10 septembrie 2024
ActualitateCinematografele au ajuns la roata norocului / Mizeria si sobolanii au alungat...

Cinematografele au ajuns la roata norocului / Mizeria si sobolanii au alungat spectatorii din sala

Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, a declarat, la finele saptamanii trecute, ca pana in februarie 2006 ar trebui sa se incheie procesul de privatizare a cinematografelor din Romania. Alexandrina Glavan, directorul Sucursalei Cinematografice Bacau, spune ca asta ar fi trebuit sa se intample de mult. Din patru cinematografe cate erau in municipiul Bacau, unul singur mai functioneaza, cu mare deficit de personal si conditii care alunga spectatorii.

Directoarea Alexandrina Glavan se arata oarecum sceptica fata de finalizarea proiectului anuntat de ministrul Adrian Iorgulescu, motivand ca astfel de porniri heirup-iste au mai avut si ministrii predecesori. “Decizia vine prea tarziu. Au trecut 15 ani in care cinematografia a ramas intr-o forma 100 la suta de stat. E prima data cand incepe sa se miste ceva. E salutara aceasta initativa. Cinematografele din Romania nu vor putea merge decat prin privatizare. Si asa vine prea tarziu. Alte tari au luat de mult aceasta decizie si au reusit. Intr-un sistem privat se poate lucra mult mai bine decat la noi. Din &#821690 sunt de acord cu privatizarea. Chiar daca asta poate insemna pentru noi pierderea locurilor de munca. Nu e nici o problema&#8221. O.G. 49 din 18 august 2005 la care face referire ministrul Adrian Iorgulescu are in vedere privatizarea cinematografelor care la momentul actual sunt utilizate de chiriasi, urmand ca, ulterior, sa fie privatizate si celelalte cinematografe. “Referitor la municipiul Bacau se vor pune in vanzare doua cinematografe. Cu fondurile obtinute din aceasta privatizare urmeaza sa achitam datoriile avute la bugetul statului&#8221, a declarat Alexandrina Glavan, care si-a aratat nemultumirea fata de deficientele de comunicare dintre “centru&#8221 si sucursale. Primul pas in vederea privatizarii este evaluarea activelor fiecarui cinematograf dintre cele vizate pentru primul val de privatizari. Aceasta procedura este necesara pentru a putea stabili pretul de pornire a licitatiei.

Numarul de spectatori a scazut drastic

Din patru cinematografe cate erau in municipiul Bacau, in momentul de fata, unul singur mai este deschis. Doua sunt inchiriate pentru activitati care nu au nici o legatura cu cinematografia, iar unul, “Orizont&#8221, a fost inchis (pe motive de ineficienta) si personalul a fost disponibilizat. Din declaratiile Alexandrinei Glavan, chiar si asa, cu un singur cinematograf deschis, oferta este prea mare fata de cerere. &#171Orizont&#187 si &#171Central&#187 au o capacitate de 1.150 de locuri. Atata timp cat media lunara de spectatori nu depaseste 3.000, capacitatea este prea mare. Chiar daca ar fi superutilat, tot este prea mult. Este un recul foarte puternic de spectatori. Capacitatile sunt foarte mari, in raport cu cererea de film. Eu am un punct de vedere reformist. Dau dreptate spectatorilor care intra intr-un cinematograf nemodernizat si nu mai revin&#8221. Situatia financiara dificila cu care se confrunta cinematograful bacauan, a dus la multiple disponiblizari. In prezent “Central&#8221 functioneaza cu sapte angajati, care muncesc 10 ore pe zi, pentru salariul minim pe economie.Scris de Laura Huiban



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img