Reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) au sosit în Bacău pentru a se întâlni cu membrii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS) și ai operatorului Romprest.

Părțile discută despre situația la zi a crizei deșeurilor și încheierea unui act adițional cu operatorul. „Se analizează posibilitatea de a continua contractul, modificarea ritmului de colectare și modificarea tarifelor”, a declarat Bogdan Seto, directorul executiv al ADIS Bacău.

Ajustarea ritmului de colectare la realitate este prevăzută în contract. Pe scurt, ce rost are să trimiți o mașină în cinci comune ca să aducă 10 kg de sticlă?

„Putem face aceste ajustări la realitățile din județ pentru că proiectul a fost declarat eligibil de Autoritatea de management pentru POS Mediu în septembrie”, explică șeful ADIS.

Curat (sau) murdar!

Consiliul Local Bacău a aprobat plata a 2,2 milioane de lei către Eco Sud, prin ADIS. „Decizia a fost apreciată pozitiv de Eco Sud, sub rezerva că toți primarii ar trebui să procedeze la fel pentru a se stinge datoria. Toate cele 65 de unități administrativ-teritoriale (UAT) ar trebui să plătească suma aferentă Eco Sud”, a declarat Bogdan Seto. Suma aferentă Eco Sud din datoria pe care UAT-urile o au față de Romprest: 14 milioane de lei.

Din această datorie se scad 300.000 de lei, sumă achitată de CJ Bacău drept cotizație, și 700.000 de lei trași de executor din contul ADIS (reprezentând, de asemenea, cotizații), pe care asociația îi va recupera (cândva!) de la UAT-uri.

Așadar, cele 65 de UAT-uri trebuie să achite 13 milioane „curat”, pentru ca județul Bacău să nu ajungă cel mai murdar din țară în 2-3 zile după ce Romprest va rezilia contractul.

Care va fi direcția în care vom merge? Ne vom sufoca în gunoaie sau ne vom decide să plătim taxa la zi, ca trăim, nu-i așa, „într-o țară ca afară”? Depinde de primari și de cetățeni.

Alte articole