Ciprian Donici este unul dintre cei mai tineri manageri ai unei companii importante din judetul Bacau. Are 33 de ani, este casatorit, are doua fetite si este pasionat de masini. Afacerile nu i-au fost straine nici înainte de preluarea Prodbac Security, firma de paza si protectie pe care o conduce din 2009.

– Domnule Donici, ce v-a determinat sa preluati managementul Prodbac?
– Compania nu-mi era necunoscuta, dimpotriva, eram si sunt actionar aici, deci o cunosteam destul de bine. Doar ca 2009 a fost un an de cotitura pentru multe afaceri, inclusiv pentru aceasta. Am decis sa aloc toate resursele si cunostintele acumulate pentru depasirea momentului mai delicat din istoria companiei.

– Ati reusit sau înca mai aveti de treaba?
– Daca luam în calcul ca suntem într-o permanenta ofensiva în piata, la aceasta data având 1500 de clienti în portofoliu, sau ca am încheiat un program investitional în tehnica de supraveghere, având unul dintre cele mai moderne dispecerate, si în masini, as putea zice ca am reusit. Cu siguranta, treaba mai este. Însa, Prodbac Security a iesit întarita din perioada aceasta de criza.

PUBLICITATE

– Dar clientii dumneavoastra, ce semnale va dau din piata?
– Eu am mare încredere în Bacau, în bacauani, în capacitatea lor de a depasi problemele si de a face lucruri bune. Chiar daca mai trebuie lucrat la mediul administrativ, mediul de afaceri local este unul extrem de competitiv, cu manageri performanti si seriosi.

– Totusi, ce este o firma de paza si protectie?
– Dupa manual, firma de paza si protectie este aceea care desfasoara activitati, cu fortele si mijloacele pe care le are în dotarea proprie, în scopul asigurarii sigurantei obiectivelor, bunurilor si valorilor împotriva oricaror actiuni ilicite care lezeaza dreptul de proprietate, existenta materiala a acestora, precum si a protejarii persoanelor împotriva oricaror acte ostile care le pot periclita viata, integritatea fizica sau sanatatea.
Tot ceea ce înseamna calitate a serviciilor furnizate de firma de paza si protectie, este în legatura directa cu calitatea oamenilor, a fortelor de care dispune, si de calitatea mijloacelor din dotare. Noi, la Prodbac avem unii angajati înca de la înfiintarea companiei. Se confunda cu istoria firmei. Si ma refer atât la agentii de securitate, cât si la agentii de interventie.

DSC_0719 (2)

– Sunt mai vechi decât dumneavoastra în firma.
– Da, dar asta este un mare avantaj pentru mine ca manager si pentru companie. În primul rând ca au mare experienta, sunt oameni pe care poti pune baza, profesionisti. În al doilea rând, stabilitatea personalului înseamna ca managementul este unul corect, ca serviciile sunt de calitate, si clientii vad asta.

– Care ar fi diferenta dintre compania dumneavoastra si celelalte firme de profil?

– Diferenta între firmele de paza o face pretul. De preferat ar fi ca diferenta sa o faca raportul calitate – pret. Adica, calitatea oamenilor, a mijloacelor din dotare si a modului de actiune, bazate pe proceduri si instructiuni clare, care sa asigure eficacitate serviciilor prestate. Cu cât vrem servicii mai de calitate, la nivel european, cu atât trebuie sa investim mai mult în oameni si în dotarea tehnico-materiala. Toate acestea sunt posibile si realizabile. Însa, pe lânga clientii care doresc servicii de calitate, indiferent de pret, si acestia sunt tot mai putini, din cauza problemelor economice si financiare. Cei mai multi clienti vor preturile cele mai mici. În aceste conditii, apeleaza la firmele care ofera cele mai mici preturi, sacrificând calitatea. Ca urmare, sunt afectate firmele de paza si protectie care vor sa ofere servicii de calitate, asa cum este si Prodbac Security.
Activitatea firmelor de paza si protectie are si o puternica componenta de responsabilitate sociala. Am în vedere, în cadrul acestei abordari, faptul ca activitatea firmelor de paza este utila societatii si comunitatii, în general, nu numai beneficiarilor directi, adica celor care fac plata serviciilor de paza. Oricum, însa, aceasta componenta nu este reflectata în pret, în nici un fel.

– Aveti obligatia de a colabora cu Politia si SRI. Cum decurg aceste colaborari?
– Colaborarea cu SRI este mai mult o poveste. Avem nevoie de dumnealor pentru viza de licentiere, asa este procedura. Dupa aceea colaborarea înceteaza, cel putin institutional. Adica, nu mai avem treaba cu ei. Cu Politia este alta treaba. Ei ne monitorizeaza si verifica în permanenta. Colaborarea cu Politia implica situatii în care trebuie anuntata pentru a interveni la diferite evenimente, când mai apar si diferite probleme, în sensul ca efectueaza verificari privind modul în care a actionat personalul firmei de paza.

– În ultima perioada se discuta foarte mult despre asa numita „analiza de risc”. E o moda sau ce-i cu aceasta analiza?
– Tehnic discutând, analiza de risc este o analiza a securitatii fizice a fiecarui obiectiv care este obligat prin lege sa isi asigure paza si securitatea. Ea trebuie sa asigure identificarea tuturor vulnerabilitatilor si riscurilor acelui obiectiv, sa asigure determinarea nivelului de expunere la producerea oricarui tip de incident de securitate fizica si, în final, sa indice toate masurile de protectie care sunt necesare obiectivului analizat, pentru eliminarea vulnerabilitatilor si riscurilor care au fost identificate prin analiza de risc efectuata.

– Cine obliga firmele sa-si faca aceasta analiza?
– Obligativitatea analizei de risc la securitate fizica a aparut o data cu intrarea în vigoare a prevederilor Hotarârii Guvernului nr. 301/2012, care a aprobat normele de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor. În octombrie 2014, prevederile acestei HG au fost prorogate pâna la 1 ianuarie 2016 pentru firmele înfiintate pâna la data de 16 iunie 2012. În schimb, cele înfiintate începând cu data de 17 iunie 2012, au avut ca termen limita de realizare a unei analize de risc data de 1 ianuarie 2015. Legea prevede ca numai unitatile care efectueaza operatiuni cu numerar au obligatia sa aiba asigurata paza fizica.
Încalcarea prevederilor acestor norme metodologice, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda. În acest sens, mentionez ca sunt prevazute 28 de situatii care constituie fapte contraventionale, dintre care mentionez doar: nerespectarea masurilor minimale de securitate, pentru care amenda este între 2000 si 5000 lei; încalcarea prevederilor referitoare la efectuarea analizei de risc la securitate fizica, pentru care amenda este între 5000 si 10000 lei. Cred ca este destul de mult, daca se accepta asemenea riscuri.
Trebuie spus ca analiza de risc trebuie revizuita cel putin odata la 3 ani, pentru corelarea cu noii parametri interni si externi ai riscurilor, care s-au manifestat în aceasta perioadă.

– Cine constata contraventia si aplica sanctiunile (eventual amenzile)?
– Cei care au dreptul prin lege sa faca controale în domeniul pazei si protectiei, a ordinii si sigurantei publice, respectiv: politisti de ordine publica si jandarmi.
De asemenea, aceste contraventii mai pot fi constatate si aplicate de catre primari sau împuterniciti ai acestora, conform competentelor care le revin potrivit legii. Acest lucru se întâmpla foarte rar, sau chiar deloc, as putea spune. Eu, cel putin, nu am cunostinta de asa ceva.

-În afara de obligativitatea impusa prin lege, de ce este buna, la ce foloseste o analiza de risc, profesionist întocmita?
– Acest Raport trebuie sa puna în evidenta încadrarea riscurilor de securitate la niveluri acceptabile, în sens contrar trebuie sa determine toate masurile necesare în acest sens.

A consemnat Catalin Bejan

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. In loc sa investim in oameni, in copii, in tineri si sa ii educam, ca sa nu ajunga la a comite infractiuni, furturi samd, avem firme dintr-astea care taie frunza la caini. In loc sa investim in locuri de munca, sa scadem taxele si impozitele firmelor care produc CEVA, care pot angaja oameni in productie, nu in batai, investim in asemenea afaceri. Nu va e putina rusine ? Ce dracu, suntem in Africa ?

LĂSAȚI UN MESAJ