18 aprilie 2024
EconomieCiobanii primesc, in sfârsit, sprijinul de la stat

Ciobanii primesc, in sfârsit, sprijinul de la stat

– un crescator de oi va incasa peste 51.000 de euro pentru cele 1.102 animale detinute – insa, multi ciobani vor sa se lase de meserie, din cauza costurilor prea mari si a preturilor prea mici

Dupa luni de asteptare, le-a venit rândul si crescatorilor de oi sa-si primeasca drepturile de la stat. Astfel, APIA a anuntat ca a inceput sa autorizeze la plata subventiile crescatorilor de ovine si caprine.

A fost nevoie de proteste in Capitala ale ciobanilor, de discutii nesfârsite si negocieri, pentru ca statul sa miste ceva. Din pacate, pentru unii ajutoarele au venit târziu, multi crescatori de animale fiind nevoiti sa renunte la animale sau chiar la propriile vieti.



„La nivel de judet, in cadrul Campaniei de primire Cereri Unice de Plata din anul 2015, au fost depuse 1.288 de solicitari pentru sprijin financiar in sector zootehnic, specia ovine/caprine. Prin cererile depuse, fermierii au solicitat sprijin financiar pentru un efectiv de 143.712 ovine si 53.485 caprine în cadrul Ajutoarelor Nationale Tranzitorii, sectorul zooehnic, specia ovine/caprine si un efectiv de 84.384 ovine si 37.305 caprine în cadrul Sprijinului Cuplat, sectorul zooehnic, specia ovine/caprine”, a subliniat Raluca Iacobeanu, purtatorul de cuvânt al APIA Bacau.

Cuantumul stabilit pentru plata per cap de animal în cadrul acestor forme de sprijin este de 5,9105 euro/cap caprina in cadrul Ajutoarelor nationale tranzitorii în sectorul zootehnic pentru speciile ovine si caprine , la care se adauga 4,6872 euro/cap ovina/caprina in cadrul Schemelor de sprijin cuplat în sector zootehnie SCZ, in total 10,59 euro.

Banii vor fi platiti in lei, la cursul de 4,4176 lei/1 euro stabilit de Banca Centrala Europeana la data de 30.09.2015, respectiv 46,82 lei pentru fiecare animal. Interesant este ca subventia cea mai mare pe care un cioban o va incasa este de 51.598 euro pentru cele peste 1.100 de oi detinute, in vreme ce un proprietar de capre va primi aproape 5.300 de euro pentru cele 500 de capre.

Falimentul ciobanilor

Chiar si asa, ciobanii sunt dezamagiti, atât de nivelul scazut al subventiei, dar mai ales de intârzierea platilor. Nicusor Rauta, cioban din zona Bratila, are vreo 500 de oi, din care numai 350 le-a inscris la APIA.

„Vroiam sa ma las de ciobanie, dar a tot insistat presedintele asociatiei crescatorilor de ovine. Dar, multi au renuntat, sa stiti. Eu, de exemplu, am ramas cu vreo 200 de miei anul asta, pe unii abia i-am putut da la un abator din Tulcea cu 6,5 lei kilogramul in viu.

Pai, numai actele m-au costat vreo 1.000 de lei, plus tratamentul de vreo 2.000 de lei, nu mai zic de furaje pentru animale. Nu am putut sa-mi iau anul asta balotiera tocmai pentru ca nu mi-au dat subventiile la timp”, se plânge Nicusor Rauta, crescator de oi de la Bratila (Helegiu). Adevarata drama a ciobanilor rezulta din pretul mic in viu al animalelor, dar si a subproduselor.

„Eu am noroc pentru ca pot vinde brânza si restul subproduselor la Moinesti, la doua magazine cu care am contract. Dar ce fac cu restul? Lâna, de exemplu, nu o mai ia nimeni, o tund si o dau la râpa, de când nu mai sunt fabrici de postav. Nici turcii vad ca nu o mai iau. Mieii ce ii mai dau la Pasti, iar restul ce nu vând ii iau arabii, cu 7 lei pe kilogram. Sa zicem ca inca e binisor”, incheie optimist Ionut Sova, proprietarul a peste 600 de oi din zona Poduri, Moinesti.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri