4 octombrie 2022
10 C
Bacău

Cinci cazuri de munca la „negru” la un singur angajator

.

HomeEconomieCinci cazuri de munca la „negru” la un singur angajator

Dezinteres fata de viata si sanatatea salariatilor

In august numai 7 agenti economici au fost depistati ca practica munca fara forme legale, ceea ce reprezinta jumatate din media inregistrata in lunile anterioare. Dar, tot in august, la o singura societate au fost gasite 5 persoane care lucrau la „negru”. Alti 11 angajatori au incalcat normele de sanatate si securitate in munca.In august, numarul agentilor economici depistati ca practica munca fara forme legale a scazut sensibil fata de cel inregistrat in lunile anterioare. Cel putin asa rezulta din raportul privind activitatea de control desfasurata luna trecuta de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bacau. Potrivit documentului amintit, in august inspectorii ITM Bacau au verificat modul in care se aplica legislatia muncii la un numar de 431 agenti economici. Dintre acestia, 31 au fost surprinsi ca incalca reglementarile referitoare la relatiile de munca ori normele de sanatate si securitate in timpul lucrului. Drept urmare au si fost sanctionati contraventional, valoarea totala a amenzilor ridicându-se la 209.400 lei.

50.000 lei, o singura amenda

Si de aceasta data, cei mai multi dintre angajatorii amendati au fost gasiti ca nu respecta actele normative care reglementeaza relatiile de munca. Nu mai putin de 20 de agenti economici au ignorat unele din aceste acte legislative si, in consecinta, sunt buni de plata. Ei au de achitat, in total, amenzi in suma de 137.900 lei. Cum era de asteptat, ponderea o reprezinta in aceasta suma amenzile date pentru munca la “negru”. Aceasta fapta a atras sanctionarea a 7 agenti economici, la care au fost identificate 13 persoane care lucrau fara forme legale. Comparând statisticile din lunile anterioare, la acest capitol, oficial, lucrurile stau mai bine. Pâna acum, lunar, se inregistrau peste 15 agenti economici, cu 20-25 persoane care munceau fara contract individual incheiat. Dar luna trecuta, la acelasi angajator au fost depistate 5 cazuri de munca la “negru”. Daca ar fi avut mai mult de 5, inspectorii de munca i-ar fi facut plângere penala. Astfel, administratorul societatii in cauza ar fi riscat amenda penala ori inchisoarea. Pâna la 5 persoane depistate ca lucreaza fara contract de munca, insa, legea prevede amenda contraventionala de 10.000-20.000 lei, pentru fiecare caz. Inspectorii de munca s-au oprit la limita minima a amenzii. “Societatea comerciala Solo Impex avea 5 persoane care lucrau fara forme legale si ca atare a fost amendata cu 50.000 de lei, a precizat Dan Buftea, purtatorul de cuvânt al ITM Bacau. Alte trei asemenea cazuri au fost identificate la persoana fizica Sandu Constantin, care a fost amendat cu 30.000 de lei. La ceilalti 13 agenti economici sanctionati s-a constatat ca nu au fost respectate prevederile legale privind munca suplimentara, repausul saptamânal, registrul de evidenta a salariatilor, in format electronic, sau salariul minim pe economie.”

Patru accidente de munca

Dar nu au lipsit nici abaterile de la normele de sanatate si securitate in munca. Aceasta a atras sanctionarea contraventionala a 11 dintre cei 196 agenti economici verificati daca respecta normele amintite. Cei 11 angajatori fie nu au dus la indeplinire masurile dispuse anterior de catre inspectorii ITM, nu au intocmit planul de prevenire a accidentelor de munca si a bolilor profesionale sau nu au efectuat corespunzator instructajul pe linia protectiei muncii, fie nu s-au preocupat ca angajatii lor sa beneficieze de controlul medical periodic ori de echipament de lucru adecvat. Prin urmare, nu este deloc intâmplator ca luna trecuta au fost 4 accidente de munca. Din fericire, nu a fost niciun deces, toate soldându-se cu incapacitatea temporara de munca a victimelor.

Alte titluri
Alte titluri

Din peste 80 de permise reținute în weekend, mai mult de jumătate au fost din cauza vitezei

Poliţiştii băcăuani au acţionat în weekend pentru prevenirea și...

Trei tineri au furat un telefon și 700 de lei

  Polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului au...

Microbuz școlar pus sub sechestru din cauza consilierilor locali

Un microbuz școlar IVECO și un autoturism Dacia Duster...

Cum să-i înveți pe copii abilități de rezolvare a problemelor

Copiii întâmpină probleme în fiecare zi, fie cu jucăriile...

Opinii
Opinii

Ce facem când sună alarma?

Scenarii, profeţii, avertismente, conspiraţii, declaraţii belicoase, ameninţări, demonstraţii, anexări, victorii şi înfrângeri, arme, crize, inflaţie, teamă, exod, coronavirus, negocieri, alte conflicte care inflamează lumea,...

Ploaia care va veni

Există numeroși oameni care încă se întreabă de ce a fost masacrată atâta lume în regimul "terorii" franceze, de după Revoluția de la 1789....

Ultimele știri