2 mai 2024
ActualitateCentenarul Constituției României Mari pe timbre și monede

Centenarul Constituției României Mari pe timbre și monede

Romfilatelia introduce în circulație, luni, 27 martie, emisiunea de mărci poștale „Centenarul Constituției României Întregite”, alcătuită din trei timbre și o coliță dantelată, precum și un plic prima zi. Emisiunea va fi și în magazinul Romfilatelia din Bacău. Și BNR a lansat o emisiune de monde de aur și de argint cu aceeași temă. La 28 martie se împlinesc 100 de ani de la adoptarea primei Constituții a României Mari, lege fundamentală unică pentru toate provinciile istorice unite cu țara mamă, la 1 decembrie 1918.

Pe timbrul cu valoarea nominală 2,90 lei, imaginea Regelui Ferdinand I, supranumit Întregitorul, este asociată cu cea a coroanei de oțel cu care a fost încoronat la Alba Iulia. Timbrul cu valoarea nominală 4,30 lei redă imaginea artizanului Legii Fundamentale și a altor momente importante ale istoriei României, prim-ministrul Ion I. C. Brătianu, alături de cea a stemei Regatului României. Pe timbrul cu valoarea nominală 11 lei sunt reproduse imaginea juristului liberal și senator Constantin G. Dissescu, raportorul Legii Fundamentale din 1923 și „creatorul ramurei dreptului constituțional și administrativ român”, asociată cu imaginea stemei Senatului României. Iar timbrul coliței emisiunii, cu valoarea nominală 34 lei prezintă, în fascimil, coperta volumului cu textul „Noii Constituțiuni”, încadrat de două file ale actului de promulgare semnat de Regele Ferdinand I.
Aversul monedei de aur redă cupola palatului Adunării Deputaților din București în perioada interbelică, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „500 LEI”, stema României și anul de emisiune „2023”.
Aversul monedei de argint redă cupola palatului Adunării Deputaților din București în perioada interbelică, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2023”.
Reversul comun al monedelor prezintă portretele și numele Regelui Ferdinand I și al lui Ion I.C. Brătianu și inscripțiile „ADOPTAREA CONSTITUTIEI ROMANIEI MARI – 100 ANI” și „1923”.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri