Calatorii care ajung in Statia CFR Bacau au senzatia ca au coborat intr-o gara pustie, undeva la capatul lumii. Chiar daca nu vad calea ferata barata cu busteni, semn ca nu mai pot continua calatoria, se izbesc de tacerea si atmosfera unui loc uitat. Desi platesc sume mari pe biletul de calatorie, nu au parte nici macar de minima atentie din partea Companiei CFR. Pentru o simpla intrebare bat in zadar la geamuri cu perdele trase si la usi incuiate. Este imposibil sa obtii informatii cu privire la trenurile care vin si pleaca, la legaturile din alte statii. Biroul de informatii e inchis din data de 5 septembrie. De pe o foaie sprijinita de geam calatorii pot afla ca e “greva spontana&#8221. In josul afisului li se cere scuze. Tabelele de pe pereti dau informatii ce se bat cap in cap. Trenuri care apar pe unul sunt anulate pe celalalt. Dar cui ii pasa? La casele de bilete, perdelele isi fac datoria si nu lasa ochii sa patrunda dincolo de geam. Cu doua exceptii, dar de personal nici urma. Dupa indelungi batai in partile metalice ale ghiseului, apare o casiera. La intrebarea “Ce tren avem dimineata spre Suceava&#8221 ne tranteste sec: “Eu nu sunt birou de informatii! Cititi tabelele!&#8221. A doua casiera ne indica ora de plecare a trenului, dar ne da de inteles ca rabdarea nu e principala ei calitate.

La CFR Calatori aflam ca Mesagerie SA, societate separata, e in greva si suntem asigurati ca informatiile se pot obtine foarte usor. “La numarul de telefon de la informatii, preluat de noi, raspunde seful nostru de tura de la Comanda, ne-a declarat Catalina Iancu, inginer in cadrul CFR Calatori. In gara, informatiile se pot obtine de la casele de bilete. Numai ca acum nu prea e nimeni acolo, caci ne mutam si fetele sunt in spate, strang biletele. Gara intra in renovare. Nu stim nimic despre greva, caci nu tine de noi&#8221.

“Arata jalnic gara, ne-a declarat Vasile Iosif, din Roman. Eu vin des la Bacau si pot sa va spun ca in urma cu cativa ani era cea mai frumoasa gara din Moldova. Acu&#8217 parca a dat holera in toti. Nu ai cu cine sa vorbesti. Am bagaje si nu stiu ce sa fac cu ele. In loc sa stau acu&#8217 pe sac, il lasam la Bagaje de mana si mergeam sa mananc o ciorba de burta, ca mie nu-mi plac chiflele astea umplute cu prostii de le gasesti prin magazinele astea&#8221.

In aceasta poarta de intrare a Bacaului poti gasi tot ce doresti, de la case de amanet, la agentii de turism si chiar magazine cu mancare pentru caini si pisici. Un adevarat complex comercial. Numai ce trebuie nu gasesti in Gara Bacau: respect pentru calatori.

Scris de Doina MINCU

Alte articole