Război sau un firesc dialog al civilizațiilor Gutenberg și Zuckerberg? Școala cultivă inteligența cristalizată, cea care salahorește eficient în abordarea examenelor clasice. Biblioteca (prin cărți, reviste și dezbateri, mai ales) încurajează zburdălnicia inteligenței fluide, cea care ne ajută să evadăm din algoritmica ființării, să fim prieteni cu euristica neiubitoare de căi bătătorite. Spune-mi ce cărți citești ca să-ți spun cine ești.

De când n-ați mai citit o carte? Sunt marginalizați prin programele școlare scriitorii români? ,,Că nu e om să nu fi scris o poezie/ Măcar o dată, doar o dată-n viaţa lui”… Mai sunt de actualitate aceste versuri ale romanței? Restricționăm anumite domenii ale accesului la internet!? Ce este un romancier? Care este distincția dintre autor și narator? Cum cultivăm motivația lecturii? Mitul lipsei lecturii trebuie nuanțat.

Care sunt virtuțile literaturii comparate? Putem realiza clasamente… oficiale ale scriitorilor/ operelor? Care sunt culisele nașterii/ ființării unei reviste?… Care este utilitatea lecturii/ scrisului la vârsta fragedă? Există instrumente de evaluare pentru dragostea de lectură? Cartea clasică vs. cartea electronică? ,,Veniți la Bibliotecă!

Lumea de aici este magică!”… Acestea sunt doar câteva dintre reperele unei dezbateri de poveste, ,,Vocea scriitorului băcăuan”, pe care a găzduit-o Biblioteca ,,Dr. Julieta Cioban” din comuna Gârleni, instituție gestionată cu suflet/ pricepere/ talent de juristaMihaela Șchiopu.,,Vocile” Dumitru Brăneanu, Cristina Ștefan, Petre Isachi, Ion Fercu, Ioan Prăjișteanu și Gheorghe Ungureanu au creat atmosfera unui brainstorming elevat. Personajele principale ale întâlnirii au fost însă elevii (unii cu premii naționale la creație literară) și profesorii lor.

Nota bene, evenimentul a fost al întregii localități, căci a fost onorat, în sala Căminului Cultural, de prezența primarului și a viceprimarului, a unui fost primar, a preotului paroh, a unor părinți, dar și a multor bibliotecari din județ.În ,,Anul Cărții”, spiritele Gutenberg și Zuckerberg sunt vedete (și) aici.