20 aprilie 2024
ContrasensCine va trage ponoasele?

Cine va trage ponoasele?

Deși încă nu am ajuns în punctul critic, la nivel central deja au început păruielile între politicieni, fiecare încercând să paseze responsabilitatea pe umerii celorlalți. Și, din păcate, după cum vedem în Italia și Spania, responsabilitatea va fi destul de mare. Onor guvernul actual dă vina pe fosta Putere că nu ar fi avut magaziile pline cu medicamente și material sanitar.

Totuși, au trecut mai mult de patru luni de la transferul de putere, timp în care, în loc să se refacă stocuri și să se pregătească țara pentru pandemie, s-a bătut apa în piuă cu alegerile anticipate. În paranteză, să notăm că parcă îmi amintesc de o situație în care Arafat solicita să se facă niște stocuri de medicamente și a fost amenințat cu dosarul penal.

I l-au făcut, oricum, după aia, în plină epidemie, că la noi, mai nou, cei care se luptă cu virușii sunt băgați la bulău. În ceea ce privește timpul care a trecut de la momentul în care s-a văzut clar că pandemia nu poate fi oprită, acesta a fost irosit în încercarea de a se forța alegerile anticipate și în tentativă de privatizare a sistemului de Sănătate.

În timp ce Guvernul schimba șefii din Sănătate cu angajați ai spitalelor private, președintele țării ne liniștea spunând că nu e nici un motiv real de panică. După declarația din 27 februarie a venit cea din 11 martie, când același președinte a spus că vrea să demitizeze boala pentru ca pe 20 martie să vină și să spună că ne aflăm în plin război pentru păstrarea sănătății omenirii.

În vreme ce țările din jur închideau granițele, România a lăsat să între peste un milion de persoane și mai aduce și altele din zonele infectate. Nu avem teste, nu avem echipament, se apelează la donații și sponsorizări pentru că bugetul a fost sifonat în favoarea unor șmecheri. Evident nu ne va explica nimeni cum vom lupta contra virusului cu rachetele Patriot, pentru care am plătit nu doar avansul legal al oricărui contract, ci și vreo două miliarde de dolari înainte de termen.

Guvernul a aruncat cu bani către marile companii până a dus deficitul de la 3 la aproape 5 la sută iar acum caută disperat soluții să cumpere echipamente.

Bine, nu mai vorbim că Starea de Urgență permite achiziția la suprapreț, deci câțiva o să facă bani buni cu epidemia. Dar, când se va trage linie, cineva va trebui să deconteze toată această babilonie, toată această incompetență.

Și cei care se știu cu musca pe căciulă ar fi bine să se roage ca decontarea să fie doar la urne…

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri