Ziua Centrului de Cultura Apostu, editia a XX-a, marcata in fiecare an pe 23 aprilie, de Sf. Gheorghe – Purtatorul de Biruinta, ziua patronului spiritual al Centrului de Cultura “George Apostu”, aflat in al 25-lea an de fiintare, a fost marcata de o sarbatoare in sarbatoare.

Geo Gheorghe Popa, director al Centrului, a patronat Spectacolul muzicii, oferit de pianista Anca Paduraru, cu acordurile inegalabile ale lui Claude Debusy, Spectacolul Cartii, prin lansarea volumului “Ostaticul Umbrariei”, semnat de prozatorul, eseistul si poetul Ion Fercu, dar si Spectacolul imaginilor, al artei plastice, protagonist fiind Mihai Chiuariu, unul dintre cei mai reprezentativi pictori bacauani, cu expozitia “pictura-obiect-instalatie”.

Recenta carte a scriitorului Ion Fercu, a saptea, daca am numarat bine, a stârnit un interes urias inca inainte de a fi lansata marelui public, fericiti fiind cei care au primit-o in dar chiar de la autor. Au staruit asupra cartii “Ostaticul Umbrariei” (Editura Junimea) Carmen Mihalache, manager al Revistei Ateneu: “Ion Fercu scrie pentru ca are ce spune lumii. Ceea ce-mi place la el este spiritul lucid, scrisul lui imbarbateaza sufletele oamenilor, in aceasta perioada de devalmasie a valorilor. Este, Ostaticul…, o carte frumoasa, un roman eseu, o parabola, o utopie, un vis. Visul si lectura vor salva omenirea!”

PUBLICITATE

O carte de exceptie a fost apreciata si de prof. Petre Isachi “este cea mai buna carte a lui Ion Fercu, la fel ca la Dante, este Divina lui Comedie. Teme asemanatoare gasim si in “Z”, Oaspetele sau Audienta. Fiecare dintre noi suntem prizonierii, ostaticii Umbrariei, purtam mereu un razboi cu noi insine, cu Dumnezeu, avem in noi samânta reformei, a reformatorului, care poate fi chiar si a Iadului. Este o carte minunata, este un discurs despre prezent, dar si despre viitor.” Prof. univ. dr. Stefan Munteanu, filozof ca si autorul, a vorbit despre problema omului care trebuie sa poarte o povara, povara relatiei lui cu Divinitatea. “Ion Fercu este un chirurg spiritual, care a transformat literatura in filozofie si filozofia in literatura, iar intrebarea de inceput <> parcurge intreaga carte, insa raspunsul nu-l da nici Ion Fercu.” Cartea este o nesfârsita spovedanie, a spus si prof. Gheorghe Iorga, care a lansat invitatia sa nu ne grabim: Cititi si recititi!

Geo Popa a rasturnat ordinea fireasca a unei intâmplari culturale, astfel ca autorul a fost lasat la urma sa vorbeasca, dupa vernisarea expozitiei artistului Mihai Chiuariu, fiind, amândoi, premiati, in aplauzele numerosilor participanti la eveniment cu Diploma de Onoare si de Prieten al Centrului Apostu.

Ion Fercu: “Ostaticul Umbrariei este o carte a cautarilor, a incertitudilor, a cautarii prin incertitudini a intelepciunii. Este bine sa nu uitam cuvintele Apostolului Marcu: Cred Doamne! Ajuta necredintei mele.” Cartea mea mai este una a existentei noastre, care nu este viata, nu este moarte, este viatamoarte. Si nu-i luati visul.”

A fost, la Centrul Apostu, o sarbatoare a spiritului, a bucuriei de a trai momente de liniste, de meditatie, au fost, toate, un omagiu adus marelui sculptor George Apostu.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ