Despre ce vor vorbi primarii înaintea alegerilor locale din 2020? Ce le vor arăta cetățenilor? Vor avea nevoie de obiective palpabile pentru a-i convinge că merită să rămână în funcție!

Oamenii uită repede cât de frumos a fost la Ziua Comunei sau a Recoltei, la sfințiri și premieri. Vremea promisiunilor trece și urmează cei patru ani de muncă. Patru ani în care trebuie să asfalteze drumuri, să monteze centrale în școli și să renoveze dispensarul ca să nu plece medicul.

Într-o comună, toate acestea nu se pot face din impozitele plătite de cetățeni. E nevoie de fonduri externe, iar acestea se alocă în baza criteriilor stabilite de UE, nu de solicitanți.

De exemplu, o investiție scumpă este fezabilă dacă deservește un număr mare de beneficiari. În goana după investiții, primarii au livrat finanțatorului datele statistice chiar dacă nu erau actuale. Când au cerut fonduri pentru apă și canalizare, comuna avea 7.000 de locuitori, iar acum, când trebuie să plătească salubrizarea, doar 4.500.

Iar din cei 4.500 rămași acasă, doar jumătate plătesc taxa. E adevărat că primarul este în slujba cetățenilor, dar asta nu înseamnă că trebuie să facă orice vor aceștia. Oamenii își vor dori întotdeauna să aibă apă, asfalt, electricitate și gaz plătind puțin sau deloc. La demararea proiectului privind salubrizarea, Ministerul Mediului i-a convins pe aleși că gropile neconforme vor fi închise, că vor plăti amenzi uriașe, că nu vor avea unde depozita deșeurile dacă nu aderă la proiect.

De voie, de nevoie, primarii s-au înscris în asociație. Ei nu au reușit, însă, să-i convingă pe cetățeni că nu doar asfaltul e important, ci și curățenia comunei. Probabil, nici ei nu erau convinși și de aceea nu s-au străduit să plătească taxa lunar, le fel ca pentru alte utilități. Li s-a părut că „mai e timp”, „vom vedea ce va fi” și „vom rezolva cumva”.

Chiar dacă s-au asociat și pare o întreprindere „la grămadă”, răspunderea pentru semnarea unor documente e individuală. Plata datoriilor și a penalităților nu va putea fi evitată, iar efectele se vor simți taman în anul alegerilor.