24 aprilie 2024
EconomieChimcomplex si SIF Moldova, alianta pentru cumpararea Oltchim

Chimcomplex si SIF Moldova, alianta pentru cumpararea Oltchim

SIF Moldova, impreuna cu alte trei societati de investitii financiare, si-au aratat intentia de a forma un consortiu menit sa salveze de la faliment combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea. In aceasta asociere vor sa mai intre si combinatul Chimcomplex Borzesti, firma Tricon Energy, din Statele Unite si fondul de investitii austriac Deloitte.

Proiectul, denumit “Compania Nationala de Chimie” a fost prezentat, saptamâna trecuta, in cadrul unei intâlniri a ministrului Economiei, Varujan Vosganian, cu George Mucibabici, presedinte al Deloitte, Stefan Vuza, presedintele SCR Grup din care face parte si combinatul de la Borzesti, si Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova.

“Acest consortiu este interesat de functionarea combinatului dupa privatizare si, de aceea, intentia lor este aceea de a investi intr-un proiect de integrare a combinatelor Oltchim Râmnicu Vâlcea si Chimcomplex Borzesti, care are ca puncte forte pozitia georgrafica avantajoasa, piete internationale de desfacere care pot absorbi 70 la suta din productia Oltchim si Chimcomplex, instalatii modernizate, in marea lor majoritate, competitive din punct de vedere al costurilor” – a anuntat Ministerul Economiei.



De altfel, Stefan Vuza (foto), patronul combinatului chimic de la Borzesti, a mai avut in vizor combinatul de Râmnicu Vâlcea si in trecut, când a participat, prin Chimcomplex Borzesti si Aisa Invest, la licitatia cu cântec câstigata de Dan Diaconescu. Interesant este ca SIF-urile nu vor contribui cu bani in proiect decât dupa inchereiea privatizarii la Oltchim.

Or, acest lucru, in opinia unora, ar fi mai mult un soi de strategie de imagine a patronului de la SCR Grup. Si mai interesant este faptul ca, exact cu o zi inainte de intâlnirea cu Vuza si presedintele SIF Moldova, ministrul Vosganian se intâlnise cu reprezentantii fondului de investitii israelian Fortissimo Capital si cei ai PCC SE, actionar minoritar al Oltchim.

Acestia anuntasera si ei ca intentioneaza formarea unui consortiu pentru privatizarea combinatului chimic, in conditiile in care nemtii de la PCC au avut o tentativa de a cumpara combinatul de la Râmnicu Vâlcea si anul trecut.

“PCC SE, actionarul minoritar al Oltchim, si fondul israelian de investitii «Fortissimo Capital» vor forma un consortiu pentru privatizarea combinatului vâlcean si au transmis, in cadrul discutiilor, ministrului Varujan Vosganian si administratorilor judiciari, ca vor face saptamâna viitoare o oferta in acest sens”, au precizat reprezentantii ministerului Economiei, intr-un alt comunicat de presa.

In plus, “Fortissimo Capital” si PCC SE au aratat ca sunt dispusi sa faca investitiile necesare pentru repornirea combinatului in sistem integrat cu Platforma Petrochimica Bradu, la intreaga capacitate. Mai retinem ca PCC detine direct 18,31 la suta din actiunile Oltchim si indirect 14,02 la suta din titluri, prin intermediul Polyolt Holding. Celor doua consortii care se bat pentru Oltchim se mai alatura si producatorul de crom Yildirim Holding din Turcia.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri