16 aprilie 2024
OpiniiEditorialCetatean tânar caut guvern responsabil

Cetatean tânar caut guvern responsabil

Totul este abordat si transat, in România, politic. Bolile unui parlamentar aflat in detentie, fondul clasei si spagile pretinse de invatatori, un accident aviatic gestionat pe bucati sunt ocazii pe care politicienii nu le pot rata. Fiecare eveniment nefericit din tara asta este tocat 3-4 zile la TV si atasat unui partid sau unei aliante.

Cei aflati la in opozitie dau vina pe ministri si pe secretarii de stat, iar cei de la putere sustin ca hibele sistemului sunt, desigur, mostenite. Pentru ca nu mai au nimic de spus, iar de promis nu e inca vremea, politicienii valorifica nenorocirile cotidiene pentru a-si lovi adversarii. In afara de lupta lor, nimic nu conteaza. Nu e important sa afle adevarul, cauza, nu e important sa fie gasita o solutie iar in viitor tragedia sa nu se produca. Important e doar sa marcheze.

Vin in platourile de televiziune incredibil de nepregatiti, fara sa cunoasca legislatia, fara sa cunoasca atributiile unor institutii, fara sa cunoasca detalii despre fapta sau intâmplarea aflata in dezbatere. Singurii care cauta raspunsuri, nu portite de scapare, sunt ziaristii. Am auzit, zilele trecute, un tânar facând o constatare simpla si de bun simt:

“Ar trebui ca cea mai importanta materie studiata in scoala sa aiba drept obiect cunoasterea legislatiei si a drepturilor cetatenilor.” Românul ar invata, astfel, de mic, cum trebuie sa reactioneze atunci când este bruscat de un politist sau presat, manipulat de un cadru didactic. Ar sti ce prevede legea, care sunt reglementarile in domeniu, ce drepturi si ce responsabilitati are. Nu s-ar mai plânge ca a fost batut in primarie sau ca i s-au pretins bani si i-a dat, nestiind ca face trafic de influenta.

E o nevoie fireasca si o solutie in acelasi timp, exprimata de un adolescent mai lucid decât multi dintre maturii care fac politica sau conduc institutii. Apar doua intrebari in calea acestui deziderat. 1. Sunt interesati politicienii sa avem cetateni bine informati, responsabili, capabili sa reactioneze in cunostinta de cauza si sa evalueze faptele celor care sunt, chipurile, in slujba lor? 2. Cine sa-i invete pe tineri normele, legile, drepturile si indatoririle de cetatean? Cadrele didactice care fac cheta pentru mituirea sefilor, parlamentarii penali sau guvernantii derutati care conduc misiunile de salvare din studiourile de televiziune?

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri