7 mai 2024
ActualitateCercetătorii băcăuani ne învață să mâncăm sănătos

Răspândește fasolea. Un experiment despre știință, prin participarea cetățenilor

Cercetătorii băcăuani ne învață să mâncăm sănătos

Pasionații de legumicultură sunt încurajați să participe la un proiect de promovare a mâncării sănătoase, cultivând boabe de fasole în spațiile proprii – grădină, seră, câmp, terasă sau chiar pe balcon. Participanții vor primi, gratuit, boabe de fasole, urmând să monitorizeze evoluția plantei până la recoltare. Părerile, inclusiv pozele și … rețetele, vor fi „urcate” pe o platformă dedicată experimentului.

Băcăuanii se mai pot înscrie, gratuit, în cadrul unui interesant proiect inițiat de Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Legumicolă Bacău, în colaborare cu Banca de Resurse Genetice Vegetale Suceava. Este vorba despre INCREASE – Intelligent Collections of Food Legumes Genetic Resources for European Agrofood Systems, un proiect cu participare internațională prin care se dorește promovarea hranei sănătoase și a biodiversității agricole. România participă la acest amplu proiect internațional, alături de alte 26 de entităţi de cercetare, universităţi, bănci de gene, societăţi, asociaţii şi organizaţii din 18 țări de pe patru continente. Astfel, sunt experimentate mai multe specii leguminoase alimentare, valoroase în întreg lanţul agroalimentar, cum ar fi fasolea comună, năutul, lintea și lupinul. Însă, importantă este mai ales deschiderea totală către societate, către oricine dorește să se implice, inclusiv simpli cultivatori sau pasionați de grădinărit.



Experiențele personale, deschise tuturor

Astfel, cei interesați nu trebuie decât să descarce o aplicație prin intermediul căreia vor primi semințe de fasole pe care să le cultive în propriile spații destinate acestui tip de activitate (câmp, grădină, terasă sau chiar balcon sau pervaz cu câteva ghivece). „Practic, celor care s-au înscris li se dau cinci tipuri de fasole, colectată din toată Europa, cu câteva semințe, în funcție de disponibilitate, pe care le vor cultiva pe terenul lor, conform instrucțiunilor date. Ulterior, în cadrul aplicației, participanții urmează să-și spună părerea vizavi de cum a crescut planta, ce gust aveau boabele obținute, și orice altceva consideră că este important la cultivarea fasolei. În funcție de feedback-ul obținut, se vor promova acele varietăți care au fost cele mai apreciate”, a explicat Marian Brezeanu, directorul SCDL Bacău. Astfel, după ce vor semăna fasolea, partcipanții la proiect vor urmări toate etapele de creștere a plantei, colectând și înregistrând în aplicație informații despre aceasta. Vor putea transmite detalii privind varietatea de fasole comună pe care o cultivă, date despre data înfloririi, mărimea semințelor etc., inclusiv fotografii care să indice caracteristicile plantelor (cum ar fi culorile și formele florilor, ale semințelor și păstăilor, tipul de creștere a plantelor, forma frunzelor) și chiar imagini și rețete cu mâncarea pe care o prepară (care vor fi incluse în „Mii de rețete tradiționale și inovatoare de gătit fasole” publicate pe site-ul INCREASE). Interesant este că aplicația le va oferi și posibilitatea de a afla informații privind originea europeană a varietăților de fasole pe care le vor cultiva, pe baza coordonatelor geografice și a altor date asociate locurilor originale de colectare, cum ar fi altitudinile etc. „Pe baza datelor ADN, veți putea afla din ce loc din America probele au fost, cel mai probabil, introduse în Europa”, mai spun responsabilii din proiect.

Sunt testate preferințele consumatorilor

Practic, prin acest program, se vor evalua însușirile varietăților de fasole în condiții locale de creștere, colectându-se informații despre capacitatea de adaptare la diferite condiții de mediu, cât şi date despre preferințele consumatorilor din diferite regiuni pentru anumite varietăți de fasole, în funcție de formă, culoare și gust specific. Pentru a se putea înscrie în proiect, aplicația „Increase CSA” încă mai este disponibilă, până pe 15 martie, atât pe Google Play Store sau App Store. Recentele verificări indică înscrierea a peste 150 de persoane din toată țara, mult mai puține în comparație cu Spania care avea peste 1.000 de participanți, sau Italia, cu circa 800. Cei interesați vor primi boabe de fasole doar o singură dată, însă aceștia sunt încurajați ca, în următorii patru ani cât va mai dura experimentul științific, să le reproducă și să le ofere altor cetățeni, evident, folosind un protocol dezvoltat împreună cu FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură).

„Să creștem împreună”

Interesant că proiectul a fost diseminat, cu ajutorul educatoarelor Laura Bot și Gina Manea, și în rândul copiilor de vârstă preșcolară de la grupa mare „Fluturașii” din cadrul Grădiniței Agricola din Bacău. Astfel, folosind inclusiv un filmuleț „Să creștem împreună” (prin care experimentul este prezentat ca o poveste despre un băiețel care, cu ajutorul a două boabe de fasole, a urcat la cer), cercetătorii de la SCDL au încercat să-i stimuleze pe părinți pentru a le sădi „Puișori moțați”, interesul pentru natură, hrană sănătoasă și diversitate, cu șanse mari de a ajunge departe, în viață, devenind, prin implicare și exprimare, o voce a științei.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri