Dupa ce a Consiliul Local Bacau a votat, anul trecut, un buget de 1,8 milioane de lei, pentru festivalul de teatru, au inceput sa apara numeroase alte facturi care ar trebui decontate in contul aceleiasi actiuni. Pâna acum valoarea cheltuielilor suplimentare se ridica la peste 1,1 milioane de lei. Cine va plati aceste sume si pe ce baza legala? Primaria inca nu poate da un raspuns.

Dupa sase luni de la incheierea festivalului de teatru, inca nu s-a tras cortina definitiv. Aceasta pentru ca fostii colaboratori ai teatrului, cei care au oferit diferite servicii pe durata Theaterstock, cu promisiunea ca vor fi platiti, s-au trezit fara bani in conturi, doar cu vorbe goale. In aceasta situatie, au aparut primele procese in instanta, care au dat câstig de cauza societatilor, iar teatrul este acum bun de plata.

„Teatrul Bacovia are calitatea de debitor. Exista trei hotarâri judecatoresti care pot fi inca atacate. Nu inteleg de ce Primaria nu a fost reprezentata pâna acum juridic. Cea mai mare suma, 597 mii lei, la care se adauga onorariul avocatului de 45 mii lei, este rezultatul unei medieri. Intr-un alt proces pierdut, cu Raul Event, numai penalitatile sunt de 117 mii lei. De ce nu a fost reprezentat teatrul?”, a intrebat consilierul local PNL Isabela Adam, in sedinta extraordinara de ieri. Viceprimarul Radu Ababei, care are in atributiile sale si domeniul cultura, a explicat ca „teatrul a solicitat ajutor juridic, dar apoi a decis sa actioneze independent si pentru asta nu pot da raspunsuri”.

PUBLICITATE

Un festival cercetat de DNA

Festivalul de teatru a avut un buget de 1,8 milioane de lei, bani dati de Consiliul Local exact inainte de a incepe spectacolele. Jumatate din bani au reprezentat plati directe facute de teatru, cealalta jumatate din suma s-a cheltuit prin Asociatia “Muze Colorate”, motivându-se ca teatrul nu avea cont in euro prin care sa faca plata artistilor straini. Conducerea teatrului a prezentat consilierilor locali un raport succint cu privire la cheltuieli, la sfârsitul anului trecut, dar acestia s-au aratat nemultumiti. Ulterior, au aparut procesele in instanta, iar Directia Nationala Anticoruptie a confirmat, pe 22 ianuarie 2016, pentru cotidianul Desteptarea, inceperea urmaririi penale in rem (cu privire la fapta) in cazul Theaterstock.

La auzul acestor informatii, consilierul local Gheorghe Huluta, UNPR, a solicitat „sa ne autosesizam, sa avem un raport de la juridic si economic, sa vedem exact ce se intâmpla acolo, daca este nelegal. Eu sper ca nu, mai ales ca si noi consilierii putem fi trasi la raspundere in instanta.”

„La audit, vor da socoteala!”

Viceprimarul Radu Ababei a explicat pentru cotidianul Desteptarea pâna la ce punct se poate cere cont Primariei Bacau. „La momentul la care Consiliul Local a aprobat bugetul teatrului, cât s-a dat, atât s-a decontat. Pentru restul sumei, când cei de la teatru au semnat contractele, probabil au avut un temei pentru care au facut asa ceva. Sa nu uitam ca teatrul are personalitate juridica, este ordonator tertiar de credite, poate incheia contracte, drept urmare, la audit vor da socoteala. Când si daca vor cere bani de la Consiliul Local, vom discuta la acel moment”, a spus viceprimarul. La urmatoarea sedinta extraordinara, anuntata pentru vineri, se va face o informare pe aceasta tema la care ar urma sa fie invitati si reprezentanti ai teatrului, pentru explicatii.

Solicitat sa comenteze situatia, primarul Romeo Stavarache a refuzat, spunând ca nu cunoaste indeajuns subiectul, desi acesta a declarat de mai multe ori ca o sprijina si o stimeaza pe Anca Sigartau, managerul teatrului.
In luna decembrie 2015, economista teatrului a sesizat conducerea primariei cu privire la mai multe facturi care ar fi venit la decontare fara documente justificative. La acel moment, viceprimarul Ababei a spus ca a transmis sesizarea la departamentul juridic, dar, desi a dat „hârtia pe flux”, nici pâna acum nu ar fi primit un raspuns.

Contactata telefonic, pentru a-si exprima opinia, managerul Anca Sigartau nu a raspuns.

Teatrul este obligat sa achite Asociatiei “Muze Colorate” 597 mii lei, contravaloarea a 18 facturi, asta dupa ce asociatia a deschis un proces in instanta si s-a ajuns ulterior la mediere. La aceasta suma se adauga 45 mii lei pentru avocatul contractat de asociatie. Anterior, la prima instanta, teatrul a pierdut un proces cu Raul Event, societate careia ii datoreaza 224 mii lei si penalitati de 117 mii lei, pentru scenotehnica. O alta societate, United Engineering, are dreptul la 180 mii lei, pentru afisele tiparite.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

 1. Stimati Bacaoani,,,,,,
  Cred ca d-na SIGARTAU si cei care au adus-o ar trebui sa dea cu subsemnatu;;;;
  Nu se poate cheltui DUBLU;;;;Deci Teatrul a avut repartizat 1,8 milioane lei si a
  CHELTUIT in PLUS inca 1,2 milioane lei,,,,reprezentand c/v facturilor sau a proceselor
  pierdute{mediate}, dupa cum urmeaza::
  1-Muze Colorate= 597 mii lei+45 mii lei taxa avocat;;
  2-Raul Event =224 mii lei +117 mii lei PENALITATI;;
  3-United Engineering =180 mii lei,,,,,,Total =1,163 mii lei;
  Poate nu avem atata Cultura cat are d-na MANAGER,dar macar stim sa socotim???!!
  Sa vedem cine suporta aceste suplimentari???

 2. In nici un caz dl vice (cel cu mustata pe oala care asteapta refluxul), nici dl de la biblioteca ( care nu cunoaste subiectul si nici predicatul ), nici cei din consiliul local (care nu il sustin pe primar dar ii sustin initiativele si voteaza cu ochii inchisi orice).
  In concluzie NOI vom plati si acesti bani si alte buleli lasate mostenire de Stavarache si oastea lui.

 3. D-na Ancuta ,
  Daca tot va pretindeti om de cultura , cautati o ” zicere” de-a marelui Fanus Neagu: “la munca la batut tarusi ……”
  Dar acest lucru dupa ce restituiti cota parte de euroi datorati bacauanillor !

 4. ca de obicei, prima data cheltuim de nu mai stim de noi si la sfarsit facem socoteala.
  asta e doar un alt exemplu ca o consecinta a faptului ca in locuri cu responabilitate – primarie, institutii, etc. ajung oameni numiti pe criterii politice care habar nu au cum se construieste un buget, cum se monitorizeaza cheltuielile si cum se face un bilant financiar.
  asta am ales, asta avem.
  de ce ne mai plangem acum ca platim tot noi?
  noi a generat asta permitand habarnistilor sa cheltuie bugetul local. noi suntem de vina ca ei sunt acolo. ei au doar o singura culpa, ca ne-au prostit pe noi. dar a cata oara se intampla faza cu prosteala??!? rog reflectati, se apropie alegeri, poate ne mai prostim odata…

 5. Noi platim, prostii care tacem si inghitim, sau iesim in strada pentru familia din Norvegia, in loc sa iesim pentru noi, si apoi stam cu orele la coada la Taxe si Impozite ca sa platim darile locale.

  “Degeaba strig eu daca altii tac”

 6. Dar despre complicii din teatru ai doamnei sigartau de ce nu vorbeste nimeni?
  Despre sefii si sefuletii din teatru cuc are Sigartau si Pandele au impartit banii cand indraznim sa vorbim? Sau despre ei n-avem curajul sa vorbim ca au sprijin puternic la centru?

LĂSAȚI UN MESAJ