Nicio altă dovadă de inteligență nu o depășește pe aceea de a vedea lumea așa cum este și de a găsi că este bună. Cu alte cuvinte, să te simți bine în propria-ți piele, indiferent de timp, loc și spațiu. Convingerea că-ți este bine este aceea că psihicul și fizicul tău sunt pe deplin compatibile. Este util să ne consacrăm o bună parte din eforturile și din inteligența noastră pentru a fi fericiți. Fiecare dintre noi poate crea o punte solidă între ceea ce suntem cu adevărat și imaginea pe care o prezentăm lumii. Când ești în stare să faci acest lucru, n-o să-ți vină să crezi! Biletul tău e câștigător! Recunoașterea seamănă cu trecerea zilnică în revistă a vieții. Numai când ești cu adevărat conștient și atent, atunci încerci să te trezești la realitate. Starea de liniște fizică și psihică, răbdarea, calmul și relaxarea sunt componentele perfecte pentru a realiza cotitura în propria-ți viață. Și atunci când se întâmplă, trăiești emoția la maximum. Acest sentiment constituie ceea ce ești tu cu adevărat. Recunoaște-l! Acum, pune-ți o întrebare simplă: Cum gândesc când mă simt așa? “Îmi place…chiar îmi place!” Repetă-ți mereu aceste cuvinte, până îți dai seama cât de mult îți schimbă viața și cât de plăcut este acest lucru.

Nu este niciodată prea târziu să înțelegi într-adevăr cum se prezintă situația la 40-50-60 sau 70 de ani. Este înțelept să-ți pui niște întrebări ca să știi cum stai. Sunt sau nu sănătos? În ce stare fizică și psihică este organismul meu? Ce mănânc? Fac mișcare îndeajuns? Mă odihnesc suficient? Am timp și pentru mine? Acesta poate fi primul pas în obținerea stării de bine. Atunci când te hotărăști să faci bilanțul sănătății tale ești cu adevărat responsabil. Să-ți identifici obiceiurile nesănătoase și să pui accent pe nutriția corectă este cea mai bună decizie pe care poți să o iei! Vrei să-ți îngrijești sănătatea? Spune “da” acestei provocări și eu îți voi îndruma pașii pe care trebuie să-i parcurgi încă de la început. Și continui cu întrebările: Sunt trei mese pe zi? Aud un mare “da”! Perfect! Micul dejun l-ați transformat în “Marele Dejun”? Bravo, îmi place când aud lucruri pozitive! Vă hidratați suficient cu apă de calitate? Mă bucur și de acest răspuns! Pauza între mese este corectă? Foarte bine! Vă limitați consumul de sare? Perfect! Ați renunțat la zahăr? Eu personal nu sunt de acord cu zahărul, dar dacă obișnuiți să consumați doar o linguriță pe zi, este în regulă! Alimentele consumate au valoare nutritivă, sunt în cantitatea necesară și sunt preparate corect? Cred că astăzi este ziua cu răspunsuri corecte! Chiar îmi place de voi! “Și nouă ne place ceea ce facem!” Mai departe…mâncați fructe și legume de sezon zilnic? Este foarte sănătos! Mâncați alimente precum orez, paste și pâine integrale? Sunteți informați corect! Consumați lactate de calitate: kefir, lapte bătut, iaurt? Știam eu! Alunele, migdalele, nucile autohtone și caju, semințele de floarea soarelui, semințele de in, cânepă și susan sunt și ele incluse în dieta dumneavoastră? Este ideal să fie așa! Consumați băuturi alcoolice ocazional? Atunci înțeleg! Este bine dacă nu depășim unul, două pahare de vin bun și nu facem din acest lucru o obișnuință. Fumează cineva? Nu? V-ați lăsat? Sunteți de apreciat, felicitările mele!

Așadar, cu regimul de hrană adoptat, aveți toate șansele să deveniți centenar. O mică precizare: la toate aceste eforturi trebuie să adăugați mișcare fizică, odihnă și timpul petrecut cu propria persoană. Mișcarea fizică, atunci când este corect practicată, favorizează transportul de oxigen al plămânilor până la teritoriile cele mai adânci ale organismului și provoacă o irigare îmbunătățită a creierului. Cum se spune? “Plimbarea solitară sau alergarea dimineața devreme, face mai plăcută ziua.” Brusc ideile devin mai clare, imaginile mai colorate, înlănțuirile de idei mai riguroase și cuvintele mai sugestive. Cum spunea un apreciat om de litere: “Ca și cum inteligența ne-ar veni din picioare”. Voi ce spuneți? “Noi facem mișcare fizică de cel puțin trei ori pe săptămână. Ne place sportul! Știm că prelungește viața: doboară depresia, fortifică aptitudinile inimii, permite plămânilor să respire din plin, întărește sistemul osos, asigură o mai bună circulație venoasă, favorizează somnul, normalizează grăsimile din sânge, reglează valorile tensiunii arteriale și ușurează tranzitul gastro-intestinal.” Mă uimiți de-a binelea! Meritați, un mare Bravo! Cum? Vă și odihniți suficient? Ora la care vă retrageți la somn nu este mai târzie de ora 23? Chiar sunteți simpatici! Și dacă mai adaug și ce-mi spuneți acum în șoaptă: “Mulțumire sufletească, afecțiune în cadrul familiei, viața într-un mediu cu aer curat, prieteni de calitate în jurul nostru și credința în Dumnezeu”, totul este la superlativ! Chiar emoționant! Asta da dovadă de inteligență! Acum înțeleg de ce la 40-50-60 sau 70 de ani lumea ta este bună sau altfel spus: te simți bine în propria-ți piele! Ești de admirat! Nu știu ce să mai zic… Chiar îmi place de tine!

Carmen Barcan, terapeut

Alte articole