3 mai 2024
ActualitateClasa din grădină la Colegiul Tehnic „D. Ghika” Comănești

Clasa din grădină la Colegiul Tehnic „D. Ghika” Comănești

Urmare unui parteneriat de succes între Asociaţia Cultural Științifică „Dimitrie Ghika – Comănești” și Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika” Comănești s-a reușit crearea unui spațiu de învățare în aer liber, în curtea unității de învățământ. Proiectul Permacultura – punte de legătură între școală și comunitate, finanțat de Fundația pentru Parteneriat, MOL România, cofinanțat de Asociaţia Cultural Științifică „Dimitrie Ghika – Comănești”, a oferit Colegiului Tehnic „D. Ghika” Comănești oportunitatea de a fructifica spațiul din incinta școlii într-un mod util pentru elevi, creându-le o clasă în natură care să le dea șansa de a desfășura activități de învățare în aer liber.

Acest proiect a început în luna mai, continuând și în perioada vacanței de vară, iar acum cei implicați se pot mândri cu roadele muncii.


Grădina urbană a prins contur întrucât pe parcursul lunilor iulie și august voluntarii inimoși au avut mare grijă de ea, udând plantele și plivind straturile cultivate. Băncuțele colorate fac cu ochiul elevilor care abia așteaptă să desfășoare ore de curs în aer liber, rupând monotonia din programul școlar obișnuit. De acest spațiu outdoor se bucură toți elevii, de la mai mici elevi – grupa de preșcolari până la cei de clasa a XII-a.



Toți sunt sunt încântați să experimenteze o oră în Clasa din grădină. Elevii de clasa a V-a s-au bucurat să testeze băncile pe care ei înșiși le-au vopsit la sfârșitul anului școlar trecut. Acum au avut ocazia să facă cunoștință cu legumele și plantele aromatice din permacultură. Ora de română petrecută aici a venit în întâmpinarea cerinței din manualul de clasa a V-a care solicita redactarea unei compuneri în care să prezinte o întâmplare desfășurată în grădină, arătând cum te împrietenești cu o viețuitoare.

Alte activități desfășurate în Clasa din grădină au fost următoarele: realizare de ierbare școlare (ora de biologie), utilitatea plantelor medicinale și aromatice (ora de geografie), rețete în engleză cu plante din grădina mea (ora de engleză). Inclusiv elevii din ciclul liceal au utilizat Clasa din grădină: la ora de economie, clasa a X-a a desfășurat activitatea Folosește și prețuiește resursele și serviciile regenerabile, iar elevii clasei a XII-a au recitat monologul lui Anthony din piesa lui Shakespeare.

În acest fel s-au atins și obiectivele majore ale proiectului: îmbunătățirea gradului de valorificare a spațiului școlar prin amenajarea unui spațiu de 240 mp folosind principiile permaculturii și promovarea spațiului amenajat în concordanță cu principiile permaculturii drept spațiu al învățării, explorării și experimentării prin intermediul unor activități școlare, extrașcolare și interdisciplinare.

Orele desfășurate în aer liber, într-un mediu amenajat în care pot observa biodiversitatea care îi înconjoară, facilitează comuniunea cu natura și îi ajută să conștientizeze importanța lanțurilor trofice din natură, importanța fiecărei vietăți indiferent cât de mică ar fi și cum și cu ce putem ajuta mediul să se dezvolte.

Toate aceste concluzii au fost luate, la final de proiect de Vîrcolici Mihaela – director Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika” Comănești, Munteanu Silvia-Maria – coordonator pentru proiecte şi programe educative şcolare şi extraşcolare, Cozma Florin – coordonator proiect, Misăilă Lavinia – președinte, Asociaţia Cultural Științifică „Dimitrie Ghika – Comănești”.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri