Firesc, acesta ar putea fi definit drept slogan de campanie. Ei bine, nu este slogan ci un îndemn care încheia fiecare zi-capitol a ceea ce se numeste „Jurnal de campanie” de pe propria-mi pagina de Facebook si nu am pretentia vreunei exclusivitati de brand.

Fiecare vot are greutate egala cu întreaga suma de voturi exprimate si aceasta se traduce printr-un singur cuvânt: ÎNCREDERE. 1.124 este numarul meu, dar nu îmi propun sa fac aici o insiruire de cifre sau nume. Sigur, exista o suma a prezentei la urne si matematic nu pare sa fie fericita daca am compara-o cu cifra voturilor neexprimate.

În fapt neîncrederea românilor în clasa politica, conform unui studiu IRES din februarie ne arata acest… previzibil. Poate, cumva, zona de „independenti” releva un context electiv, favorabil. Cu toate acestea am ales sa intru în joc, însa nu oricum ci cu acordul familiei si alaturi de colegii mei de la Partidul M10, având si încurajari din partea prietenilor.

PUBLICITATE

M-am decis în ultima saptamâna din luna martie, dupa ce noi, cei de la M10 am trecut printr-o etapa de încercari de coalizare cu alte formatiuni civice pentru a sprijini un candidat tânar, independent.

Hotarâsem sa intram într-o competitie electorala pentru a marca accesul pe scena politica a partidului dincolo de certificatul de nastere dobândit în urma cu un an. Stiam ce ne asteapta si am dat tonul pentru toti colegii din tara; ne-am saturat de minciuna, de hotie si de coruptie!

În Bacau, scena cu candidati era deja prea-plina, care mai de care se anuntasera chiar si cu un an înainte ori lucrau de mai bine de doi ani la campanie. Bacaul începuse sa se si umple cu tot felul de chipuri de „colosi” care ne priveau sfidatori de pe ziduri, autobuze, panouri etc., parca aratându-ne ca tot orasul este al lor si ca noi, marea majoritate, suntem mici de tot, nesemnificativi si fara autoritate.

Ramân la aceasta parere : „Niciodata n-au avut în intentie – cei care au fost si sunt la putere astazi – si nici nu si-au propus ca scop, sa sustina interesele noastre, ale bacauanilor . E o traditie de acum, ca în campaniile electorale, sa se prefaca duri si razboinici, aruncându-si vorbe murdare – de ochii lumii doar – pentru a întretine ura si mizeria, dupa care fac aliante, îsi dau mâinile pe la spate, fac compromisuri.”.Noi, eu, nu vom fi parte a niciunui pact, domnilor, va asigur!

Înainte de toate am studiat legea si ne-am trasat directiile de actiune „Campania noastra va fi curata, onesta si cu un comportament cavaleresc fata de competitori. Asta ne caracterizeaza!”. Pe 29 martie am avut primele liste cu semnaturi de sustinere si pâna la ultima au fost muncite din om în om si chiar verificate. Stiam ce avea sa urmeze cu verificarea autenticitatii de catre Biroul Electoral si nu am permis nici o greseala.

Etapa îndeplinita cu succes! Apoi am vazut ce înseamna ca un competitor sa joace necinstit si stim ce presupune si legea când intri corect sau nu în cursa catre votul cetateanului. De Sf. Gheorghe am depus candidaturile pentru consiliul local si primar, marcând momentul cu câte o narcisa alba oferita fiecarui cetatean pe care l-am întâlnit în cale. Campania electorala urma sa înceapa în 6 mai.

Atipic obisnuitei campanii, murdara, cu resurse financiare oculte, ne-am ales o abordare
calma centrata pe om ca fiind principalul element de constructie si pe un proiect intitulat „Marca Bacau”. Ideea campaniei, fara regii bine puse la punct, una LIVE! cu oamenii din Bacau si cu subiectele oferite de viata de zi cu zi, totul transpus pe Facebook.

Acolo, filmuletele, caricaturile dar mai ales jurnalul de campanie au avut o audienta însemnata, ceea ce fara nici o sponsorizare ne-a facut sa fim No.1 la finele campaniei. În paralel, campania a însemnat împartire si afisaj de materiale de publicitate electorala, discutii cu reprezentanti ai societatii civile, ai mediului de afaceri, oameni de cultura, cu tineri, cu pensionari, dar si dezbateri publice. Multe subiecte din campanie vor fi reluate pentru adevarata lor valoare nu numai emotionala, iar unul este cel al jurnalistilor bacauani; mass-media, principal canal de informare se afla în declin major de ani buni.

În aceasta campanie am putut sa descopar publicului parte dintre realitatile Bacaului de astazi: ce înseamna sa avem o identitate urbana falsa; cât respect arata unele autoritati fata de lege, cetateni si valorile nationale; ce înseamna pentru oras resursa „apa”; ce presupune lipsa de dialog cu mediul de afaceri; în ce fel reusesc sau nu sa sustina proiecte ONG-urile real functionale; cum vad tiganii nostri lipsa unui tratament demn; de ce se simt copiii si tinerii fara sanse meritorii atât în scoala cât mai ales dupa; ce înseamna soarta nefasta a orfanilor si aceea a persoanelor defavorizate socio-profesional; cât valoreaza mediul si patrimoniul orasului; ce înseamna sa nu ai optiuni de agrement si distractie… si lista este lunga. Toate sunt acum acoperite de promisiuni de campanie, fara valoare!
Cel putin din aceste motive am pus în vedere cetatenilor si candidatilor, proiectul meu politic în 10 puncte, drept un set de principii pe care ar trebui sa ni le asumam fiecare înainte de a promite ceva:

1. Sa nu am alti stapâni decât cetateanul si legea
2. Sa nu tradez interesul national
3. Sa nu atac institutiile statului
4. Sa nu fur si sa nu risipesc banul public
5. Sa nu mint, sa nu plagiez, sa nu calomniez, sa nu mituiesc
6. Sa fiu atent la mesajele date de tinerii vizionari
7. Sa-mi educ copiii
8. Sa respect valorile familiei si sa-mi ajut semenii
9. Sa sustin patrimoniul si protejarea mediului
10. Sa respect identitatea, valorile si trecutul ca sa avem un viitor

Pare simplist, însa inevitabil plecam si ne întoarcem la aceste lucruri simple. Cum eu îmi propusesem, la investitura, sa recomand primarului ales sa-si depuna demisia la partid. Numai asa va fi primarul bacauanilor si al Bacaului.

Am un vis, ca cei doi copilasi ai mei sa traiasca intr-un oras european, sa creasca, sa se formeze aici si sa aiba încrederea ca se pot realiza acasa. Bacaul trebuie sa fie prima optiune pentru copiii nostri, pentru viitorul nostru, pentru ai nostri care se vor întoarce.
– Campania!? O victorie însemnata pentru care multumesc tuturor!
Eu am ales pe cine contez.

Ce sugestii aveti pentru primarul ales al municipiului Bacau, Cosmin Necula?

Ceea ce as vrea eu sa faca primarul Cosmin Necula este exact ceea ce as fi facut eu: sa demisioneze din partidul dânsului inainte de preluarea mandatului. Asa ar fi cu adevarat primarul cetatenilor si al Bacaului!


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. Parca Desteptarea era ziar de stanga. Nu era bun. Era rau. Si omul asta a plecat de la confruntare.
    Acum, vad ca da sfaturi pe aici.
    1124 de voturi scoate si bunica mea.

  2. Da , cele 10 puncte -principii , inseamna mult pentru oamenii care traiesc onest .
    Cei care au castigat alegerile , niciodata nu vor putea iesi in fata populatiei cu exprimari ale normalitatii . Oricum , succes ! M10 ar trebui sa gandeasca la o varianta pentru alegerule din toamna , alegeri la care compozitia electoratului va fi cu totul deosebita fata de locale si as indrazni sa spun , favorabila noilor partide care au principii oneste .

LĂSAȚI UN MESAJ