Chimcomplex Borzești, principalul producător și furnizor de substanțe chimice vitale din regiune, continuă demersurile pentru proiectul de investiție în Combinatul de Biochimie de la Iași, cu o schimbare de tactică. Compania se retrage din licitația pentru concesionarea serviciului de termoficare din Iași, după ce Primăria nu a primit o finanțare nerambursabilă de 117 milioane de lei, echivalentul a peste 23 de milioane de euro, care ar fi contribuit la modernizarea CET Holboca și care modifică substanțial condițiile inițiale ale tranzacției. În acest context, Chimcomplex își adaptează strategia pe termen scurt și mediu, optând pentru o structură mai complexă, ce presupune și o soluție proprie de cogenerare.
Combinatul de Biochimie va include opt fabrici specializate, care vor folosi tehnologii biochimice, consolidând poziția României în industria de biochimie. Proiectul va genera 1.100 de locuri de muncă directe și peste 4.500 de locuri de muncă indirecte, contribuind semnificativ la dezvoltarea economică a regiunii. Separat de parteneriatul cu Primăria Iași, Chimcomplex a demarat și parteneriate cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” și Academia Română, prin Institutul Petru Poni din Iași, cu care se vor face 3 clustere de cercetări avansate în tehnologii biochimice.
“Iașul – a declarat Florian Staicu, Director General Adjunct Chimcomplex – merită să își revigoreze industria chimică și salutăm inițiativele Guvernului, care în paralel anunță un program de reindustrializare a țării”.
Cele opt fabrici ale platformei industriale – se anunța acum mai bine de o lună – vor folosi doar tehnologii biochimice. Platformele de producție la scară industrială ale Chimcomplex rămân cele de la Onești și din Vâlcea, iar un Centru de Cercetări se va face și la Buzău.
Cogenerarea va fi dedicată producției de energie electrică și termică pentru noul combinat industrial, dar un procent acoperitor va fi destinat furnizării de apă caldă pentru orașul Iași. «Acest procent – preciza Ștefan Vuza, Președintele Chimcomplex – ne va permite să subvenționăm costurile pentru livrarea agentului termic către oraș. Desigur, prețul final pentru cetățeni va avea și un cost de distribuție, care nu este sub controlul nostru. Totuși, prețul final va fi cel mai mic din România, iar Primăria nu va mai trebui să aloce bani pentru subvenții. Este o veste bună pentru locuitorii din Iași, însă trebuie să fim realiști și să recunoaștem că „diavolul stă în detalii”. Ne vom confrunta probabil cu provocări pe parcursul implementării proiectului, fie din cauza unor interese divergente, fie din motive externe, dar suntem pregătiți să le depășim.»
Chimcomplex este principalul producător și furnizor de substanțe chimice vitale din regiune, specializat în polioli, clorosodice și oxo-alcooli. Este o companie strategică pentru economia românească, cel mai mare combinat de produse chimice, cu 2 platforme industriale la Onești și Râmnicu Vâlcea. Chimcomplex este o companie cu o tradiție de 70 de ani, care dezvoltă produse de calitate pentru o viață mai bună și un viitor sustenabil.
Florian Staicu, Director General Adjunct Chimcomplex: „Chimcomplex intenționează să concesioneze activele și întregul amplasament CET Holboca II, loc în care se va realiza investiția în Combinatul de Biochimie. Consiliul Local a primit, în acest sens, noile noastre solicitări în adrese oficiale și le are în analiză. Noul plan prevede în continuare posibilitatea de a livra surplusul de energie termică produs de propria centrală de cogenerare în sistemul de termoficare al orașului Iași, la un cost foarte mic. Orașul va avea ca soluție termică o nouă centrală separată, ce va fi amplasată la CET I. Activul de la CET II – Holboca va fi reintegrat într-o nouă platformă chimică, cu centrală de cogenerare, ce va asigura parte din necesarul de agent termic către cartierele cele mai apropiate din oraș. Noua configurare este benefică tuturor părților implicate.”