Consiliul Județean Harghita a anunțat că va deschide un proces pentru a recupera 17,8 hectare, echivalentul suprafeței localității Valea Uzului, potrivit g4media.ro.

„Legea trebuie respectată atât de județul Harghita cât și de județul Bacău. Așadar vom înainta un proces pentru 17,8 de hectare, care este de fapt suprafața localității Valea Uzului, care aparține comunei Sânmartin, apare în Planul Urbanistic General al comunei.

Terenul luat de comuna Frumoasa este de 4.494,8 ha, de comuna Păuleni-Ciuc este de 3.924,1 ha, de comuna Ciucsângeorgiu este de 4.155,7 ha, de comuna Sânmartin este de 6.569, de hectare. Comunele Frumoasa, Păuleni-Ciuc, Ciucsângeorgiu și Sânmartin sunt în litigiu pe o suprafață de 19.144,3 hectare cu județul Bacău”, se arată ntr-un comunicat al CJ Harghita către g4media.ro.

În anul 2012, CJ Harghita deschidea un proces de mediere, prin care revendica mai multe suprafețe de teren din județul Bacău, pierdute în mare parte după organizarea administrativ-teritorială din 1968.

Totuși, nici până în acest an nu se ajunsese la o concluzie. Totuși, CJ Harghita a relansat disputa teritorială, cu ocazia conflictului dintre cetățenii români de etnie maghiară și cei de etnie română, care a izbucnit după ce primăria Dărmăneşti din judeţul Bacău a trecut în patrimoniul său cimitirul militar din Primul Război Mondial de la Valea Uzului.

„Avem o singură lege care stabilește componența teritorială a României și aceasta este Legea 2/1968, legea de organizare administrativ-teritorială a României, modificată în decembrie 2018. Conform acestei legi, de exemplu, cimitirul de la Valea Uzului aparține comunei Sânmartin din judetul Harghita. Pe parcursul anilor, oficiile cadastrale din Bacău și Harghita, au deteriorat situația. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) sau Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliara (OCPI) s-au făcut legiuitori, lucru fals, care încalcă Constituția țării. Este un imens teritoriu furat, îndeosebi dupa 1968”, a spus Csaba Borboly, președintele CJ Harghita.

Prefectura Bacău notează că autoritățile din Harghita revendică localitățile Sânmartin, Păuleni Ciuc, Frumoasa și Ciucsângeorgiu, care aparțin comunelor Agăș, Asău, Palanca și orașului Dărmănești. Autoritățile din Harghita vor, în special, ca tot terenul care aparține de Valea Uzului să intre în componența județului lor.