23 mai 2024
ActualitateCeremonial fără lupte româno-maghiare de Ziua Armatei României în Cimitirul Internațional Valea...

Ceremonial fără lupte româno-maghiare de Ziua Armatei României în Cimitirul Internațional Valea Uzului

Ziua Armatei Române, sărbătorită în fiecare an pe 25 octombrie, a fost marcată, cu două zile înainte de data fixată în calendar, în Cimitirul Internațional al Eroilor Patriei din Valea Uzului. Duminică, 23 octombrie, la Cimitir au ajuns sute de români din câteva județe ale țării, din Bacău, din Brașov, din Hunedoara, din Ploiești și din Constanța, pentru a omagia memoria eroilor români care și-au dat viața în cele două războaie mondiale. 

La evenimentul la care am fost și noi prezenți i-am întâlnit pe primarul orașului Dărmănești, Constantin Toma, alături de reprezentanții Asociației Neamului, reprezentată de Mihai Tîrnoveanu, Dan Ciprian Grăjdeanu, Pompiliu Diplan, Luis Bratu, Alexandra Spireanu și Gheorghe Samoilă, dar și de reprezentanții filialelor băcăuane ale Asociației Naționalei Cultul Eroilor, Asociația Națională a Veteranilor de Război și Asociația Națională a Cadrelor Militare în rezervă și în Retragere. Acestea au fost reprezentante de președinții celor trei filiale – Dănuț Voicu, gl. flt. aer. dr. (rtr) Vasile Florea) și col. (rtr) Costel Ciupercă.

Participanții au avut surpriza de a-l vedea la eveniment și pe venerabilul generalul Ion Procopie, ajuns la apropierea vârstei de 103 ani, care s-a declarat onorat de invitație și care le-a povestit celor prezenți câteva episoade din viața sa de veteran.



La Cimitirul Internațional de la Valea Uzului, un loc revendicat în repetate rânduri de maghiari și de români, dar în care sunt marcate și morminte ale militarilor români înmormântați acolo, a fost săvârșit un parastas pentru eroii căzuți în luptele din cele două războaie mondiale. După care un imens grup de circa 150 de participanți au purtat câte o cruce simbolică pe care au așezat-o lângă crucile românilor din cimitir. În acest areal sunt alte sute de cruci ale unor militari căzuți în luptele din cele două războaie mondiale pe acest loc, fără nume, dar revendicate de maghiari. Numele celor căzuți sunt înscrise doar pe plăci fixate pe gardul cimitirului, deși pe nici o cruce nu apare un nume individual. În schimb, la evenimentul de duminică au fost strigate cele aproape cele 150 de nume de eroi români pentru s-a adus câte o cruce de lemn.

La acest ceremonial impresionant, la care au venit mulțime de participanți care purtau steaguri tricolore (pe două dintre ele fiind imprimate și chipurile domnitorilor Ștefan cel Mare și Vlad Țepeș) și dintre care cei mai mulți erau costumați în costume populare românești. Au vorbit asistenței primatul Constantin Toma, președintele Asociației Calea Neamului, Mihai Târnoveanu, dar și președintele filialei Bacău a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, și președintele Filialei Bacău a Asociației Cadrelor în Retragere și în Rezervă.

Elevi ai cunoscutului și apreciatului cor Resurrectio au prezentat, la final, un scurt program artistic.

La Crucea de piatră din parchetul românesc al cimitirului a fost depusă și o coroană de flori din partea filialelor Asociației Naționalei Cultul Eroilor și Asociației Naționale a Veteranilor de Război.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri