25 aprilie 2024
ActualitateCine mai beneficiază de lapte praf, de la… stat?

Cine mai beneficiază de lapte praf, de la… stat?

Se mai dă lapte praf gratuit de la stat? Cine mai beneficiază de acest ajutor? Sunt întrebări pe care le-am tot auzit, în ultimele zile, de la mame care au copii mici și care habar nu au că pot obține lapte praf pentru bebeluși prin Direcția de Sănătate Publică (DSP). E drept că munții de cutii care existau odată în depozitul instituției au cam dispărut, iar numărul beneficiarilor este din ce în ce mai mic, dar încă se mai dă lapte praf gratuit! Cui și cum? Am aflat tot de la reprezentanții DSP Bacău.

Laptele praf care se acordă de la stat se află în depozitul Direcției de Sănătate Publică Bacău. În primele 9 luni ale acestui an au fost 302 beneficiari, în scădere față de anii trecuți, în aceeași perioadă, respectiv 411 beneficiari în 2014, în 2015 – 487 beneficiari, în 2016 – 664 de beneficiari și în 2017 – 796 de beneficiari. Această catagrafiere a copiilor beneficiari este realizată de medicii de familie, iar în funcție de aceștia, DSP Bacău solicită Ministerului Sănătății cantitatea de lapte praf necesară județului nostru.

“Conform legilor în vigoare, acordarea gratuită de lapte praf pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 – 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern, se eliberează pe bază de prescripție medicală eliberată de medicul de familie. Doar acesta este cel care stabilește încadrarea copilului în unul din criteriile de acordare a laptelui praf conform programului național.”
Cons. sup. Anda Dumitrescu, DSP Bacău



Au dreptul la acest ajutor:

• bebelușii cu mame care prezintă contraindicații ale alăptării (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, cașexie, septicemie, boli psihice grave, epilepsie, eclampsie, scleroză în plăci, insuficiență renală, hepatică sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticonvulsivante, anticoagulante, radioizotopi, consum de droguri sau dependență de alcool, tutun care determină intoxicații ale copilului;

• copii sănătoși la care se constată o creștere nesatisfăcătoare (sub limita inferioară a normalului vârstei), datorită absenței laptelui matern. Decizia privind acordarea laptelui praf se ia numai dacă este îndeplinită una dintre următoarele condiții – copilul nu a recuperat greutatea de la naștere după două săptămâni de viață; copilul cu vârsta cuprinsă între 0 – 8 luni crește în greutate cu mai puțin de 500 g/lună; copilul cu vârsta mai mare de 8 luni crește în greutate cu mai puțin de 250 g/lună;

• copil adoptat sau aflat în familie de plasament

• copil cu mamă decedată.

Laptele praf este distribuit de DSP către autoritățile administrative locale, iar cutiile se ridică în baza rețetelor emise de medicii de familie, lunar. Conform ordinului 377/30.03.2017, pentru anii 2017 și 2018, costul mediu/beneficiar este de 155 lei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri