Cinci case incendiate la Brusturoasa

0

În data de 13.04.2017, ora 14:50, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău a fost anunţat telefonic prin sistemul unic pentru apeluri de urgenţă 112, despre producerea unui incendiu la 4 gospodării din comuna Brusturoasa, sat Hăngăneşti.

La locul producerii evenimentului s-au deplasat 9 autospeciale de intervenţie și o ambulanță SMURD, încadrate cu 35 de pompieri militari din cadrul Detașamentelor de Pompieri Bacău, Onești și Moinești, Garda de Intervenție Comănești și Punctul de lucru Brusturoasa.

Pentru coordonarea acţiunilor de intervenţie, la faţa locului s-a deplasat grupa operativă a inspectoratului, formată din 4 pompieri salvatori, cu o autospecială pentru muncă operativă.
La sosirea forţelor de intervenţie la faţa locului, s-a constatat faptul că incendiul se manifesta la 5 case de locuit, 2 adăposturi de animale şi 4 anexe, pe o suprafaţă totală de aproximativ 800 mp.

PUBLICITATE

În urma evenimentului, o femeie, în vârstă de 39 ani a suferit un atac de panică. Acesteia i s-au acordat îngrijiri medicale de către echipajul SMURD. Pacieta a fost transportată la Spitalul Orășenesc Comănești.

La faţa locului s-a deplasat şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Ghimeş Făget, cu o autospecială de intervenţie cu apă şi spumă şi 4 voluntari.

În raionul de Intervenţie al Detaşamentului de Pompieri Moineşti este asigurată intervenţia de către un echipaj cu o autospecială de intervenţie cu apă şi spumă din cadrul Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă al S.C. O.M.V. Petrom.

La ora 15:43 incendiul a fost localizat iar la 18.35. a fost lichidat.

FOTO: ISU Bacău

20 de persoane, pe drumuri în prag de sărbători

În urma incendiului de proporţii de la Brusturoasa, în jur de 20 de persoane, printre care şi copii, au rămas pe drumuri în prag de sărbători. Focul s-a iscat de la grajdul de animale din gospodăria unui bărbat de 63 de ani, care este bănuit că ar fi provocat incendiul, şi apoi s-a extins cu repeziciune şi la locuinţele şi anexele vecinilor.

Oamenii au reuşit să salveze animalele şi au încercat să mai scoată o parte din bunurile din case, dar în mare parte agoniseala lor s-a făcut scrum.

„De când este satul ăsta nu a fost aşa un incendiu. Eram în trafic şi deodată am văzut o flacără mare care a izbucnit de la grajdul de animale, care este foarte vechi. Am anunţat oamenii, dar lemnul fiind uscat şi a bătut şi vântul şi atunci s-a extins peste tot. Se aude că ar fi dat foc, dar nu se ştie, că proprietarul nu se găseşte. Au ars de vii trei vaci, porci şi un cal”, spunea Valeriu Atudorei, primarul comunei Brusturoasa.

Cu lacrimi în ochi, oamenii au privit cum vâlvătaia se extinde şi chiar dacă au sărit toţi cu găleţile cu apă nu s-au putut pune cu focul. Abia după intervenţia pompierilor cu un număr mare de echipaje s-a reuşit localizarea şi împiedicarea extinderii flăcărilor şi la alte imobile.

„El s-a certat cu nevasta şi acum nu mai este de găsit. Animalele lui sunt moarte, că erau în grajd şi probabil după ce a dat foc a plecat şi s-a spânzurat pe undeva sau o fi mort pe aici, prin incendiu, nu ştim”, spunea un vecin căruia i-a ars totul.

Cel pe care toată lumea îl bănuieşte că a provocat incendiul a fost văzut ultima dată în jurul prânzului, dar un alt localnic povestea că s-ar fi întâlnit cu el dimineaţă pe stradă şi ar fi spus că dă foc şi pleacă să se spânzure.

Soţia bărbatului bănuit a suferit un atac de panică când a văzut că totul în jur este cuprins de flăcări şi a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Pompierii au reuşit să stingă incendiul după aproape patru ore.

„Când au ajuns pompierii la faţa locului incendiul se manifesta generalizat la cinci locuinţe din patru gospodării şi la anexele acestora, pe o suprafaţă totală de aproximativ 800 de mp. În urma incendiului o femeie a suferit un atac de panică fiind preluată de echipajul Smurd şi transportată la spital”, a declarat cpt. Ionuţ Hâncu, ofiţer în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bacău.

Familiile ale căror case au fost distruse vor fi nevoite să stea o perioadă la rude. Toate au o situaţie modestă şi le va fi foarte greu să-şi reconstruiască locuinţele. (Geta Panaite)

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ