18 aprilie 2024
ActualitateCine va testa elevii?

Cine va testa elevii?

Ministerul Educației a reușit să închidă marea majoritate a școlilor din județ după ce a venit cu ideea de a se păstra deschise doar școlile în care s-au vaccinat cel puțin 60 la sută din personal. Chiar dacă s-a răzgândit după ce a văzut câte școli au fost închise și a propus să se deschidă școlile din localități cu rata de incidență sub 3 la mie, s-a lovit de refuzul Ministerului Sănătății, care nu este de acord cu această idee. Acest lucru a determinat o situație paradoxală: dacă se aplicau actele normative valabile anterior, erau deschise acum școlile din toate localitățile județului, mai puțin câteva, cele cu rata de incidență peste 6 la mie. Paradoxul este și mai interesant pentru că, în plin val 4 școlile au fost ținute deschise, dar acum, când se vede cu ochiul liber că valul e pe final și ratele de incidență scad, se închid școlile pe baza unui parametru inventat de Ministerul Educației.

S-a schimbat modificarea

Față de refuzul Ministerului Sănătății de a autoriza deschiderea școlilor în localitățile cu mai puțin de 3 la mie rată de incidență, Ministerul Educației a venit cu o altă idee. Așa se face că, după o săptămână, numărul unităților de învățământ care au cel puțin 60% din personal vaccinat a crescut de la 78 la 256 în județ. Nu este, însă, nici o magie, doar că Ministerul Educației a decis să numere altfel. Acum nu se mai numără unitățile cu personalitate juridică, ci fiecare unitate de învățământ în parte. Dacă, săptămâna trecută s-au pus la un loc gradiniță, școală și liceu ce formau o singura persoană juridică, de data aceasta s-a luat fiecare în parte. Așa că, în loc de 186 de structuri cu personalitate juridică proprie, avem 491 de unități de sine stătătoare.



Marea dilemă: cine testează elevii?

S-au făcut cu mare tam-tam licitații pentru achiziționarea de teste rapide pentru elevi. Inițial, Ministerul Educației a decis ca testarea elevilor să o facă – de doua ori pe săptămână – cadrele didactice. Sindicatele din învățământ s-au opus acestei idei. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au cerut Guvernului să intervină pentru anularea instrucțiunii emise de Ministrului Sănătății în condițiile în care aceasta nu poate fi aplicată în unitățile de învățământ, întrucât nu sunt pregătite pentru a gestiona deșeurile medicale periculoase. „Subliniem că personalul din unitățile de învățământ nu a avut niciodată tangență cu Normele tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale și dintr-o dată li se cere să le cunoască și să le aplice, existând și riscul suportării unor sancțiuni dacă nu le respectă. Școala nu e unitate sanitară, în sensul Ordinului nr. 1226/2012 și nici nu poți transfera personalului școlii atribuții rezultând din acesta. Ținând cont de pericolul la care ar fi supuși angajații, care nu beneficiază nici măcar de echipament de protecție, considerăm că aceste testări, dacă se organizează în unitatea de învățământ, pot fi făcute doar de către personal medical calificat”, spun sindicatele din educație.

Ministerul are altă idee

Împotrivirea cadrelor didactice are și o altă explicație: testele de salivă pot fi administrate doar dacă elevii nu au mâncat sau băut nimic cu cel puțin jumătate de oră înainte. Cum testul trebuie să se facă în prima oră, acest lucru ar fi însemnat ca elevii să vină nemâncați de doua ori pe săptămână la școală. Așa că Ministerul Educației se gândește să-i puna pe părinți să testeze copiii. În acest sens, a trimis către Ministerul Sănătății o adresă în care întreabă dacă testele pe bază de salivă pot fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinților/aparținătorilor legali. De asemeneam Ministerul dorește să știe dacă testele pe bază de salivă administrate în școală impun acordul părinților/aparținătorilor legali si, în condițiile în care în instrucțiune nu sunt menționați preșcolarii, se aplică sau nu se aplică instrucțiunea pentru aceștia. Dacă se va aproba această măsură, părinții vor fi puși în situația în care vor trebui să garanteze starea de sănătate a copiilor, cu toate responsabilitățile ce derivă din aceasta.

Dar nu s-a terminat

După ce a băgat din burtă pragul de 60% salariați vaccinați în fiecare unitate școlară, Ministerul Educației încearcă să scape de această problemă. Așa că a întrebat Institul Național de Sănătate Publică dacă acest prag este bun sau nu. Ministrul Sorin Cîmpeanu declarase că pragul de 60% s-a conturat în urma discuțiilor cu specialiștii din INSP și DSP și a fost solicitat inclusiv de reprezentanții profesorilor și ai elevilor. Dar INSP a negat că i s-ar fi cerut opinia. ”Instituția noastră nu a fost consultată de Ministerul Educației și Cercetării în privința acestui subiect”, este răspunsul oferit de INSP și făcut public de către Federația părinților și aparținătorilor legali din România (Fepal).

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri