25 aprilie 2024
ActualitateCine e de vină pentru criza de apă

Cine e de vină pentru criza de apă

Nu mai puțin de două ore s-a discutat, marți, în ședința de Consiliu local problema avariei care a lăsat Bacăul fără apă timp de o săptămână. Conducerea Companiei Regionale de Apă (CRAB) a fost supusă unui veritabil interogatoriu, unii ar spune că mai mult politic, de către unii consilieri care au lăsat impresia ori că urmăresc să scape de orice răspundere fosta administrație, pe vremea căreia s-a realizat conducta, ori să acuze actuala administrație pentru toate problemele legate de criza de apă.

Liberalul Daniel Miclăuș, extrem de vocal, mai ales că de față erau și vreo patru camere video (o performanță rar întâlnită în ultima vreme) a amenințat că dacă nu va face primarul Necula plângerea penală pentru avarie, o va face el. Miclăuș, de altfel, le-a cerut consilierilor locali să-și dea demisia în bloc pe motiv de incompetență și a cerut și primarului Necula să demisioneze.



Ce spune CRAB

Petruș Rădulescu, directorul tehnic al CRAB, spune că Bacăul nu a avut niciodată o rezervă de apă și asta este o problema care trebuie să fie rezolvată. În acest moment, orașul este aprovizionat cu apă de la Valea Uzului și cu apă din captările subterane. Cam 60% din apă vine de la Valea Uzului, pe conducta nouă. Atunci când sunt avarii pe conductă, este folosită apa din fronturile subterane pentru a se furniza acel program de avarie care nu ajunge peste tot, din cauza terenului: zonele înalte sau etajele superioare nu pot fi aprovizionate. Însă, o parte din cartiere – Gherăiești, Șerbănești, ANL primesc apă de la captări și au existat zone în care populația a avut apă în timpul crizei. El estimează că 40% din oraș a avut apă.

Conflict între consilieri

Întrebările și direcția acestora adresate de Daniel Miclăuș au deranjat-o pe Cristina Breahnă (PSD), care i-a cerut să înceteze manipulările. Ea l-a acuzat pe Miclăuș și pe consilierii liberali că au votat împotriva rezervei de apă atunci când au respins proiectul de buget pe 2018 care cuprindea și alocările de credite bugetare pentru acest proiect. „M-am săturat să asist la un teatru ieftin și la o demagogie de doi lei”, i-a spus ea consilierului liberal, care a reacționat cerând demisia tuturor din Consiliul local. “Îmi pare rău că politizăm această problema. Trebuie să ne respectăm unii pe alții”, a intervenit Ilie Birzu (PNL).

Cosmin Necula: „Nu este ghinion!”

Primarul Necula a atras atenția asupra unor posibile erori de proiectare a conductei care are pe 65 de kilometri doar trei vane, iar când este o avarie, trebuie golită toată conducta. Ar putea fi și probleme de execuție deoarece la avarie s-a constatat o piesă neconformă. „Există fotografii, acolo, o conductă cu diametrul de 1.000 de mm intră într-o conductă cu diametrul de 800 mm iar flanșele de îmbinare nu erau cele care trebuiau să fie”, a spus Necula. „S-a tot spus că avem ghinion cu avariile astea. Dar ghinion e atunci când ai o conductă bine executată, după un proiect bun și bine exploatată, dar care crapă. Nu este cazul de față. Băgăm 52 de milioane de euro și constatăm că sunt greșeli de executare, poate și de proiectare”. El face o comparație cu revărsarea Bârnatului. „Am avut inundație în 2005, în 2008, am avut și anul ăsta. Suntem în 2018 și încă mai cărăm saci cu nisip. Ăsta nu este ghinion!”.

„Să fim solidari!”

Primarul Cosmin Necula a dorit să mulțumească tuturor celor care s-au implicat în acele zile. „A fost o mobilizare din partea instituțiilor statului și a unor companii private. Ar fi de dorit să fim mai solidari unii cu alții. Să trecem peste patima asta pentru că nu veți câștiga averi din mărirea asta efemeră care este funcția de consilier local. Când tragem linie, tot în pământ ajungem cu toții. Mi-aș fi dorit mai multă solidaritate în aceste momente de criză”. Bacăul a fost și în pericol să fie inundat din nou de Bârnat și noaptea jandarmii, pompierii și alți lucrători ridicau ziduri din saci de nisip. „A venit un om cu cafea, apă și mâncare pentru militarii care trudeau. Aș fi dorit să fie mai mulți oameni de acest fel”.

„Cât a costat orașul Bacău această criză? Sunt sume considerabile care puteau fi alocate unor proiecte de investiții. Numai 622.000 de lei a costat apa potabilă. Acum facem calculele pentru restul: motorină, oameni, închirieri de mașini. Unde ne ducem cu aceste facturi?”
Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău
primarul municipiului Bacău

Rezerva de apă

Primarul Necula explică modul în care a evoluat proiectul pentru rezerva de apă: în 2016 s-a produs avaria, bugetul era deja aprobat, nu s-au mai putut aloca bani pentru investiții. În iunie 2017 s-a depus proiectul pe PNDL, a fost aprobat iar în decembrie s-a semnat contractul de finanțare. Anul acesta s-a scos la licitație, conform legii, însă anunțarea câștigătorului s-a tot amânat pentru că au fost cerute tot felul de clarificări. Desemnarea constructorului trebuia să fie făcută săptămâna trecută, a fost amânată pentru ieri și, până la urmă, se va face săptămâna viitoare.

Fără director la CRAB

În vreme ce independentul Cristian Ghingheș îi cerea insistent demisia, directorul interimar al CRAB, Nina Chiper, încerca să-i explice că ea este numită doar pentru a-l înlocui pe fostul director care a demisionat. CRAB a demarat procedurile pentru desemnarea unei firme care să organizeze concursul pentru selecția viitorului director al companiei. Când i s-a reproșat de către Ghingheș că nu are studii inginerești, ea i-a replicat faptul că inginerii care au condus până acum CRAB au lăsat-o în starea în care se află: fără utilaje, fără materiale pentru intervenții. „Îmi pare rău că nu am primit explicații de la fostul director general care a demisionat, că nu cred că de bine a plecat de la CRAB”, a spus primarul Necula. „Joi noaptea căutam electrozi pentru sudură pentru că la CRAB nu erau. Eu, subprefectul și administratorul public. Noroc că am găsit la Thermoenergy”.

Un nou consilier local

Enula Pricopoaea a depus, marți, jurământul în față Consiliului local. Ea îl înlocuiește pe Mădălin Pârâianu, care a demisionat pentru a ocupa funcția de director al Spitalului de Pneumoftiziologie. Enula Pricopoaea este jurist de profesie și a candidat pe listele PSD în 2016.

Bani pentru asfaltarea Căii Bârladului

În ședința de marți a fost aprobată o rectificare de buget care prevede alocarea de circa 1,8 milioane de lei pentru refacerea străzii Calea Bârladului. „Această sumă era alocată încă de miercurea trecută în proiectul de buget”, a precizat primarul Necula. Reamintim că duminică stradă a fost blocată de cetățenii din zonă care au cerut repararea ei.

Hotelul Central mai așteaptă

Municipalitatea a alocat la începutul anului circa 200.000 de euro pentru cumpărarea clădirii Hotelului Central, scos la licitație de lichidatorul firmei care-l are în proprietate. La ședința de ieri, banii au fost redistribuiți deoarece creditorul principal a cerut suspendarea licitației pentru hotel. Primăria a anunțat că urmărește această problemă în continuare.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri