Comitetul județean pentru situații de urgență s-a întrunit, luni, în ședință extraordinară, dezbaterea având ca temă nealimentarea cu apă a comunei Gura Văii și stabilirea măsurilor necesare pentru a-i proteja pe cetățeni. Ședința a fost coordonată de Maricica Luminița Coșa, prefectul județului, și Valentin Ivancea, subprefect.

„Cetățenii din comuna Gura Văii nu mai au apă potabilă din luna mai din cauză că unitatea administrativ-teritorială nu și-a plătit facturile pentru serviciile prestate de RAJA SA. Primarul avea obligația să asigure apă, indiferent prin ce mijloace, pentru a nu se ajunge la îmbolnăvirea populației. Să cumpere apă potabilă, să anunțe Instituția Prefectului și Direcția de Sănătate Publică (DSP) că anumite fântâni nu au apă potabilă, să ia măsuri pentru decolmatarea și igienizarea acestora…

Noi nu am știut nimic! Am aflat săptămâna trecută dintr-un memoriu al cetățenilor și am trimis imediat DSP să verifice cum stau lucrurile”, a declarat Valentin Ivancea, subprefectul județului. Din fericire, până acum nu au apărut cazuri de îmbolnăviri.

Comisie mixtă pentru rezolvarea crizei

În ședința extraordinară de luni, a fost prezentat ultimul buletin de analize privind calitatea apei potabile din surse alternative, realizat de DSP Bacău în Gura Văii, precum și raportul grupului de suport tehnic al Comitetului județean pentru situații de urgență pentru asistență medicală de urgență în caz de dezastre, epidemii și epizootii.

„Din verificările efectuate, s-a constatat că sursele alternative de apă potabilă nu prezintă calitatea necesară pentru ca cetățenii să se poată alimenta cu apă din aceste surse. De asemenea, conducerea unității administrativ-teritoriale nu a efectuat demersurile legale pentru a asigura furnizarea de apă potabilă populației afectate”, se arată în comunicatul Prefecturii Bacău.

În ședință s-a decis ca o comisie mixtă alcătuită din reprezentanți ai Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu, Administrației Bazinale de Apă „Siret”, Serviciului de Gospodărire a Apelor, DSP, DSV și Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Bacău să efectueze o acțiune de verificare a modalității de îndeplinire a atribuțiilor conducerii unității administrativ-teritoriale Gura Văii prevăzute de Legea nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice și să aplice măsurile necesare pentru reluarea în regim de urgență a alimentării cu apă în sistem centralizat și supravegherea stării de sănătate a populației în zona afectată.