16 mai 2024
ActualitateCererea pentru avorturi la cerere în România întâmpină obstacole semnificative

Cererea pentru avorturi la cerere în România întâmpină obstacole semnificative

Asociația Moașelor Independente a atras atenția asupra dificultăților majore întâmpinate de femeile din România care solicită întreruperea sarcinii la cerere, chiar și atunci când sunt dispuse să plătească pentru procedură. Conform constatărilor asociației, este tot mai greu de găsit un spital care să ofere acest serviciu, mai ales în condițiile în care majoritatea medicilor ginecologi refuză să efectueze procedura din motive de conștiință, anunță ProTV.

În cadrul unei ample investigații, aproape 1.000 de clinici și spitale, atât de stat cât și private, au fost contactate pentru programări la întreruperi de sarcină. Cu toate acestea, aproximativ 60% dintre aceste instituții au refuzat să ofere serviciul, iar restul nu au răspuns la telefon. Datele furnizate de asociație arată că în 13 județe din țară este practic imposibil să se obțină o întrerupere de sarcină la cerere, iar în alte 18 județe este extrem de dificil.

Motivul principal invocat în refuzul spitalelor este legat de convingerile religioase și etice ale medicilor ginecologi, care nu pot fi obligați să efectueze procedura, indiferent de instituția în care lucrează.



Managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, Silviana Marin, a declarat că nu poate fi pusă presiune pe medici să încalce codul lor deontologic din motive religioase și etice. Șeful secției de Obstetrică-ginecologie de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, Călin Boeru, a subliniat că medicii sunt oameni cu familii și responsabilități, sugerând că refuzul lor poate fi înțeles din această perspectivă.

În unele spitale, femeile care solicită întreruperea sarcinii sunt îndrumate către asociații religioase care încearcă să le convingă să renunțe la procedură. În alte cazuri, personalul medical și-a propus să sporească natalitatea și să împiedice femeile să recurgă la avort.

Directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Bacău, Aurelia Țaga, a argumentat că instituția susține creșterea natalității și încearcă să evite procedurile de întrerupere a sarcinii, subliniind impactul negativ pe care avortul îl poate avea asupra sănătății fizice și mintale a femeilor.

Potrivit asociației Moașelor Independente, refuzul unor medici de a prescrie medicamente pentru întreruperea sarcinii duce la situații în care femeile recurg la persoane neautorizate pentru a obține aceste tratamente. În ultimii doi ani, peste 300 de femei au ajuns la spital cu complicații din cauza acestor intervenții nesigure.

Irina Mateescu, reprezentant al Asociației Moașelor Independente, a evidențiat că această situație încurajează avorturile în nesiguranță, care au consecințe grave asupra sănătății fizice și mintale a femeilor.

Pe de altă parte, datele oficiale arată că numărul copiilor abandonați în maternități și spitale din România rămâne îngrijorător de ridicat. În primele zece luni ale anului trecut, 230 de copii au fost abandonați, iar aproape 40.000 se află în sistemul de protecție specială, fie din cauza incapacității părinților de a-i crește, fie din cauza expunerii la situații de risc în familie.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri