Pavel Teodorescu (in stânga imaginii), administratorul fermei Ceravis Itesti / Foto: Florentin Radu

Peste câteva zile, cel mai important producator de fructe din judet va incepe recoltarea la ciresele de vara. Pavel Teodorescu, administratorul firmei Ceravis din Itesti care detine 28 de hectare de ciresi, spera ca va putea obtine o productie de 5 tone de cirese la hectar. „La momentul actual, chiar daca trecem printr-o seceta grea, putem spune ca suntem multumiti.

Fructele arata foarte bine, au ajuns la coacere exact in perioada pe care am previzionat-o, fata de anul trecut când, desi productia a fost la fel de buna, din cauza ploilor, fructul a crapat, nu a mai avut calitatea dorita si nu am mai putut sa il valorificam. Daca ajungem sa vindem si bine, atunci totul va fi perfect”, a declarat Pavel Teodorescu, administratorul fermei Ceravis Itesti. Cea mai mare parte a productiei de la Itesti va pleca la export, unde, de altfel, sunt si cele mai mari solicitari si, evident, pretul cel mai bun, dar si pe piata interna. Pretul se cifreaza in jurul a unui euro pe kilogramul de cirese.

„De exemplu, au venit niste clienti din Republica Moldova care, cel mai probabil, vor cirese ca sa le trimita in Belarus. Dar vom livra si pe piata interna, unde avem cerere mare, cu toate ca hypermarketurile nu sunt o solutie pentru producatorii agricoli, in general. Colegii mei care mai lucreaza cu aceste mari magazine s-au plâns ca se confrunta cu dese situatii de refuzuri, declasari etc”, a punctat Pavel Teodorescu. In aceste cazuri, ferma de la Itesti se adreseaza in special pietei libere interne – angrosisti din zonele Sibiu, Cluj, Brasov, Bucuresti, Constanta, care cumpara in mod legal si le vând in pietele agroalimentare.

PUBLICITATE

Ciresele de Itesti de pâna acum – un fals al comerciantilor

Pe pietele din Bacau vor ajunge primele cirese adevarate de Itesti in aceasta saptamâna, desi unii comercianti, de mai bine de jumatate de luna, au etalat pe tarabe fructe cu etichete care anunta ca acestea provin din aceasta zona.

„Nici pomeneala. Cineva chiar m-a dojenit ca de ce dau fructele pe piata din Bacau la un pret asa de mic, dar i-am replicat ca eu nici macar nu am inceput sa recoltez. Acele fructe nu sunt de la noi. Cel mai probabil sunt din Vrancea si din partile de sud”, a mai spuns admnistratorul Teodorescu.

Cireasa de la Itesti a capatat un renume mai ales prin intermediul sezonierilor care, de ani de zile, vin si recolteaza din aceste livezi. De altfel, recoltarea se va face in procent de 80 la suta cu persoane din Bacau care, an de an, vin in mod organizat la Itesti.

„Deja s-a statuat o relatie cu sefi de echipe si ajutoare de sefi de echipe din Bacau care s-au dovedit a fi persoane serioase. Acestia iau legatura cu diverse persoane din cartiere, cu rude, cunostinte, vecini, care vin la noi in mod organizat, in fiecare dimineata, in perioada recoltarii”, a mai spus Teodorescu.

Restul mâinii de lucru este asigurata de localnicii din Itesti si Beresti Bistrita, care, la fel, sunt angajati sezonier, cu totii fiind inregistrati in registrul de zilieri. Se evita angajarea zilierilor cu vârste mai mici de 15 ani si a celor in vârsta cu probleme de sanatate.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. 7 lei un kg de cireseeeeee….e foarte mult pentru copii, batrani, persoane cu venituri mici! Le vor papa lazile de gunoi dupa ce viermisorii isi vor fi facut treaba, sau or sa devina rachiu de innebunit electoratul!

LĂSAȚI UN MESAJ