Europarlamentarul Minodora Cliveti a organizat o conferinta de presa in care a prezentat ultimele rapoarte discutate in PE. La intâlnirea cu jurnalistii, care a avut a avut loc, vineri, la sediul judetenei PSD, a fost prezent si Cosmin Necula, deputat de Bacau.

Intre temele abordate, cele mai importante au fost somajul, aplicarea strategiei UE pentru tineri si neconcordanta dintre profesiile in care acestia se pregatesc si cerintele angajatorilor. “Desi exista, la ora actuala, un milion de locuri de munca neocupate in UE, care ar trebui sa fie destinate mai ales tinerilor, acestea nu se ocupa din cauza ca nu exista specialisti.

Si oricât ar parea de ciudat, cu exceptia a 2 la suta dintre cetatenii UE, care sunt foarte mobili profesional – noi suntem peste medie -, ceilalti sunt statistici”, a explicat Cliveti. Situatia ar putea sa-i avantajeze pe tinerii nostri, care sunt mai deschisi.

“Pe mine ma ingrijoreaza, insa, ca aceasta mobilitate e gresit inteleasa de multi dintre români, care vor sa fie mobili cu orice pret. Din punctul meu de vedere, abordarea aceasta e gresita. Nu trebuie sa mergem in Europa si sa facem orice munca. Stiu ca veti spune «Pâna când vom avea de lucru in România, vom face si asta!»”

Minodora Cliveti a mai vorbit si despre confuzia care se face intre mobilitate si migratie. Concret, italienii si spaniolii considera ca exodul cetatenilor dintr-o tara saraca spre tarile dezvoltate ale UE, in cautarea unui loc de munca, poate fi considerat migratie. “Este un punct de vedere periculos”, incorect, care trebuie combatut.

Ca noutati, europarlamentarul a anuntat ca, in sesiunea urmatoare, va fi infiintata o alianta pentru ucenici si ca toti tinerii cuprinsi in stagii de pregatire vor beneficia de o coordonare unica la nivelul UE.

Alte articole