Se simte deja miros de asfalt proaspat in jurul Bacaului. Asfalt proaspat turnat peste gradinile unor localnici de prin Letea Veche, de prin Nicolae Balcescu, sau si mai rau, peste casele lor, sau ce-o va mai fi ramas din ele. Soseaua de centura a iritat pâna acum prin nerealizarea ei.

A iritat de fapt neseriozitatea politicienilor, care se bat cu pumnul in piept de ani de zile ca ei sunt ctitori, nicidecum purtatori de vorbe goale aruncate in campaniile electorale. De fapt, si acum suntem inaintea unei campanii electorale sI, coincidenta, tocmai acum se agita din nou apele cu vestita noastra centura. Acum, soseaua irita din nou.

Ii irita pe localnici. Turcii care o vor construi au cerut deocamdata pamânt sa isi faca organizarea de santier. De statutul pamântului pe care vor construi nu ii interseaza nici pe ei, nici pe altcineva. In afara de oamenii locului, care si-au incropit acolo gospodarii, unii pe bani imprumutati la care achita rate. In marinimia sa legendara, Statul le ofera despagubiri in bataie de joc. Statul are in mâna legi care ii permit sa faca asta. Adica o ghioaga cu care spulbera din calea soselei tot ce se opune ctitoriei.

Sa ne intelegem bine: soseaua este absolut necesara. Dar problemele din calea ei sunt inca multe si deranjante pentru multa lume, de la vladica la opinca. Una dintre acestea este cea a statutului proprietatilor unde urmeaza sa se construiasca. Multi dintre proprietari nici macar nu au fost identificati. Iar cei carora li se iau gospodariile intru binele comunitatii primesc sume derizorii in schimbul proprietatilor.

Sufletul pe care l-au pus in acele gospodarii nu au cum sa il rascumpere nici toti tehnocratii sau politrucii care fac treaba de mântuiala, doar in campanii electorale. Astfel ca nu ar fi de mirare ca dupa agitatia din aceste saptamâni, adica atât cea politica, cât si cea legata de soseaua de centura, sa se astearna din nou linistea post-electorala.

Evident, nu ar fi bine. Dar suna suspect acel termen de finalizare al lucrarilor avansat de autoritati: “cu putin noroc, in 2018”. Norocul, bata-l vina!

Ovidiu Pauliuc


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Serios…poi CNADR-ul sau primaria sa le dea imediat o casa cu acelasi confort, bani de despagubiri pe loc si poate ca oamenii vor renunta…insa….asa ca vrea muschiul cuiva….. NU!

  2. Sumele alea “derizorii” sunt la acelasi nivel la care se practica in toata Romania pt situatii similare. Ca unii au case ilegal construite construite pe terenuri agricole, nu pe intravilan, nu e vina statului sau a CNADR-ului, e chiar vina lor si a autorizatilor locale corupte. Sa-si recupereze demolatii banii de casa de la cine le-a dat autorizatie fara indreptarire.

  3. Sumele sunt la nivelul grilei notarilor. Mai exact 120 eur/mp2 construit. Asta inseamna la o casa de 100 mp2 12000 eur. Sa te duci tu mah ghe sa iti cumperi casa in 2015 cu 12000 de eur ! Si apoi sa vii pe forumuri sa te dai mare destept ! Este furt si hotie pe fata !

LĂSAȚI UN MESAJ