27 aprilie 2024
ContrasensCine nu e cu noi e împotriva noastră?

Cine nu e cu noi e împotriva noastră?

Trăim într-o lume în care e la modă ideea că “cine nu e cu noi, e împotriva noastră”. E surprinzător să vezi că încă mai sunt oameni care cred că, dacă nu suntem pe aceeași lungime de undă cu autoritățile, suntem agenți secreți ai dușmanului, care răspândesc propaganda peste tot.

Ciudat e că acești oameni vigilanți nu prea se opun propagandei americane, germane sau franceze – cumva, propaganda lor e ok, dar cea din est, fie ea rusească, chineză sau iraniană, e direct suspectă.

Așa că, cetățeanul vigilent pare să îmbrățișeze cu bucurie ideile venite din Vest, chiar dacă de multe ori acestea îi spun ca trebuie să dea Occidnetului tot ce are mai de preț pe un preț de nimic.

Și, ciudat, nimeni nu pare să se supere. Vigilența lor pare să dispară atunci când vine vorba de critica la adresa partenerilor noștri din Occident. De ce? Pentru că ăia sunt buni, iau tot și ne lasă în fundul gol?! Problema apare atunci când alții spun că așa ceva nu e ok. Cetățeanul vigilent sare în sus, urlând că trebuie să spunem că 2+2=5, pentru că așa zice Biden. Cum adică, Putin spune că 2+2=4? N-avem voie așa ceva!

Și da, știm că există o groază de propaganda rusă sau chineză, dar asta nu înseamnă că nu există și propaganda americană sau europeană. Problema e că Vestul vrea să ne facă să credem că doar ce zic rusii și chinezii e propagandă, iar ceea ce spun occidentalii e adevăr absolut.

Aici avem o problemă. Pentru că unii dintre noi încă ne mai amintim de vremurile în care ni se spunea ce să gândim. Unii suntem imuni și nu vrem să ne bage pe gât tot felul de minciuni etichetate drept adevăruri certe.

În al doilea rând, încă mai cred că deciziile cetățeanului trebuie să fie informate. Cetățeanul trebuie să știe care sunt riscurile și urmările unui act, cum ar fi, de exemplu, acel tratat care ni se pregătește să-l semnăm cu Ucraina și prin care ne vom angaja să acordăm ajutor militar țării vecine și tot mai neprietene.

Nu a trecut mult timp de când onor’ autoritățile ne spuneau să ne informăm doar din surse oficiale, aceleași surse care încercau să impună un regim de apartheid sanitar manipulând statistici, în vreme ce autoritățile se îmbogățeau importând materiale sanitare pe care le revindeau la suprapreț. Această perioadă recentă ne-a arătat cât de important este să fim critici și să privim dincolo de vorbele frumoase.

În contextul actual, unde informațiile pot fi distorsionate în funcție de interesele politice, cetățeanul trebuie să-și păstreze capacitatea de a analiza cu discernământ și de a se informa din mai multe surse. Astfel, devine extrem de important să evităm să fim conduși de narative unilaterale și să ne asigurăm că deciziile noastre sunt într-adevăr informate și responsabile.

spot_img

Alte titluri

spot_img

Ultimele știri