17 mai 2024
ActualitateCJ Harghita a depus plângere penală împotriva ONG-ului care vrea să amplaseze...

CJ Harghita a depus plângere penală împotriva ONG-ului care vrea să amplaseze 150 de cruci în Cimitirul Valea Uzului

Consiliul Județean Harghita a depus o plângere penală împotriva liderului Asociației “Calea Neamului”, Mihai Tîrnoveanu, pentru intenția sa de a amplasa 150 de cruci în Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului.

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a depus un denunț la Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea-Ciuc, acuzându-l pe Mihai Tîrnoveanu de instigare. Acesta ar fi îndemnat publicul prin postările de pe rețelele de socializare să finanțeze ridicarea ilegală a celor 150 de cruci și să participe la amplasarea acestora în Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului.

Toate aceste acțiuni sunt considerate ilegale deoarece nu există autorizații, avize sau consimțământul proprietarului cimitirului, comuna Sânmartin.



Borboly Csaba a declarat presei că plângerea penală a fost făcută pentru instigare la ură, rasism și xenofobie, dar și pentru profanarea cimitirelor. El a furnizat “24 de pagini de print screen-uri” care demonstrează că Frăția Ortodoxă, Calea Neamului și mai mulți oameni publici au făcut declarații împotriva legii.

De cealaltă parte, Mihai Tîrnoveanu de la “Calea neamului”, susține ca se află în deplină legalitate:

“Sunt voci atât din tabăra maghiară, cât și din cea românească care spun că ceea ce facem noi este ilegal. Răspund: este în primul rând legitim, căci avem două certitudini documentate din punct de vedere istoric: în luptele de la Valea Uzului din 1916 au murit sute de români, iar conform documentelor din perioada interbelică și din anii 1985, 1988, în Cimitir au fost înhumați și militari ai Armatei Române, ultimele două surse, stipulând un număr de 148 eroi români înmormântați aici.

În al doilea rând, din punctul de vedere al avizelor, crucile de lemn au alt statut decât cele din piatră, beton.

În al treilea rând, foarte important, intrarea în deplină legalitate a celor 150 Cruci din lemn pe care le vom ridica se poate face conform legii și după instalarea lor. De ce nu obținem mai întâi avizele și după aceea să ridicăm crucile? E simplu, pentru că acordarea acestora ar putea dura ani de zile și pentru că, din nou spun, avizele se pot acorda și ulterior în deplină legalitate. Jertfa eroilor nu se negociază în ani de zile, nici măcar în clipe, am întârziat deja prea mult. Aici răspund celor care afirmă că și aceste Cruci din lemn vor fi demolate asa cum au fost cele din beton.

Nu este deloc asa. Dacă cineva le va demola sau distruge, fără o hotărâre judecătorească, va răspunde direct din punct de vedere penal, riscă bine de tot pușcăria, căci crucile sunt in proprietatea noastră”, a declarat Tîrnoveanu.

“Cele 600 de cruci lemn si monumente maghiare nu au niciun fel de aviz și stau în cimitir de peste 25 de ani. Dacă partea maghiară va merge în instanță împotriva crucilor noastre tot din lemn, ca și ale lor, vom merge și noi în instanță față de crucile lor ridicate fără niciun fel de aviz peste mormintele tuturor militarilor de diferite naționalități din Primul Război Mondial înhumați la Valea Uzului. Noi nu vrem demolarea niciunei cruci, de-a lungul celor 4 ani, românii au aprins lumânări și la crucile lor”, a mai adăugat acesta.

În 2022, Tribunalul Bacău a anulat autorizația de construire a 50 de cruci și a unui monument în Cimitirul Valea Uzului, emisă de Primăria Dărmănești, și a dispus desființarea acestora. Această decizie a fost ulterior confirmată de Curtea de Apel Bacău prin respingerea recursului pe 10 februarie.

După ce parcela românească din Cimitirul Valea Uzului a fost desființată și crucile și monumentul au fost înlăturate, președintele Asociației Calea Neamului, Mihai Tîrnoveanu, a anunțat că va merge la Valea Uzului în data de 8 iulie pentru a amplasa cele 150 de cruci în locul celor îndepărtate.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri