24 ianuarie 2025

Centenar „Ion Rotaru”, în satul natal

22 noiembrie a fost o zi de mare sărbătoare la Școala Gimnazială „Ion Rotaru” Valea lui Ion, comuna Blăgeşti (director, prof. Lucian Vişan). Evenimentul a purtat denumirea de Centenar „Ion Rotaru” şi a fost dedicat marelui profesor, critic și istoric literar. Poate vă întrebați de ce la Valea lui Ion. Acest mic sat se poate lăuda cu o serie de scriitori care s-au născut și au crescut aici, precum Ion Rotaru, Ion Fercu, Ion Dinvale, Ion Tudor Iovian. Ion Rotaru (11 sept. 1924  18 dec. 2006) a dorit să fie înmormântat în satul natal, de care s-a simțit întotdeauna foarte legat.

Școala noastră poartă cu mândrie numele istoricului literar din anul 2010, ca un omagiu adus celui care a iubit atât de mult acest sat și această școală. Am fost onorați să avem oaspeți deosebiți la acest eveniment și printre ei s-au numărat reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bacău, ai Colegiului Naţional Pedagogic „Ştefan cel Mare” Bacău (cel omagiat a fost normalist), ai Primăriei comunei Blăgești, personalități ale culturii românești din județul Bacău, dar și cadre didactice de la școlile din apropiere şi membri ai familiei.



Evenimentul a avut două părți: un concurs interdisciplinar și o sesiune de discursuri și amintiri despre marele profesor Ion Rotaru. Moderatorii sesiunii, numită de noi „Frânturi de gânduri…”, au fost prof. Ion Fercu și conf. univ. dr. Ioan Dănilă, care au întreținut atmosfera și i-au provocat pe invitații noștri la discuții interesante atât despre opera marelui critic literar, cât și despre viața acestuia. Prin intermediul invitaților de seamă (Leonard Rotaru, Dumitru Brăneanu, Cornel Galben, Gheorghe Iorga, Petre Isachi, Ion Pascaru/Ion Dinvale, Geo Stroe, pr. Gh. Căsăneanu, Vasile Vişan ş.a.), cei prezenți au aflat lucruri deosebite despre cum era profesorul Ion Rotaru, despre lucrările sale, despre munca sa și despre cât de mult își dorea ca românii să cunoască bine limba română, dar şi literatura noastră.

 În cadrul evenimentului, a fost prezentată noua ediție a cărții de căpătâi a marelui critic literar, „O istorie a literaturii române de la origini până în prezent”. Tipărirea acesteia a fost posibilă cu ajutorul domnului Geo Stroe (președintele Fundației Academia Dacoromână „Tempus DacoRomânia ComTerra”), care a povestit că marele critic literar a plecat împăcat în lumea celor drepți, deoarece și-a îndeplinit visul de a-și vedea munca de o viață adunată într-o carte de proporții impresionante.

A doua parte a reprezentat-o un concurs interdisciplinar, cu titlul bidirecţional „Un mare like pentru limba română”, respectiv „A big like for English”, coordonat de profesoarele Ioana-Andra Corbuleţ, Alina-Elena Colbu şi Oana Ifrim. În contextul unei societăți în care din ce în ce mai mulți tineri nu știu să vorbească corect românește, am considerat că este imperios necesar ca noi, profesorii de limba română, dar și toți cei responsabili de educația copiilor şi tinerilor să ne străduim să-­i atragem pe aceștia spre tainele gramaticii limbii române. Având în vedere că la liceu nu se mai studiază limba română, suntem de părere că bazele acesteia trebuie aprofundate încă de la gimnaziu. Pentru a-i atrage și mai mult pe elevii noștri, am ales să facem acest concurs interdisciplinar, pentru că limba engleză este plăcută de majoritatea elevilor și, în acest fel, putem convinge cât mai mulți să se îndrepte spre studierea și aprofundarea gramaticilor celor două limbi. Au participat elevi din şcoala noastră, dar şi de la şcolile gimnaziale „Mihai Eminescu”, „Ştefan cel Mare” şi de la Liceul Teoretic „Ion Borcea”, toate din oraşul Buhuşi. Elevii au fost recompensaţi pentru efortul lor şi mulţumim pe această cale sponsorilor Ion Fercu, Ion Pascaru și Raluca Pascaru, o fostă elevă a școlii noastre, ş.a. Mottoul a fost cel rostit şi la 11 sept. 2024, în aceeaşi sală de clasă: „Să ne cunoaştem bine limba, să ne deprindem a o vorbi şi scrie cât mai corect, mai frumos şi mai nuanţat, după modelele lăsate de clasici”  (Ion Rotaru).

Ioana-Andra Corbuleţ, Alina-Elena Colbu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img