19 aprilie 2024
ActualitateCentre cu 50 la suta din personal: Disponibilizari la "Protectia Copilului"

Centre cu 50 la suta din personal: Disponibilizari la “Protectia Copilului”

La sfarsitul anului 2009, Guvernul anunta ca va reduce cheltuielile de personal din institutii, numarul bugetarilor fiind prea mare. Nu erau vizati doar cei care lucreaza cu “hartii”, ci si personalul din asistenta sociala. Angajatii care au in grija copii si adulti cu dizabilitati trebuie imputinat cu 10 la suta. Numarul somerilor va fi insa mult mai mare, asta gratie standardelor de cost, recent aprobate prin HG 23. Vasile Rosca, liderul Sindicatului aMens Sana” din cadrul DGASPC Bacau, sustine ca din fiecare centru de adulti ar trebui sa plece 50 la suta din personal. aProblema e ca noi avem centre nou infiintate, pe proiecte, cu aprobarea ANPH. Acum ne vedem obligati sa disponibilizam oameni. Standardele de cost contravin proiectelor”, afirma Rosca. HG 23 stabileste cat are voie sa cheltuiasca DGASPC cu fiecare asistat, in functie de varsta si servicii, nu si cine ii va ingriji pe adultii cu boli psihice si pe copii cu handicap grav, daca se vor reduce costurile de personal. Mai mult, Guvernul interzice plata orelor suplimentare. “Centrele de adulti din Tg. Ocna, Comanesti si Parincea pierd 155,5 salariati”, arata Rosca. In domeniul protectiei copilului, lucrurile sunt si mai delicate deoarece copiii abandonati sau abuzati nu pot fi trecuti pe aliste de asteptare”, cum se intampla cu adultii si varstnicii care solicita un loc in centru.

aVom fi bombardati de cazuri!”

Standardele ar trebui aplicate din ianuarie, insa “nu poti sa-i spui omului aGata, de maine te duci acasa!a, declara Vasile Rosca. Trebuie anuntat ITM, trebuie asigurata perioada de preaviz si niste masuri de protectie.”a Mai precis, sindicatele cer salarii compensatorii, fiind vorba, sustine Rosca, de o concediere colectiva. Polixenia Oprisan, lider al Sindicatului aFamilia”, arata ca la nivel national, in serviciile de asistenta, sunt peste 32.000 de oameni. Inainte de a trece la proteste, sindicalistii se vor reuni la Bucuresti, la sediul Federatiei aColumna”, la care sunt afiliati. Sorin Brasoveanu, directorul DGASPC, arata ca sistemul a avut standarde de calitate pana in 2009, standarde ape care nu le-am putut atinge niciodata si am cerut mereu revizuirea lor dupa realitatea romaneasca. Nu suntem in Germania sau in Austria!”.
[ad#stire] Nici calitatea vietii romanului sanatos nu se apropie de cea a occidentalilor. “E o perioada ingrata, mai spune Brasoveanu. Vom fi bombardati de cazuri!” Standardele de cost stabilesc cat are voie sa cheltuiasca DGASPC cu un asistat, nu ce trebuie sa-i asigure: servicii de recuperare, hrana, imbracaminte etc. Aceste obligatii apar in alte legi, cele privind drepturile copilului si ale persoanei cu handicap. In total, de la DGASPC ar trebui sa fie disponibilizati 300 de salariati, adica 15 la suta din personal, nu 10 la suta. aGuvernul isi bate joc de ceea ce s-a construit, dupa 1990, in domeniul asistentei sociale, arata Vasile Rosca. In loc sa mareasca efectivul deoarece, din cauza crizei, creste numarul copiilor abandonati si al adultilor care clacheaza, da oamenii afara!”



Silvia Patrascanu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri