cartoful fierbinte” din mâna lui Milon. La inceputul acestui an, “Desteptarea” anunta, in exclusivitate, “divortul” dintre Bogdan Milon si clubul Primariei. “Decizia de a pleca de la conducerea CSSM a venit ca urmare a unei oferte de nerefuzat primite din mediul privat”, declara, in ianuarie, Milon, care a ales sa ramâna inca trei luni la CSSM sub forma unui concediu fara plata: “Pâna se pun la punct toate lucrurile”. Intrebat despre actiunile formulate in instanta de clubul pe care il conduce pentru recuperarea prejudiciului constatat de Curtea de Conturi, Milon a spus: “Toate dosarele au fost deschise in perioada in care la conducere se afla Vasile Jâmbu. In noiembrie 2015, am avut un nou control din partea Curtii de Conturi pentru a se vedea daca am pus in aplicare masurile impuse in urma controlului din 2014. Oricum, mie nu mi-a cazut bine ca am preluat o astfel de situatie. Eu am venit la club pentru a face performanta sportiva nu pentru a ma ocupa de dosare si de procese”.

Procese de…pierdut?

Numai ca, desi Bogdan Milon sustine ca sunt deschise pe vremea lui Jâmbu, toate cele sapte dosare ale Clubului Sportiv Stiinta Municipal au fost inregistrate la Judecatoria Bacau pe aceeasi data: 18.08. 2015. Adica in mandatul lui Milon! “Acest lucru ma surprinde, sincer, ma surprinde! Nu stiu cum sa-mi explic”, a fost comentariul lui Milon. Pâna a cauta o explicatie, sa notam un lucru: in toate aceste sapte dosare, clubul isi deleaga avocatul, fara sa existe o contra-semnatura a vreunui director de la CSSM. Nici a lui Jâmbu, nici a lui Milon. Iar daca referirea la “cartof fierbinte” isi gaseste, in sfârsit, acoperirea, sa luam atunci de bun si un alt pont “no name” oferit ziarului: “Aceste procese s-au deschis doar de ochii lumii si ai Curtii de Conturi. Exista tot interesul ca procesele sa fie pierdute. Pâna la urma, CS Stiinta Municipal inseamna Stavarache, inseamna Lupu, inseamna Radu Ramona, inseamna Vasilica Jâmbu. Aia cu clubul cetatenilor e pentru naivi. Pai ce interes are CSSM sa recupereze bani de la Lupu sau de la Radu Ramona? E praf in ochi. Daca va pierde procesele, CSSM va ridica din umeri in fata Curtii de Conturi: noi am vrut, dar…”. Pontul are logica. Inainte de toate, Curtea de Conturi a atentionat CSSM: “Nerecuperarea prejudiciilor ca urmare a nedispunerii si a neurmaririi de catre conducere a masurilor transmise de Curtea de Conturi constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la un an sau cu amenda”. Si acum, o alta chestie cu lipici: stiti cine reprezinta in instanta CSSM-ul in aceste dosare? Avocata lui Romeo Stavarache, Doinita Boana!

Fata lu’ mama

In aceste circumstante, ce credeti: are Gabriel Stanica Lupu vreo emotie ca ar putea pierde procesele intentate de CSSM? Si ca ar trebui sa returneze bani din propriul buzunar? Mai bine il intrebam direct pe pârât. “Nu am absolut nicio emotie. Respectivele fapte nu constituie infractiuni, ci doar nereguli”, a declarat Lupu pentru “Desteptarea”. “Neregulile” la care face referire fostul conducator al CSM 2010 au adus, insa, un prejudiciu financiar clubului public. Si, pe de alta parte, beneficii economice insemnate unor persoane. Persoane Fizice Autorizate precum Radu Ramona Costina, careia i s-a platit ilegal, conform raportului Curtii de Conturi, dar si a plângerii inaintate in instanta de CSSM, suma de 40.800 lei in 2011 si 2012, perioada in care a fost angajata de club pe postul de consilier sportiv tehnic. In intâmpinarea depusa in instanta, Radu Ramona Costina sustine ca CSSM a renuntat la ocuparea postului de consilier tehnic sportiv prin concurs, optându-se pentru o alta varianta: incheierea unui contract de prestari servicii cu o persoana fizica autorizata “care nu implica cheltuieli bugetate impuse de Codul Muncii”. Chestionat de ziar despre lipsa de experienta in domeniu a Ramonei Costinei Radu, dar si despre posibilitatea ca angajarea acesteia sa fi fost decisa de relatia de rudenie cu Marioara Radu, Gabriel Stanica Lupu s-a marginit sa spuna ca “noi am procedat legal, iar instanta va decide”. O alta Persoana Fizica Autorizata beneficiara a unui angajament financiar consistent a fost Victor Eugen Mihai. Desi avea stabilit in contractul de prestari servicii suma de 50.000 lei anual, VEM a incasat in 2013 un total de 60.362 lei. Conform Curtii de Conturi, depasirea de 10.362 lei s-a facut fara existenta unui act aditional care sa justifice majorarea valorii contractului. Ca sa ne facem o idee, mai nou, conform directorului Bogdan Milon, calitatile lui Victor Eugen Mihai sunt pretuite de CSSM la mai putin de jumatate fata de cota acestuia de piata din 2013. Deci, se poate si mai ieftin. Si fara sa se crape pamântul.

ancheta csm 2010 poza 2

Mese indigeste. La ART Bacau

Un alt proces impotriva lui Gabriel Stanica Lupu, Mariana Vita si a PFA-urilor acestora a fost deschis de CS Stiinta Municipal pentru recuperarea unui prejudiciu de 108.130 lei, reprezentând plata facturilor catre SC ART BACAU SRL aferente anului 2013. Din acelasi raport al Curtii de Conturi rezulta ca in 2013, CSSM a efectuat plati pentru decontarea meselor servite de catre sportivii clubului in valoare de 108.130 lei, fara ca documentele anexate facturilor sa fie corect intocmite, respectiv nominal si pe zile calendaristice. La acest capitol, cunoscatorii pot zâmbi: CSSM intra intr-o companie selecta a cluburilor sportive bacauane carora mesele servite la SC ART Bacau SRL nu le-au cazut bine. Nici la stomac, nici la buzunar. Buzunarul CSSM s-a crapat si in cazul achizitionarii de echipament sportiv in valoare de 49.980 lei, in septembrie 2012, de la SC Fratelli Sports, factura pentru care nu exista referat de necesitate, proiect de operatiune si nota de intrare-receptie. Ulterior s-a efectuat o refacturare catre ACS Arena 2011 si Pro Volei, dar clubul Primariei a ramas cu un minus de 15.211,93 lei. O noua paranteza. Si, daca e cazul- si e, veti vedea- un nou antinevralgic. In 2012, Pro Volei obtine de la municipalitate, pe Legea 350/ 2005, o finantare de 1.695.900 lei. Titlul proiectului? “Consolidarea pozitiei in campionatul intern de handbal masculin”. V-ati prins? Pro Volei se ocupa de…handbal. Mai exact, de echipa masculina de liga secunda a CSM 2010, desfiintata ulterior, asa cum a fost desfiintata si cea feminina de prima liga a clubului. Ei, uite la ce-s bune pastilele! Contra sumei de 22.500 lei, manager de proiect la Pro Volei era actualul viceprimar Radu Ababei. Chestionat pe marginea echipamentului virat de CSSM, Ababei a precizat ca “in septembrie 2012 eu nu mai eram manager la Pro Volei si nici nu mai tin minte cine a venit dupa mine”.

Bacauanii, buni de plata

Pentru suma de 18.000 lei, Radu Ababei a fost manager de proiect si in cazul echipei de handbal feminin a CSM 2010 antrenata de fosta legenda a Stiintei, Gabriela Manea. Infiintata in 2011 si inscrisa direct in prima liga (desi Manea propusese un start din esalonul secund), echipa a fost desfiintata de clubul Primariei anul urmator, ceea ce a dat nastere unui scandal de proportii. Dar si a unor procese. Cu atât mai mult cu cât, desi pentru echipa existase o finantare de la Consiliul Local Bacau si in valoare de 1.750.000 lei, prin intermediul Arenei 2011 conduse de Marioara Radu, handbalistele bacauane au ramas neplatite. Procesele au erodat atât credibilitatea (eufemism) “clubului public al cetatenilor municipiului Bacau”, cât, mai ales, conturile sale. Si, implicit, bugetul municipiului Bacau. Clubul Sportiv Stiinta Municipal Bacau a pierdut toate procesele intentate de handbaliste, de “secundul” Adi Brezan si de antrenoarea principala Gabriela Manea. Aceasta din urma, care incheiase un contract pe trei ani cu CSM 2010, a câstigat in instanta suma de 115.00 lei, contravaloarea indemnizatiilor neplatite, la care s-au adaugat alti 262.500 lei reprezentând daune interese. Apelul declarat de CSSM (fostul CSM 2010) a fost respins in aprilie 2014, astfel incât clubul sportiv al Primariei Bacau s-a vazut nevoit, incepând cu toamna lui 2014, sa achite, esalonat, suma câstigata in instanta de Manea.

Semnaturi falsificate

Sfârsitul povestii? Sa fim seriosi; doar vorbim de “baietii destepti” de la CS Stiinta Municipal! Cascati, asadar, gura, dar lasati la o parte analgezicele ca ajungem la glumeti si fara ele: CSSM Bacau formuleaza recurs, iar actiunea este admisa in parte de Curtea de Apel. Ce inseamna asta? Ca Manea Gabriela nu are dreptul la o parte din banii câstigati in doua instante. Mai mult, antrenoarea se vede obligata sa returneze anumite sume pe care le-a incasat, de-a lungul a patru rate, incepând cu toamna lui 2014. Asta, insa, nu-i tot: Curtea de Apel a declarat câstigator recursul formulat de CSSM in baza unor probe noi. Probe falsificate, dupa cum sustine Manea! “La dosar au aparut mai multe acte semnate, chipurile de mine. Sunt niste falsuri. Mi-a fost falsificata semnatura! Ca atare, nu am putut lasa lucrurile asa. Am formulat o plângere penala la adresa conducerii de atunci a CSM 2010”, a declarat, pentru “Desteptarea”, Gabriela Manea. In perioada incriminata, la conducerea CSM 2010 Bacau se aflau Gabriel Stanica Lupu in calitate de director si Marioara Ramona Radu, in calitate de contabila. “Da, Lupu era director si Marioara Radu contabila. Cine a falsificat semnaturile, nu stiu, dar se va afla. Oricum, conducerea de atunci trebuie sa-si asume responsabilitatile in privinta documentelor. Totodata, m-am adresat si Curtii Europene a Drepturilor Omului deoarece la dosar au aparut probe care nu fusesera prezentate anterior. Eu am incredere ca se va face dreptate”, a marturisit Gabi Manea.

Oare cine-i in eroare?

Povestea continua. Cu Gabriela Manea care spune ca “pentru zilele negre si noptile albe indurate in anii din urma, mi-am propus sa fac totul pentru ca adevarul sa iasa la iveala in acest caz. M-am simtit umilita la mine acasa”. Cu Gabriel Stanica Lupu care, din interlocutorul locvace si abil s-a transformat intr-un om grabit, daca nu cumva si speriat atunci când l-am intrebat despre procesul intentat de Gabi Manea pentru fals si uz de fals. “Sunteti intr-o mare eroare. Va multumesc, la revedere”, a pus capat Lupu discutiei telefonice. Convorbirea s-a incheiat, dar, asa cum spuneam, povestea continua. Cu paranteze rotunde si patrate. Si cu alte pastile de dureri de cap. Cu noi finantari, fireste. In numele sportului si spre binele cetateanului, cum altfel? Numai ca, odata si odata, tot se va rupe caruta. Anul acesta, pentru prima oara din 2013, municipalitatea a alocat un fond de premiere pentru Gala Sporturilor. Sa nu credeti ca performantele s-au inmultit fata de anii precedenti. Dimpotriva! Numai ca 2016 este an electoral. Iar primarul Romeo Stavarache isi freaca la greu mâinile. N-am putea spune daca de bucurie sau de ingrijorare.

Catalina Chifu
Dan Sion

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

 1. Domnilor si Doamnelor,,,
  In baza legii 350/2005,,paratul ROMEO,spala Banii,,,deoarece are Spalatorie chimica
  pe strada Bucium,langa Piata Nord,.
  Deoarece a spalat prea multi si a luat COMISIOANE,are mai multe Dosare Penale.
  Unul din ele l-a transferat la ALBA IULIA,,,nu stim de ce ???.
  Are deja o condamnare cu suspendare,,dar tot o face pe NEVINOVATUL,,,
  Acum scrie carti la Biblioteca,,,, s-ar putea sa-i foloseasca !!!!!?????
  Toate LICITATIILE erau trucate si castigatoare erau declarate Firmele AGREEATE, adica
  cele care dadeau Comision..

 2. Ca si contractul de preluare a haldei de fosfogips de la Amurco și acesta s-a încheiat la sfârșit de an. Cine mai este atent ce sau cum votează? Toți sunt cu gandul la spriț.

 3. Avocata lui Stava s-a capatat cu dosarele astea prin intermediul acestuia si reprezinta un mic premiu ca il apara in cele penale. Suveica CET se repeta.

 4. stavarake trebuie sa plece cat mai repede de la primarie,pardon biblioteca, pentru a se evita distrugerea COMPLETA a acestui oras! coana justitie nu ii poate face nimic, acuma se da bolnav, trebuia sa zica de cleptomanie nu de inima!

LĂSAȚI UN MESAJ