28 martie 2024
Top StoryCelulele care salveaza vieti

Celulele care salveaza vieti

Tot mai multi bacauani aleg ca, la nasterea copiilor, sa apeleze la procedura de recoltare a celulelor stem. Desi, pentru unii, aceste celule sunt inca o necunoscuta, abundenta de informatii aparute pe internet si a reclamelor (destul de agresive) care abordeaza tema acestui procedeu, dar, mai ales, a importantei acestor recoltari, a dus la cresterea numarului de solicitari in clinici si spitale. Odata recoltate, celulele stem ajung intr-o banca, unde sunt conservate in conditii de maxima sterilitate si securitate.

Celulele stem embrionare sunt celule nediferentiate care au particularitati ce le deosebesc fundamental de celulele adulte cu functii specializate. Capacitatea lor de diviziune este nelimitata si, de aceea, actioneza precum un sistem de refacere si reparare a oricarei parti a organismului. La fiecare diviziune a unei celule mama, apar celule fiice cu capacitatea de a ramâne in stadiul de celula stem sau de a se dezvolta in celule cu functii specializate, cum ar fi celulele musculare, nervoase sau celulele sangvine.

S-a informat pe internet

Vasilica Bunea (35 ani), din Bacau, are doua fetite si pentru amândoua a cerut sa se recolteze celule stem la nastere. Stie ca acestea nu sunt solutia salvatoare pentru absolut toate bolile existente, dar daca este pentru o parte dintre ele, tot e mai mai bun decât nimic, a gândit el.



„Când sotia era insarcinata, cu fetita cea mare, tocmai ce incepuse reclama pe treaba asta, plus ca umblau agentii si prin maternitate. Ne-am interesat, am intrat pe internet, am citit acolo, am vazut la ce pot fi folosite si ne-am decis sa recoltam. Ne-a costat pâna in 3.000 de lei prelevarea si s-a facut in maternitate.

Reprezentantii bancilor de celule vin cu kit-uri si medicul care urmareste sarcina face si recoltarea”, explica Vasilica. Banii sunt achitati abia dupa ce banca de celule stem confirma ca recoltarea a fost buna si nu este contaminata.

„Daca totul este bine atunci trebuie sa platesti pe an circa 150 de lei gazduirea celulelor. Daca nu platesti pentru o perioada de timp ele ramân acolo, nu mai sunt ale tale, dar banca le poate da altcuiva pentru un transplant daca exista compatibilitate.

Poate acum lista de boli ce pot fi vindecate cu aceste celule nu este foarte lunga, dar de la un an la altul, tot se mai adauga. Noi ne rugam sa nu avem nevoie de ele niciodata, dar daca poti face ceva pentru copiii tai, cu sume modeste, de ce sa nu faci?”, mai spune bacauanul.

Cercetari pentru largirea paletei de afectiuni tratabile

Celulele stem sunt folosite pentru tratarea a câtorva zeci de boli, la momentul de fata, daca vorbim de autotransplant. Majoritatea sunt boli congenitale ale sângelui, dar si ale sistemului imun, metabolic, in diverse tipuri de cancer. Cercetarile pentru largirea paletei de afectiuni ce pot fi tratate cu acestea continua sI, in viitor, se preconizeaza ca ar putea fi folosite si pentru bolile cardiace, in urma unui infarct de miocard, a bolilor Parkinson, Alzhaimer, scleroza si chiar diabet zaharat de tip 1. Transplantul cu celule stem de la donator este eficient in multe afectiuni grave.

Geta Panaite
Roxana Neagu

„Orice medic specialist in obstetrica – ginecologie poate face aceste prelevari. Celulele stem se recolteaza din cordonul ombilical pâna la decolarea placentei. Este o procedura simpla, nedureroasa, care se efectueaza o singura data, la nastere. Se poate face recoltarea atât la nasterea normala, cât si la cea prin cezariana, la sarcina gemelara, la nasterea prematura. Insa, pacienta e cea care face comanda, care ia legatura cu clinicile ce sunt inscrise in aceste proceduri. Costurile sunt destul de mari, deci vorbim de un numar mic de paciente. In Maternitatea Bacau, sunt circa 8, maximum 10 cazuri pe luna.”
dr.Doina Sargu, medic primar Obstetrica Ginecologie, Maternitatea Bacau

In caz de nevoie, banca pune la dispozitie proba custodiata in oricare centru medical din lume unde se va realiza transplantul si sunt banci din România care asigura transportul gratuit. In acelasi timp, un transplant cu celule stem necesita resurse financiare considerabile, iar unele banci au luat in considerare si acest aspect. Ele ofera posibilitatea accesarii unei asigurari care sa acopere integral costul unui transplant, in orice clinica din lume. In tara noastra, sunt aproape 30 de banci de celule stem, acreditate prin ordinul ministrului Sanatatii.

Este de notorietate cazul unui tânar din Germania, infectat cu HIV, care a fost tratat prin transplant cu celule stem, dupa ce se imbolnavise de leucemie. Acum e vindecat: si de leucemie si de virusul HIV. In Dresda, Germania, 90 de oameni de stiinta incearca sa descifreze modul in care aceste celule pot regenera vase, tesuturi sau organe. In bancile din România, sunt depozitate peste 70.000 de grefe cu celule sau sânge placentar, iar pâna acum, nicio banca n-a eliberat celule pentru tratarea unui copil din România. Una dintre banci care are reprezentante in alte tari a eliberat, insa, celule pentru câtiva pacienti straini.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri